H αρχική «νηνεμία» στις ασιατικές αγορές κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών παραχώρησε γρήγορα τη θέση της σε νέες ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, με τους επενδυτές και τους στρατηγικούς αναλυτές προετοιμάζονται για περαιτέρω αναταραχή.

Οι μετοχές, τα ομόλογα και τα νομίσματα παρουσίαζαν -ως επί το πλείστον- μεικτή εικόνα στο άνοιγμα των Χρηματιστηρίων, μετά το deal UBS – Credit Suisse και την ανακοίνωση των κεντρικών τραπεζών για συντονισμένη δράση για την ενίσχυση της ρευστότητας μέσα από τις συμφωνίες swap για δολάρια ΗΠΑ. Όμως, η αισιοδοξία δεν κράτησε πολύ.

Η πτώση ρεκόρ των ομολόγων AΤ1 των ασιατικών τραπεζών και η πτώση των μετοχών της HSBC λόγω της ανησυχίας για την έκθεσή της στην Credit Suisse οδήγησαν τα αμερικανικά ομόλογα διετούς διάρκειας να διαγράφουν τις απώλειες και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών μετοχών να υποχωρούν.

Ο Μπομπ Μισέλ, επικεφαλής επενδύσεων της JPMorgan δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, αλλά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει πιθανότατα να μειώσει τα επιτόκια αργότερα φέτος. Ο Εντ Γιαρντένι της Yardeni Research, δήλωσε ότι η τραπεζική αναταραχή μπορεί να προκαλέσει ύφεση εάν δημιουργήσει πιστωτική κρίση.

Ακολουθούν ορισμένα σχόλια από παράγοντες της αγοράς σχετικά με τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις:

Μπομπ Μισέλ, JPMorgan Asset Management στη Νέα Υόρκη: «Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή. Σίγουρα θα επιβραδύνει την ανάπτυξη. Σίγουρα θα μειώσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Η Fed δεν χρειάζεται να αυξήσει τα επιτόκια την Τετάρτη. Η αγορά θα κάνει την πιστωτική σύσφιγξη γι’ αυτήν».

«Περιμένουμε ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο για να αποτρέψει την ύφεση». Η συμφωνία της UBS για την εξαγορά της Credit Suisse θα πρέπει να μειώσει την πίεση από τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, είπε.

Ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz SE και αρθρογράφος του Bloomberg Opinion δήλωσε σχετικά: «Ήταν μια διάσωση», δήλωσε για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS. «Δεν ήταν η καλύτερη λύση, αλλά υπερίσχυσε των άλλων δύο, που ήταν είτε η κρατικοποίηση, είτε η προσπάθεια εκκαθάρισης της τράπεζας».

«Δεν είναι καθαρή, αλλά από τις διαθέσιμες επιλογές, αυτή ήταν η καλύτερη που θα μπορούσαν να έχουν».

Τζέφρι Γκάντλαχ, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων της DoubleLine Capital LP: «Το Bloomberg αναφέρει ότι οι «πιστολάδες» που ανοήτως κράτησαν τα ομόλογα διάσωσης της Credit Suisse είναι θυμωμένοι που τους εξοντώνουν. Σοβαρά; Καλύτερα να κοιταχτείτε στον καθρέφτη. Εκεί βρίσκεται το «φταίξιμο». Μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τον κίνδυνο!» έγραψε σε ένα tweet.

«Μέλη της επενδυτικής μου ομάδας συναντήθηκαν με έναν πολύ σημαντικό διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων την περασμένη Τετάρτη, ο οποίος ανέφερε ότι ΟΛΟΙ οι διαχειριστές των «προβληματικών χρεών» τους γνωμοδότησαν ότι τα ομόλογα της Credit Suisse ήταν «καλά λεφτά», δηλαδή θα επέστρεφαν την ονομαστική τους αξία. Μόνο με 100 μονάδες διαφορά. Όπως είπε και ο Ρικ Πέρι: «Ουπς».

Εντ Γιαρντένι, πρόεδρος της Yardeni Research στη Νέα Υόρκη:

«Η τρέχουσα τραπεζική κρίση δεν είναι πιθανό να είναι τόσο καταστροφική. Ωστόσο, θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση εάν οδηγήσει σε πιστωτική κρίση σε ολόκληρη την οικονομία. Το αν θα συμβεί αυτό είναι το ερώτημα που μας απασχολεί επί του παρόντος», έγραψε σε σημείωμά του.

«Δεν αυξάνουμε ακόμη τις πιθανότητες ύφεσης, αλλά ίσως χρειαστεί να το κάνουμε αν δούμε ενδείξεις ότι οι προσπάθειες της Fed να σταθεροποιήσει την τρέχουσα τραπεζική κρίση δεν αποδίδουν».

Ο Γιν Θιν, παγκόσμιος επικεφαλής της νομισματικής στρατηγικής της Brown Brothers Harriman & Co:

«Η συμφωνία με την Credit Suisse σε συνδυασμό με τα νέα για την πιστωτική γραμμή έχουν περιορίσει τη μευρικότητα, προς το παρόν. Νομίζω όμως ότι η First Republic και άλλες περιφερειακές τράπεζες παραμένουν σε καθεστώς αβεβαιότητας και έτσι δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να ακούσουμε τα πάντα ακόμα».

Γκρέγκορι Πέτερς συνδιευθυντής επενδύσεων της PGIM Fixed Income:

Μια παύση της Fed «είναι πιθανώς η κατάλληλη αντίδραση. Η αύξηση των επιτοκίων μοιάζει με «παραφωνία» και η μείωση των επιτοκίων δρα πολύ ύποπτα», δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Οι κεντρικοί τραπεζίτες παγκοσμίως επικεντρώνονται πραγματικά στον κίνδυνο μετάδοσης και στο να κάνουν το σύστημα να λειτουργήσει. Αν αυτό μεταφράζεται σε μια διαφορετική πολιτική για τα επιτόκια, είναι το ερώτημα που βρίσκεται στο τραπέζι».

«Όλοι περιμένουν ότι αυτός ο κλυδωνισμός θα περιορίσει την ανάπτυξη της οικονομίας και μαζί της τον πληθωρισμό, αλλά αν αυτό δεν συμβεί, τότε αυτό είναι μια εντελώς διαφορετική προοπτική και αυτό αλλάζει ολόκληρη την πορεία της Fed».

Τζέραλντ Μακντόνελ, ανώτερος διευθύνων σύμβουλος της 22V Research LLC στη Νέα Υόρκη:

«Για τη Fed το να μην προχωρήσει την Τετάρτη [σε αύξηση επιτοκίων] θα μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα πανικού. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων και σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην αγορά ομολόγων στο εξής».

«Η ιδέα ότι η Fed θα κάνει παύση ακόμη και όταν αναγνωρίζει ότι αργότερα πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω δεν φαίνεται πειστική».

«Δεν είναι καθόλου σαφές ότι η αποφυγή αύξησης των επιτοκίων θα βοηθούσε ακόμη και στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του τραπεζικού συστήματος».

Στρατηγικοί, μεταξύ των οποίων ο Ντέρεκ Τανγκ της LHMeyer/Monetary Policy Analytics:

«Ο υψηλότερος κίνδυνος παύσης υποδηλώνει επίσης υψηλότερο κίνδυνο η FOMC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς) να αναθεωρήσει προς τα κάτω ή να αναστείλει την εκκαθάριση του ισολογισμού, ιδίως εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεωρούν ότι η πρόσφατη πίεση στέλνει ένα οριστικό μήνυμα έλλειψης αποθεματικών σε συνολικό, συστημικό επίπεδο και όχι μόνο σε επίπεδο μεμονωμένων τραπεζών».

Ροντρίγκο Κάρτλ, στρατηγικός αναλυτής της National Australia Bank Ltd. στο Σίδνεϊ:

«Η περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού παρακολουθεί την εξέλιξη αυτών των θεμάτων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, οπότε θα είναι δύσκολο να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για την αγορά κατά τη διάρκεια της ημέρας μας».

«Το κλειδί βρίσκεται στο πώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα αντιδράσουν στις ειδήσεις σήμερα, ιδίως στο πώς η αγορά CoCos αντιδρά στην είδηση ότι τα CoCos της Credit Suisse έχουν εξανεμιστεί πλήρως, είπε, αναφερόμενος στο υπό αίρεση μετατρέψιμο χρέος της τράπεζας που απομειώθηκε το Σαββατοκύριακο.

Αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων των Σάρον Ζόλνερ και Ντέιβιντ Κρόι της Australia & New Zealand Banking Group Ltd: «Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να διαχωρίσουν τη νομισματική πολιτική και τις ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά αυτό είναι ευκολότερο στη θεωρία παρά στην πράξη».

Η υπερβολική πολιτική τόνωσης του παρελθόντος «επιστρέφει στο σπίτι της με περισσότερους τρόπους από τα αποτελέσματα του πληθωρισμού» και υπάρχει ο κίνδυνος οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες να προκαλέσουν «μια έντονα αποπληθωριστική σκληρή προσγείωση», είπαν.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Νέα «όπλα» για παρακολούθηση και «κάρφωμα» φοροφυγάδων

H καταστροφή των ομολόγων ΑΤ1 της Credit Suisse ανατρέπει μια αγορά $275 δισ.

Πτώση στην Ασία, αρνητικά τα futures στην Ευρώπη μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS