Ένας διευθυντής τράπεζας στην Τουρκία δελέασε διακεκριμένους ποδοσφαιριστές να παραδώσουν τις οικονομίες τους υποσχόμενος υψηλές αποδόσεις, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς μια μυστική επιχείρηση που περιελάμβανε σακούλες γεμάτες μετρητά που άλλαζαν χέρια σε καταστήματα ζαχαρωτών και ύποπτους επενδυτές που χρησιμοποιούσαν συσκευές εντοπισμού για να εντοπίσουν τα χρήματά τους.

Παίκτες, μεταξύ των οποίων ο πρώην μέσος της Μπαρτσελόνα, Άρντα Τουράν, κατηγόρησαν την Σεσίλ Ερζάν, διευθύντρια υποκαταστήματος της Denizbank AS, ότι οργάνωσε το σύστημα «ponzi» (πυραμίδα) ύψους 44 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης την περασμένη εβδομάδα.

Δελεασμένοι από την υπόσχεση απόδοσης 250% στις επενδύσεις τους σε δολάρια, δεκάδες επενδυτές παρέδωσαν σωρούς μετρητών στην Ερζάν. «Οι άνθρωποι που μου φέρνουν μετρητά έρχονται με μια τσάντα», είπε στην κατάθεσή της μετά τη σύλληψή της τον Απρίλιο. «Και φεύγουν με μια άδεια τσάντα».

Η Denizbank δήλωσε ότι δεν γνώριζε για αυτές τις συναλλαγές μέχρι μια καταγγελία πελάτη τον Απρίλιο. «Οι αρχικές έρευνες από εισαγγελέα έδειξαν σαφώς ότι δεν διαπράχθηκε κανένα τραπεζικό έγκλημα», ανέφερε ο δανειστής σε δήλωσή του.

Ο δικηγόρος του πρώην μεσοεπιθετικού της Inter, Εμρέ Μπελόζογλου, ενός από τους επενδυτές του ταμείου, δήλωσε ότι ο πελάτης του είχε έγγραφα με τα διαπιστευτήρια της τράπεζας και θα πρέπει να αποζημιωθεί για τις απώλειές του, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Ερζάν, η διευθύντρια της τράπεζας, ξεκίνησε το «ταμείο» της αφού σημαντικές επενδυτικές απώλειες σχεδόν την οδήγησαν σε πτώχευση. Το ονόμασε «Terim Fund», από το όνομα του πρώην προπονητή της Μίλαν Φατίχ Τερίμ, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε, «ήταν επενδυτής στο όχημα που υποστηριζόταν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Denizbank Χακάν Ατές».

Ο δανειστής δήλωσε ότι η διοίκησή του δεν είχε «καμία σχέση με το ταμείο». Ο Τερίμ, ο οποίος δεν έχει υπογράψει με καμία ομάδα εδώ και περίπου ένα χρόνο, δεν μπορούσε να επικοινωνήσει για να σχολιάσει. Η σύζυγός του Φούλια Τερίμ, μιλώντας εκ μέρους του πρώην προπονητή, δήλωσε ότι «υπάρχει μια συνεχιζόμενη νομική διαδικασία και την παρακολουθούμε», όταν έφτασε σε επαφή μαζί της το Bloomberg.

Απώλειες εκατομμυρίων δολαρίων

«Μια μέρα τηλεφώνησα στον Άρντα Τουράν και του είπα ότι υπάρχει ένα ταμείο στο οποίο θα επένδυε πέντε και θα έπαιρνε πίσω 10», δήλωσε η Ερζάν. «Ο Τουράν με βοήθησε πολύ. Έφερε χρήματα από το εξωτερικό. Πούλησε το σπίτι του και μου έφερε χρήματα», αναφέρεται στην κατάθεσή της.

Οι επανειλημμένες κλήσεις στο γραφείο του Τουφάν Καρατάς, δικηγόρου του Τουράν, έμειναν αναπάντητες. Ο Τουράν ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ότι δεν θα προβεί σε δήλωση σχετικά με τη δικαστική υπόθεση.

Ο Τουράν επένδυσε 13,9 εκατομμύρια δολάρια στο ταμείο, το οποίο κατέβαλε ικανοποιητικές αποδόσεις στους πρώτους επενδυτές του. Καθώς εξαπλώθηκε η φήμη, και άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Μπελόζογλου, μπήκαν στο παιχνίδι. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν πολύ γρήγορα για να μπορέσει η Ερζάν να συμβαδίσει με τις αποπληρωμές και το σχέδιο διαλύθηκε.

«Η Ερζάν εξαφάνισε όλα τα χρήματα που είχα κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε ο Τουράν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχασε περίπου 7,5 εκατομμύρια δολάρια. Ένας άλλος επενδυτής, ο επιχειρηματίας Ατίλα Μπαλτάς, τοποθέτησε μια συσκευή εντοπισμού σε έναν από τους σάκους με μετρητά που έστειλε με courier στην Ερζάν. Είπε ότι τα χρήματά του «κατέληξαν σε άλλον συμμετέχοντα στο σύστημα, ο οποίος τα έλαβε ως πληρωμή τόκων».

Η Denizbank έχει ξεκινήσει εσωτερικό έλεγχο, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Ο δανειστής αμφισβήτησε επίσης την κρίση των επενδυτών. Ακόμη και αν πίστευαν πραγματικά στην υπόσχεση για απόδοση 250%, η παράδοση μεγάλων ποσών μετρητών χωρίς καμία τεκμηρίωση δεν συνάδει με τη συμπεριφορά ενός ατόμου με «μέση νοημοσύνη», ανέφεραν οι ελεγκτές σε έκθεση προς τη ρυθμιστική αρχή.

Διαβάστε ακόμη 

Επαγγελματίες: Τι φόρο θα πληρώσουν νέοι, παλαιοί, συνταξιούχοι και αγρότες

Ο Ερντογάν, το νέο κόμμα και το ΠΑΣΟΚ, το placement της Τρ. Πειραιώς, ο θαρραλέος Ινδός επενδυτής και η τελευταία ευκαιρία για το Grant Resort

Η νύχτα που η Τζάκι Κένεντι είδε την Μαρία Κάλλας να ερμηνεύει Τόσκα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ