Αντιμέτωπος με μία διχασμένη αγορά πρόκειται να βρεθεί ο ΟΠΕΚ+ κατά τη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασής του.

Από τη μία, τα ολοένα και μειωμένα πετρελαϊκά αποθέματα λόγω της παράλληλης μείωσης της παραγωγής. Από την άλλη, οι απογοητευτικές ενδείξεις της κινεζικής οικονομίας και οι φόβοι για τη δημιουργία ύφεσης στην αμερικανική οικονομία οι οποίοι έχουν αυξήσει τα κερδοσκοπικά shorts.

Η διαφορά αυτή διαφαίνεται και από τα διαφορετικά σημεία τα οποία δείχνουν οι ηγέτες των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Η Σαουδική Αραβία έχει πολλάκις προειδοποιήσει τους short-sellers να «προσέχουν», σε αντίθεση με τη Ρωσία η οποία έχει κρατήσει πολύ πιο ήπιο τόνο.

Το διακύβευμα της συνάντησης είναι η πορεία των πετρελαϊκών τιμών και η επίδρασή τους στον πληθωρισμό. Το αργό έχει καταγράψει μείωση της τάξης του 17% τις τελευταίες έξι εβδομάδες στα $73/βαρέλι, αλλά αναμένεται να ανακάμψει το β’ εξάμηνο του έτους.

«Δεδομένων των επιπέδων των τιμών, ο ΟΠΕΚ είναι παγιδευμένος. Πρόκειται για μία δύσκολη συγκυρία η οποία ούτε δικαιολογεί επανάπαυση, ούτε μείωση της παραγωγής», τόνισε το στέλεχος της Eurasia Group, Ράαντ Αλκάντρι. 

Η ολομέλεια του ΟΠΕΚ+ θα συναντηθεί στη Βιέννη σήμερα, 4 Ιουνίου, ένα μόλις μήνα μετά την εφαρμογή της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου την οποία αποφάσισε. Η μείωση αυτή η οποία θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου, θα περιορίσει τα αποθέματα σημαντικά, δεδομένης και της αύξησης της κινεζικής ζήτησης σύμφωνα με τους αναλυτές. Οι εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ υποδεικνύουν πως θα υπάρχει έλλειψη 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών/ημέρα το β’ εξάμηνο.

Αυτό, προφανώς, δεν είναι θετικό τεκταινόμενο για τις χώρες οι οποίες λυγίζουν υπό το αυξημένο κόστος διαβίωσης. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατέκρινε τον ΟΠΕΚ+ για την πρόσφατη απόφασή του ενώ ο ΙΕΑ έχει καταδικάσει την κίνηση του γκρουπ η οποία επιδεινώνει την «πολιορκία» που βιώνουν οι απλοί καταναλωτές.

Αν και οι τιμές βρίσκονται υπό του $81/βαρέλι το οποίο ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν θεωρεί ως αναγκαίο για την οικονομική μετάβαση της Σαουδικής Αραβίας, το επίπεδο αυτό βρίσκεται ακόμα άνω των χαμηλών της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Goldman Sachs, Νταν Στρίβεν, «ο ΟΠΕΚ δεν έχει ποτέ προχωρήσει σε δεύτερη συνεχόμενη μείωση τρεις μήνες μετά από την πρώτη με τόσο περιορισμένα αποθέματα όσο τα τωρινά. Θα περιμένουν, πιθανώς, να δουν τις επιπτώσεις των αποφάσεών τους».

O ρωσικός παράγοντας

To Ριάντ και οι σύμμαχοί του ενδέχεται να μην λάβουν περαιτέρω μέτρα χωρίς να υπάρξουν ξεκάθαρες εκτιμήσεις από τη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει υποσχεθεί πως θα μειώσει την παραγωγή της ως αντίποινα των διεθνών κυρώσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά δεν υπάρχουν σημάδια πως θα το κάνει. Η χώρα δε δημοσιεύει τα στοιχεία παραγωγής, ενώ τα στοιχεία των τάνκερ υποδεικνύουν αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου κατά 8% από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Το ερώτημα είναι εάν οι Σαουδάραβες θα μπορέσουν να ελέγξουν τους Ρώσους», τόνισε ο αναλυτής της Sankey Research LLC, Πολ Σάνκεϊ, προσθέτοντας πως «η Ρωσία αποτελεί απειλή για τη Σαουδική Αραβία, αφού στέλνει πετρέλαιο στην Ασία και διαβρώνει το πρίμιουμ της τιμής του Ριάντ».

Οι αγορές

Οι 25 εκ των 31 ερωτηθέντων σε πρόσφατη έρευνα του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα υποστήριξαν πως ο ΟΠΕΚ+ θα κρατήσει τα επίπεδα παραγωγής ανεπηρέαστα. Ορισμένες ανώνυμες πηγές του Οργανισμού, επίσης, υπογράμμισαν πως αναμένουν συνέχεια του status quo, ενώ παρόμοιες είναι και οι εκτιμήσεις του αναπληρωτή Ρώσου πρωθυπουργού Αλεξάντερ Νόβακ.

Παρ’ όλα αυτά, τα δεδομένα προσφοράς και ζήτησης δεν είναι τα μόνα στοιχεία στα οποία βασίζονται οι αποφάσεις του Οργανισμού. Όταν η Σαουδική Αραβία αποκάλυψε την απόφαση-έκπληξη για τη μείωση της παραγωγής τον Απρίλιο, ο ΥΠΕΝ Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν είχε υπογραμμίσει πως ένας από τους κύριους λόγους ήταν ο εκφοβισμός των short sellers με μεγάλες τοποθετήσεις.

Πρόκειται για μία κίνηση την οποία έχει ακολουθήσει το βασίλειο πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, ενώ ο πρίγκιπας τόνισε πως οι short sellers αυτοί θα πρέπει να αναμένουν μία νέα «πληγή».

Η περιορισμένη αναπτυξιακή προοπτική της Κίνας και η έλλειψη παροχής ρευστότητας στις αγορές θα μπορούσαν να πείσουν το Ριάντ πως χρειάζεται να παρέμβει. Η Morgan Stanley η οποία πρότινος υπολόγιζε επιστροφή στα $100/βαρέλι, έχει πια αλλάξει αφήγημα.

Διαβάστε ακόμη:

Η επενδυτική βαθμίδα έρχεται: Τι αλλάζει για οικονομία και επιχειρήσεις

«Χρυσοφόρα» έως το 2027 η Αττική Οδός για Ακτωρ – Αvax

«Τσουνάμι» πλειστηριασμών σε «επώνυμα» ακίνητα – Ποιοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το «σφυρί» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ