Μεγάλες πιέσεις ασκούνται την Παρασκευή στην αγορά των κρατικών ομολόγων, καθώς οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων και ο κλιμακούμενος κίνδυνος για ύφεση επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι εγκαταλείπουν άρον – άρον το ευρωπαϊκό δημόσιο χρέος. 

Στο στόχαστρο των πωλητών, όπως είναι εύλογο, τίθεται το -πάντα ευαίσθητο- 10ετές ομόλογο της Ελλάδας, με την απόδοση να εκτινάσσεται άνω του 4,6% (+14 μονάδες βάσης σε σχέση με την Πέμπτη), φθάνοντας κοντά στα επίπεδα της μνημονιακής περιόδου του 2017 – 2018. Την ίδια ώρα, τα spreads δηλαδή η απόκλιση σε σχέση με την απόδοση του γερμανικού ομολόγου- εκτοξεύονται στις 256 μονάδες βάσης.  

Εξίσου αρνητική είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου της Γερμανίας να υπερβαίνει το φράγμα του 2% (+10 μονάδες βάσης), για πρώτη φορά από το μακρινό 2011. Ας σημειωθεί ότι πριν μερικούς μήνες, και συγκεκριμένα το 2021, η γερμανική απόδοση κυμαινόταν σε αρνητικό έδαφος. 

Από την πλευρά της, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 4,32%, με το κυπριακό να ακολουθεί στο 3,73%, το ισπανικό στο 3,21%, το πορτογαλικό στο 3,10% και το ιρλανδικό στο 2,62%.  

Αυτή τη στιγμή, το κλίμα στην αγορά του ευρωπαϊκού χρέους είναι εξόχως αρνητικό, καθώς οι αναλυτές φοβούνται τον κίνδυνο μιας άμεσης επιστροφής στην ύφεση. Κι οι λόγοι ανησυχίας είναι αρκετοί.  

Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων (3% στις ΗΠΑ, 2,25% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1,25% στην Ευρωζώνη), σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τον ιστορικό πληθωρισμό. Ωστόσο, αυτή η στρατηγική «πνίγει» τις προοπτικές ανάπτυξης, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια υπονομεύουν τη δυναμική του ΑΕΠ.  

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η εν εξελίξει ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των γεωπολιτικών προκλήσεων στην Ουκρανία, έρχονται να επιτείνουν τους φόβους για την πορεία της οικονομίας.  

Την Κυριακή, δε, ακολουθούν οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της Ιταλίας, με το βασικό σενάριο να προβλέπει μια άνετη επικράτηση της Τζόρτζια Μελόνι και του ακροδεξιού κόμματος των «Αδελφών της Ιταλίας». Μάλιστα, οι αναλυτές προεξοφλούν τη συγκρότηση ενός κυβερνητικού συνασπισμού, με τη στήριξη του Ματέο Σαλβίνι (Λίγκα του Βορρά) και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (Forza Italia). 

Αυτό το σχήμα είναι πολύ πιθανό, όπως φοβούνται οι ειδικοί, να «βγάλει» την Ιταλία εκτός μεταρρυθμιστικής τροχιάς, κάτι το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης. Τα τελευταία, άλλωστε, θεωρούνται άκρως απαραίτητα για την στήριξη της εγχώριας οικονομίας. 

Συ υψηλό 15ετίας η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων

Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, καθώς τα υψηλά επιτόκια της Federal Reserve (3% – 3,25%), αλλά και η δέσμευση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, για νέες αυξήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα πλήττουν με σφοδρότητα το επενδυτικό κλίμα.

Είναι ενδεικτικό ότι, λόγω των ανησυχιών για ύφεση, η απόδοση του 2ετούς τίτλου εκτοξεύεται στο 4,21%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών (από το 2007). H απόδοση του 10ετούς ομολόγου, παράλληλα, ενισχύεται στο 3,76, το οποίο ισούται με το υψηλότερο επίπεδο από το 2010.

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.

Διαβάστε επίσης

Ο Yul Brynner του Μαξίμου, ο αόρατος σύμβουλος, το φέσι της ΕΥΔΑΠ και τα χρυσά ακίνητα

Κύμα αυξήσεων στα επιτόκια – Τα «γεράκια» κυριαρχούν και απειλούν την ανάπτυξη

Tι θέλει στην Ελλάδα το κρατικό fund της Σιγκαπούρης GIC – To deal για τη Sani/Ikos (pic)