Εβδομάδα με την εβδομάδα, το κραχ της αγοράς ομολόγων απλώς γίνεται χειρότερο και δεν φαίνεται να υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Με τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν με τους traders να προσπαθούν να καλύψουν τη διαφορά.

Την Παρασκευή, τα οι βρετανικοί πενταετείς τίτλοι σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τουλάχιστον από το 1972 από τη στιγμή που η κυβέρνηση εξήγγειλε μαζικό σχέδιο μείωσης φόρων που τελικά, όπως δείχνουν τα πράγματα, το μόνο που θα κάνει είναι να καταστήσει ακόμη πιο αυστηρή τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας.

Την ίδια στιγμή, η απόδοση του αμερικανικού διετούς βρίσκεται στο μέσον του πιο παρατεταμένου καθοδικού σερί από το 1976, με τις τιμές να παρουσιάζουν πτώση επί 12 συναπτές συνεδριάσεις. Στρατηγικοί αναλυτές της Bank of Amercia εκτιμούν ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων οδεύουν προς το χειρότερο έτος από το 1949, όταν η Ευρώπη ανοικοδομείτο από τα ερείπια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Οι αυξανόμενες απώλειες αντανακλούν το μέγεθος της αλλαγής πολιτική τόσο της Fed όσο και άλλων κεντρικών τραπεζών από τις νομισματικές πολιτικές της πανδημίας, στη διάρκεια της οποίας κράτησαν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για να στηρίξουν τις οικονομίες τους. Η στροφή αυτή επέφερε ένα τεράστιο πλήγμα στα πάντα, από τις τιμές μετοχών έως το πετρέλαιο, καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για επιβράδυνση της οικονομίας.

«Τα ομόλογα συμπεριφέρονται ως ομόλογα αναδυόμενης αγοράς και η μεγαλύτερη χρηματοοικονομική φούσκα στην ιστορία με τις φούσκες, αυτή των κρατικών ομολόγων εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη», αναφέρει ο Πίτερ Μπούκβαρ, επικεφαλής επενδύσεων της Bleakley Advisory Group.

Το τελευταίο κύμα ρευστοποιήσεων προκλήθηκε από τη Fed στη συνεδρίαση της Τετάρτης, όταν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκιά της στο 3% έως 3,25%, στην τρίτη διαδοχική αύξηση της τάξης των 75 μονάδων βάσης. Οι διαμορφωτές πολιτικής της σηματοδότησαν την πρόθεσή τους να τα αυξήσουν πέραν του 4,50% και να τα κρατήσουν εκεί, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει ένα μεγάλο πλήγμα για την οικονομία.

Το μέγεθος των αναμενόμενων επιτοκιακών αυξήσεων είναι σίγουρο ότι θα επιτείνει τις απώλειες στις αμερικανικές αγορές κρατικών ομολόγων.

Προς το παρόν, η απόδοση των αμερικανικών διετών κινείται πάνω από το 4%, ενώ των πενταετών ξεπέρασαν προς στιγμή το φράγμα αυτό την Παρασκευή. Οι μακροπρόθεσμοι τίτλοι έχουν απόδοση χαμηλότερη, που σημαίνει αντιστροφή καμπύλης, η οποία αποτελεί σημάδι επικείμενης ύφεσης. Η απόδοση του 10ετούς κυμάνθηκε την Παρασκευή στο 3,82%, σε υψηλό 12 ετών.

Τι να περιμένουμε

Την επόμενη εβδομάδα, η αγορά ενδεχομένως να παρουσιάσει νέα μεταβλητότητα από την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό αλλά και τις ομιλίας διαφόρων διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ.

Επίσης, η εβδομάδα θα σηματοδοτήσει το τέλος του μήνα και του τριμήνου, που σημαίνει περιορισμένη ρευστότητα και μεγαλύτερη μεταβλητότητα καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίου αναπροσαρμόζουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Διαβάστε ακόμα:

Η Ιταλία στις κάλπες: Η μετεωρική άνοδος της ακροδεξιάς Μελόνι και οι φόβοι της Ευρώπης

Επιδοτήσεις ενέργειας – Τι συμφέρει περισσότερο: Ρεύμα, φυσικό αέριο ή πετρέλαιο (γράφημα)

Αύξηση στα τέλη διέλευσης σε Σουέζ και Βόσπορο – Έρχονται νέες ανατιμήσεις