Το Εργατικό Κόμμα διαφημίζει την αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο, την ίδια ώρα, ωστόσο, οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν λογαριασμούς ακριβότερους κατά 600 λίρες ετησίως, λόγω της αύξησης του κόστους ζωής.

Η βρετανική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κίρ Στάρμερ επέμεινε ότι η αύξηση των κατώτατων μισθών θα βοηθήσει τους Βρετανούς με το κόστος ζωής, ακόμη και όταν αυξάνονται ένα σωρό λογαριασμοί των νοικοκυριών.

Η αύξηση κατά 6,7% του εθνικού μισθού τέθηκε σε εφαρμογή σήμερα Τρίτη, παρέχοντας στους δικαιούχους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης 1.400 λίρες (1.810 δολάρια) περισσότερες ετησίως. «Αυτό σημαίνει ότι δίνουμε ήδη στους σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους και μια σωστή αύξηση μισθών που αξίζει πάνω από το διπλάσιο του ρυθμού του πληθωρισμού», ανέφερε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Άντζελα Ρέινερ σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση παρέχει μικρή παρηγοριά για τους Βρετανούς που αντιμετωπίζουν αύξηση 600 λιρών στους ετήσιους λογαριασμούς των νοικοκυριών τους από αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Οι τυπικοί λογαριασμοί ύδρευσης πρόκειται να αυξηθούν κατά 26% αυτό το οικονομικό έτος, ενώ το ανώτατο όριο τιμών στους λογαριασμούς ενέργειας αυξάνεται κατά 6% από σήμερα Τρίτη. Οι περισσότερες τοπικές αρχές στην Αγγλία σχεδιάζουν να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη κατά 5%.

Οι αυξήσεις απειλούν να επιφέρουν περαιτέρω πλήγμα στη δοκιμαζόμενη οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου ανεβάζοντας τον πληθωρισμό και αφήνοντας τους καταναλωτές με λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα. Αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να αντιστραφούν κάποια πρώτα σημάδια για την ανάπτυξη που έδειξαν ότι η Βρετανία μπορεί να βγει από τη στασιμότητα. Επιπλέον, οι εργοδότες αντιμετωπίζουν διπλό πλήγμα, καθώς η αύξηση των μισθών έρχεται να προστεθεί στην αύξηση των εισφορών Εθνικής Ασφάλισης στις 6 Απριλίου στο 15% από 13,8%, που αντιπροσωπεύει αύξηση φόρων ύψους 26 δισεκατομμυρίων λιρών.

Οι υψηλότεροι λογαριασμοί και η επερχόμενη αύξηση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις οδήγησαν τις ταμπλόιντ εφημερίδες στη Βρετανία να χαρακτηρίσουν τον μήνα «Φοβερός Απρίλιος», αυξάνοντας την πίεση στον Στάρμερ και την υπουργό Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, η οποία αντιμετωπίζει ήδη διαφωνίες εντός του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος για τις περικοπές στην κοινωνική πρόνοια και τις δαπάνες των υπουργείων.

Σε υψηλό 9 μηνών ο πληθωρισμός τροφίμων

Στο μεταξύ, η άνοδος των τιμών των βασικών ειδών διατροφής και των αλκοολούχων ποτών ανέβασε τον πληθωρισμό των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο σε υψηλό εννέα μηνών, καθώς η κυβέρνηση των Εργατικών της χώρας αντιμετωπίζει αυξανόμενη πολιτική πίεση για το κόστος διαβίωσης.

Το British Retail Consortium ανακοίνωσε  ότι οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν  κατά 2,4% έως τον Μάρτιο, ταχύτερα από την αύξηση 2,1% που είχε σημειωθεί προηγουμένως. Το κόστος των τροφίμων περιβάλλοντος -όπως κονσέρβες και βάζα που διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου- αυξήθηκε κατά 3,7%, μια απότομη επιτάχυνση από την αύξηση 2,8% τον Φεβρουάριο.

«Τόσο τα αλκοολούχα όσο και τα μη αλκοολούχα ποτά σημείωσαν αυξήσεις τιμών λόγω των αλλαγών στους δασμούς και του υπολείμματος από τις υψηλές παγκόσμιες τιμές της ζάχαρης», δήλωσε η Helen Dickinson, διευθύνουσα σύμβουλος του BRC.

Ξεχωριστά στοιχεία από την εταιρεία ερευνών Kantar  έδειξαν ότι οι τιμές των ειδών παντοπωλείου αυξήθηκαν κατά 3,5% τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 23 Μαρτίου σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, μια μικρή άνοδος σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Οι προωθητικές πωλήσεις αντιπροσώπευαν το 28,2% των συνολικών δαπανών για τα είδη παντοπωλείου, το υψηλότερο ποσοστό το μήνα Μάρτιο εδώ και τέσσερα χρόνια, ανέφερε.

Οι πιέσεις κόστους βοήθησαν τα discount σούπερ μάρκετ να κερδίσουν μερίδιο αγοράς, με την Aldi να αγγίζει το 11% για πρώτη φορά, διαπίστωσε η Kantar. Η ανταγωνίστρια Lidl προσέλκυσε σχεδόν 400.000 περισσότερους αγοραστές τον περασμένο μήνα – περισσότερους από οποιοδήποτε άλλο παντοπωλείο – καθώς το μερίδιο αγοράς της αυξήθηκε στο 7,8%.

…Και οι δασμοί Τραμπ

Οι πιέσεις στην οικονομία είναι πιθανό να επιδεινωθούν αφού η βρετανική κυβέρνηση φάνηκε να εγκαταλείπει την ελπίδα να εξασφαλίσει μια εξαίρεση από τους δασμούς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πριν από την ανακοίνωσή τους την Τετάρτη.

«Φαίνεται ότι ίσως θέλει να εφαρμόσει σε όλες τις χώρες του κόσμου προτού μιλήσει για μεμονωμένες διαπραγματεύσεις με χώρες», δήλωσε ο υπουργός Επιχειρήσεων Τζόναθαν Ρέινολντς στο ραδιόφωνο Times την Τρίτη. Παρόλα αυτά, «αν κάποια χώρα είναι σε θέση να επιτύχει συμφωνία με τις ΗΠΑ, δεν πιστεύω ότι υπάρχει χώρα σε καλύτερη θέση από το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.

Ο Ρέινολντς επιβεβαίωσε ότι η Βρετανία συζητά με τις ΗΠΑ για αλλαγές στον φόρο ψηφιακών υπηρεσιών, τον οποίο το Bloomberg ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει ως πιθανό «δόλωμα» προκειμένου να επιτύχει συμφωνία με τον Τραμπ.

Ο Ρίτσαρντ Χιουζ, πρόεδρος του Γραφείου Ευθύνης για τον Προϋπολογισμό, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι αν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς 20% στον υπόλοιπο κόσμο θα μειώσει την οικονομική παραγωγή της Βρετανίας κατά 1% και θα δει το περιθώριο των 9,9 δισεκατομμυρίων λιρών που έχει η Ριβς έναντι των δημοσιονομικών της κανόνων να εξανεμίζεται, ανοίγοντας τον δρόμο για αυξήσεις φόρων στον προϋπολογισμό του φθινοπώρου.

Διαβάστε ακόμη

Θερμοκήπια Θράκης: Σε πλήρη εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 35 εκατ. ευρώ – Τι περιλαμβάνει

Κατώτατος μισθός: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι όχι από τις αυξήσεις

Fast fashion και ρύπανση: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με βουνά από κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα