Bloomberg

«Συνταγή καταστροφής» η απλή αναλογική Τσίπρα

  • newsroom


Είναι ένα τέχνασμα για να κρατηθεί στην εξουσία

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πιέζει για αλλαγές στον εκλογικό νόμο της Ελλάδας, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει ακόμα μια θητεία στην πρωθυπουργία. Με τον τρόπο αυτόν ωστόσο, υποσκάπτει την πολιτική σταθερότητα της χώρας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, σημειώνει το Bloomberg.

Η κυβέρνησή του κατέθεσε το σχετικό νομοσχέδιο αργά το βράδυ της Τρίτης, με στόχο να καταργήσει το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, ώστε να ευνοείται ένα σύστημα απόλυτα αναλογικό.

Με 153 βουλευτές στη Βουλή των 300, ο Τσίπρας απέχει πολύ από την πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται για να «περάσει» η πρότασή του περί απλής αναλογικής στις επόμενες εκλογές. Ωστόσο με μια απλή πλειοψηφία, θα του εξασφαλίσει επόμενες ψηφοφορίες επάνω στο θέμα.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η αλλαγή στον εκλογικό νόμο θα βοηθήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό βραχυπρόθεσμα, διότι η Νέα Δημοκρατία πιθανώς θα έρθει πρώτη στις επόμενες εκλογές. Ωστόσο, θα καταστήσει το εύθραυστο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας πιο εκτεθειμένο σε μια κατάρρευση. Σε προηγούμενα πειράματα με ένα πιο ισορροπημένο σύστημα, οι κυβερνήσεις άντεξαν λιγότερο από πέντε μήνες κατά μέσο όρο.

«Η ιστορία της αναλογικής εκπροσώπησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη οδηγεί σε απελπισία σχετικά με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Θανάσης Διαμαντόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Οι κυβερνητικοί συνασπισμοί δε θα κρατήσουν πολύ και θα είναι δυσλειτουργικοί, και η αστάθεια θα αποθαρρύνει τους πιθανούς επενδυτές», πρόσθεσε.

Οικονομική καταστροφή

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τσίπρας προσπαθεί να ανοικοδομήσει την ελληνική οικονομία έπειτα από τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η ανάκαμψη εκτροχιάστηκε πέρυσι από την πολιτική αστάθεια που επέφεραν δύο εκλογικές αναμετρήσεις κι ένα δημοψήφισμα, αναφέρει το δημοσίευμα. Αν και ο Έλληνας πρωθυπουργός υπόσχεται ότι η αναταραχή έχει λάβει τέλος, οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ακόμη. Τα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα εμφανίζουν τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο τον τελευταίο μήνα, ενώ οι απώλειες στο χρηματιστήριο της Αθήνας έχουν ξεπεραστεί μόνο από εκείνες σε Νιγηρία και Βενεζουέλα.

Η θητεία της κυβέρνησης τελειώνει το 2019, ωστόσο η ισχνή πλειοψηφία του Τσίπρα και τα σκληρά μέτρα που αναγκάζεται να προωθήσει για να ανταποκριθεί στους όρους της διάσωσης, οδηγούν σε διαρκείς εικασίες για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρηματολογεί πως η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου θα αυξήσει την νομιμότητα των αποφάσεων της βουλής, διότι οι 50 επιπλέον έδρες αλλοιώνουν την βούληση του λαού όπως εκφράστηκε στις κάλπες.
Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας υποστήριξε ότι η αλλαγή αυτή δεν αποτελεί κίνηση στρατηγικής για πολιτικό όφελος, αλλά έχει σταθεί δέσμευση του κόμματός του εδώ και πολύ καιρό. «Η απλή αναλογική θα φέρει κοντά κόμματα με κοινές κοινωνικές και πολιτικές ρίζες», ανέφερε ο πολιτικός σε συνέντευξή του.

Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ

Στο πλαίσιο του τρέχοντος νόμου, οι 250 από τις 300 έδρες διανέμονται αναλογικά σε όλα τα κόμματα που έχουν εξασφαλίσει τουλάχιστον ένα 3% της συνολικής ψήφου. Οι υπόλοιπες έδρες πηγαίνουν στο πρώτο κόμμα, προκειμένου αυτό να σχηματίσει μια πιο σταθερή πλειοψηφία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε 145 έδρες με ένα 36% στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, ενώ κυβερνά σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ που κέρδισαν ένα 3,7%. Από τότε, η στήριξη στο κόμμα του διαρκώς περιορίζεται και δημοσκόπηση της Αlco που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα από την εφημερίδα Παραπολιτικά δίνει το προβάδισμα στην Νέα Δημοκρατία με 21,1% και τοποθετεί το κυβερνών ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση με 15%.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τον Κώστα Παναγόπουλο της Αlco, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδιώκει, οποτεδήποτε πάει η χώρα σε εκλογές, να μπορέσει να πιέσει για επαναληπτικές εκλογές στο πλαίσιο του νέου νόμου και έπειτα να σχηματίσει συνασπισμό προκειμένου να εκτοπίσει την Νέα Δημοκρατία. Βάσει του ελληνικού συντάγματος, το κόμμα με τις περισσότερες έδρες έχει στη διάθεσή του μόνο τρεις ημέρες για να συγκεντρώσει μια πλειοψηφία πριν η σκυτάλη περάσει στο επόμενο μεγαλύτερο κόμμα. Επομένως μακρόχρονες και εξαντλητικές διαπραγματεύσεις σαν εκείνες που γίνονται στην Ισπανία φέτος, είναι απίθανες. Πρόκειται για μια «επικίνδυνη μανούβρα» από την πλευρά του Τσίπρα και θα μπορούσε να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

«Μόλις εκπυρσοκροτήσει το όπλο, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ποιον θα χτυπήσει», παρατήρησε ο Παναγόπουλος σε συνέντευξή του.

Ο Διαμαντόπουλος τονίζει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα κάνουν δυσκολότερο το σχηματισμό κυβέρνησης. Ακόμη κι αν σχηματιστούν πλειοψηφίες, θα μπορούν εύκολα να γίνουν «όμηροι» ριζοσπαστικών κομμάτων, ενώ εξτρεμιστικά κόμματα θα μπορούσαν να ανέβουν.

«Ακόμη και σε ώριμες δημοκρατίες με αναλογική εκπροσώπηση, όπως στην Ολλανδία ή το Βέλγιο, οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης συχνά διαρκούν μήνες», επεσήμανε ο κ. Διαμαντόπουλος. «Πρόκειται για συνταγή καταστροφής», σχολίασε.