Σε κατάσταση «πανικού» βρίσκεται η Γιουβέντους, καθώς ο πρόεδρος Αντρέα Ανιέλι και σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο υπέβαλε το βράδυ της Δευτέρας την παραίτησή του, εν μέσω της εν εξελίξει έρευνας για τα οικονομικά πεπραγμένα του συλλόγου. 

«Αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη στιγμή ως εταιρεία και η ενότητά μας έχει καταρρεύσει» δήλωσε ο Ιταλός επιχειρηματίας, σε επιστολή προς τους εργαζόμενους. «Είναι καλύτερο να αποχωρήσουμε, δίνοντας την ευκαιρία σε μια νέα ομάδα να “ανατρέψει” το παιχνίδι» πρόσθεσε. 

Η δραματική έξοδος του Ανιέλι, ο οποίος βέβαια παραμένει βασικός χρηματοδότης της «μεγάλης κυρίας» του ιταλικού ποδοσφαίρου, συνιστά απόρροια των ερευνών των εισαγγελικών αρχών στους ισολογισμούς της τελευταίας τριετίας. Κι αυτό, διότι υπάρχουν υποψίες για παραποίηση λογιστικών στοιχείων και χειραγώγηση της αγοράς. 

Η Γιουβέντους, από την πλευρά της, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κάποια παρανομία, παρότι παραδέχθηκε ότι πρέπει να προχωρήσει σε τροποποίηση των οικονομικών της δηλώσεων για το 2022, επικαλούμενη αλλαγές στον τρόπο λογιστικοποίησης των ποδοσφαιριστών

Στον απόηχο όλων των παραπάνω, η μετοχή της Γιουβέντους στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου έφθασε να υποχωρεί έως και 10% κατά τη διάρκεια της Τρίτης, προτού περιορίσει εν μέρει τις απώλειες στο -3%. Από τις αρχές του έτους, πάντως, χάνει το ¼ της αξίας της, με την κεφαλαιοποίησή της να μην ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ. 

Η ομάδα από το Τορίνο, μέσα στη δεκαετία του 2010, κατάφερε να κερδίσει εννέα συνεχόμενα πρωταθλήματα υπό τη διοίκηση του Αντρέα Ανιέλι. Ωστόσο, η φήμη του τελευταίου «αμαυρώθηκε» μετά τις προσπάθειες να πρωτοστατήσει στο «λανσάρισμα» της Ευρωπαϊκής Super League. Ένα project των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης, το οποίο τελικά κατέρρευσε εν τη γενέσει του.  

Η οικογένεια του Ανιέλι, η οποία ίδρυσε την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat πριν 125 χρόνια, ελέγχει επίσης τη Ferrari, την CHN Industrial και τον The Economist. Παράλληλα, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στην αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis. Η Γιουβέντους ανήκει στην ιταλική οικογένεια από το 1923. 

Μετά το μπαράζ των παραιτήσεων, νέος γενικός διευθυντής ορίστηκε ο Μαουρίτσιο Σκαναβίνο, ενώ ο Τζιανλούκα Φερέρο τοποθετήθηκε στη θέση του επικεφαλής. Ο Σκαναβίνο ασκεί, παράλληλα, χρέη εκτελεστικού διευθυντή στην Gedi Gruppo, εταιρεία που ανήκει επίσης στον Ανιέλι. 

Σήμερα, η Γιουβέντους βρίσκεται μόλις στην τρίτη θέση του ιταλικού πρωταθλήματος, πίσω από τη Νάπολι και τη Μίλαν. Τον Σεπτέμβριο, η ομάδα ανακοίνωσε ετήσιες ζημιές 254 εκατ. ευρώ (για το διάστημα Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022), οι μεγαλύτερες στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου.  

Διαβάστε επίσης

Ο Μητσοτάκης στο Λονδίνο και ο «σοφός γέρων», η Motor Oil παίρνει ΑΠΕ, η HIG τον Βεϊνόγλου και… ο Σπύρος τη Λίνα!

Επένδυσες στο bitcoin; Έχασες! (πίνακες + γραφήματα + χάρτης)

10 σπουδαία ελληνικά κόκκινα κρασιά για τις κρύες γιορτινές νύχτες