Οι πλούσιοι άνδρες που ζουν στο Λονδίνο και στη νότια Αγγλία θα κερδίσουν περισσότερα από τις σαρωτικές μειώσεις  φόρων που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Κούασι Κουαρτένγκ.

Τα παρακάτω τρία διαγράμματα δείχνουν πώς.

Ο Κουαρτένγκ ανακοίνωσε ότι η μείωση του βασικού συντελεστή φόρου εισοδήματος θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί. Τα τρία τέταρτα εκείνων που δεν κερδίζουν αρκετά για να πληρώσουν φόρο εισοδήματος είναι γυναίκες, σύμφωνα με το Women’s Budget Group.

Το ίδιο ισχεύει και για την κατάργηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45%, που εφαρμόζεται σε εισοδήματα άνω των 150.000 £ (164.000 $). Περίπου το 80% των εν λόγω φορολογουμένων είναι άνδρες. Η απόφαση αναμένεται να κοστίσει στα δημόσια ταμεία περίπου 2 δισεκατομμύρια λίρες.

Οι Λονδρέζοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την απόφαση να διπλασιαστεί το όριο για την καταβολή τέλους χαρτοσήμου, ενός φόρου για την αγορά κατοικίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τιμές των κατοικιών στην πρωτεύουσα είναι δύο φορές υψηλότερες από τον εθνικό μέσο όρο των £540,000, σύμφωνα με στοιχεία του Κτηματολογίου. Σχεδόν το ήμισυ αυτού του ποσού είναι πλέον αφορολόγητο, με την ελάφρυνση για τους αγοραστές να είναι ακόμα πιο μεγάλη.

Συνολικά, οι φορολογικές ελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή κοστίζουν στο βρετανικό δημόσιο περίπου 40 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως. Σχεδόν το ήμισυ θα πάει στο πλουσιότερο 5% του πληθυσμού, σύμφωνα με το Resolution Foundation.

Διαβάστε ακόμα:

Οι πωλήσεις κατοικιών μειώνονται, όχι όμως και οι τιμές – «Φωτιά« και στα ενοίκια (γράφημα)

ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό κατά 237.225 θέσεις εργασίας το ισοζύγιο της απασχόλησης στο οκτάμηνο

Ενεργειακή κρίση: Ένα αρκτικό κύμα ψύχους είναι η πρώτη δοκιμασία για την Ευρώπη