Να μειώσει την πίεση προς τη Federal Reserve και κυρίως να καταλαγιάσει τη γενική αίσθηση που έχει δημιουργηθεί – αν και όχι άδικα – στην αγορά περί κόντρας ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα προσπάθησε ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ με τα όσα υποστήριξε σε συνέντευξη του στο Fox Business. Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι στο επίκεντρο της κυβέρνησης Τραμπ όσον αφορά τη μείωση του κόστους δανεισμού είναι οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου δημοσίου και όχι το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο αναφοράς της Fed.

Ο Μπέσεντ επανέλαβε την άποψή του ότι η επέκταση της προσφοράς ενέργειας θα συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού. Για την εργατική τάξη, «το ενεργειακό στοιχείο γι’ αυτούς είναι ένας από τους πιο σίγουρους δείκτες για τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες πληθωρισμού», υποστήριξε.

Όσον αφορά τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων εξήγησε πως ανέβηκαν μετά τη «μεγάλη μείωση των επιτοκίων» της Fed, κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο.

Αν και το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο αναφοράς της Fed χρησιμεύει ως βασικό σημείο αναφοράς για τις χρηματαγορές, τα 10ετή κρατικά ομόλογα αποτελούν σημείο αναφοράς για τα επιτόκια των 30ετών ενυπόθηκων δανείων μαζί με άλλα βασικά επιτόκια δανεισμού. Ο δείκτης αναφοράς ομολόγων έκλεισε σε νέο χαμηλό για το 2025 την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου μετά τα αδύναμα στοιχεία για τη δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών, ενώ τα κρατικά ομόλογα παρουσίασαν μικρή μεταβολή στις συναλλαγές στην Ασία μετά από τα σχόλια του Μπέσεντ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσει τις αποδόσεις μέσω της απόφασης για το ποια ομόλογα θα εκδώσει όταν πουλάει χρέος και της διαχείρισης των συνολικών δανειακών αναγκών της με τη μείωση του ελλείμματος.

Bloomberg

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κράτησε το guidance του αμετάβλητο όσον αφορά τη διατήρηση των πωλήσεων μακροπρόθεσμου χρέους μέχρι και το 2025. Οι επενδυτές θεωρούσαν αναπόφευκτες τις αυξημένες πωλήσεις μακροπρόθεσμων ομολόγων κάποια στιγμή, μια κίνηση που θα μπορούσε να συμβάλει στην άνοδο των αποδόσεών τους.

Μια πιο άμεση επιλογή για να επηρεαστούν οι αποδόσεις θα ήταν ο λεγόμενος έλεγχος της καμπύλης, όπου η κεντρική τράπεζα μιας χώρας αγοράζει ομόλογα για να διατηρήσει τις αποδόσεις κοντά σε έναν στόχο, όπως έκανε η Ιαπωνία μέχρι πέρυσι. Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν ένα τέτοιο σχέδιο τη δεκαετία του 1940, ενώ η Fed αγόρασε πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα στο πλαίσιο Twist πριν από μια δεκαετία.

Για τον Στίβεν Μίλερ, επενδυτικό στρατηγικό σύμβουλο της Grant Samuel Funds Management στο Σίδνεϊ, ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων θα ήταν μέσω ενός χαμηλότερου δημοσιονομικού ελλείμματος. Οι ΗΠΑ έχουν σήμερα έλλειμμα περίπου 7% του ΑΕΠ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Λόρενς Κούντλοου, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου του Τραμπ κατά την πρώτη θητεία του, ο Μπέσεντ επανέλαβε πως ακολουθεί το μάντρα της οικονομικής πολιτικής του 3-3-3, αναφερόμενος στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από πάνω από 6% τα τελευταία χρόνια, στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και στη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης στο 3%.

Το καυτό θέμα των επιτοκίων

Αφού η Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ κατηγόρησε ευθέως την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «απέτυχε να σταματήσει το πρόβλημα που δημιούργησε» με την άνοδο των τιμών. Μάλιστα είχε ξεκαθαρίσει πως ζητά (ήτοι απαιτεί) από την κεντρική τράπεζα να συνεχίσει τις περικοπές των επιτοκίων.

Από την πλευρά του ο Τζερόμ Πάουελ δεν έπεσε στην παγίδα να απαντήσει στις προκλήσεις, επιμένοντας στην ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και την ευθύνη που έχει να παραμείνει επικεντρωμένη στην επίτευξη των στόχων της κυρίως όσον αφορά τη σταθερότητα των τιμών.

Ο πρόεδρος πιστεύει ότι αν μειωθούν οι τιμές της ενέργειας, αν τεθούν σε ισχύ οι επεκτάσεις των φορολογικών περικοπών τις οποίες σχεδιάζει η κυβέρνηση και αν απελευθερωθεί η οικονομία, «τότε τα επιτόκια και το δολάριο θα ομαλοποιηθούν», δήλωσε από την πλευρά ο Μπέσεντ, αποφεύγοντας έντεχνα να σχολιάσει μέχρι τώρα τη νομισματική στρατηγική της κεντρικής τράπεζας.

Ειδικά στη συνέντευξη του στο Fox, ο πάλαι ποτέ έμπειρος trader των αγορών ξεκαθάρισε πως θα μιλήσει μόνο για τα όσα έχει κάνει μέχρι τώρα η Fed και σε καμία περίπτωση για τα όσα θεωρεί πως θα έπρεπε να κάνει στο εξής το συμβούλιο, στέλνοντας σαφές μήνυμα πως σέβεται τον ανεξάρτητο ρόλο της Fed, όπως άλλωστε επιθυμεί και η Wall Street. 

«Θα μιλήσω μόνο για το τι έχουν κάνει, όχι για το τι νομίζω ότι πρέπει να κάνουν από εδώ και πέρα» επεσήμανε.

Η κυβερνητική αποτελεσματικότητα

Ερωτηθείς σχετικά με το έργο της ομάδας DOGE του Έλον Μασκ σε σχέση με το Υπουργείο Οικονομικών και την πρόσβασή του στα κρίσιμα συστήματα πληρωμών του υπουργείου, ο Μπέσεντ επανέλαβε ένα μήνυμα που το Υπουργείο Οικονομικών κοινοποίησε πρόσφατα – ότι τα άτομα αυτά δεν λαμβάνουν την απόφαση για τον περιορισμό οποιωνδήποτε πληρωμών.

Η ευρύτερη προσπάθεια του λεγόμενου Τμήματος Κυβερνητικής Αποδοτικότητας για την αντιμετώπιση της αποδοτικότητας «δεν πρόκειται να αποτύχει», δήλωσε ο Μπέσεντ.

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα που έδειχναν ότι ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες μπορεί να εξετάζουν μια χρονικά περιορισμένη παράταση των φορολογικών μειώσεων του Τραμπ του 2017 – μεγάλο μέρος των οποίων λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους – ο Μπέσεντ ενίσχυσε την υποστήριξή του για τη μονιμοποίηση των μειώσεων, όπως αναφέρει το Bloomberg.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει μια εντολή. Ήρθε για να κάνει μεγάλα πράγματα και ένα από τα μεγάλα πράγματα που θέλει να κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι να μονιμοποιήσει τον νόμο περί φορολογικών περικοπών και ενίσχυσης της απασχόλησης του 2017», δήλωσε ο Μπέσεντ. «Αυτή η μονιμότητα θα συνεχίσει να καθιστά τις ΗΠΑ την πρώτη οικονομία στον κόσμο όσον αφορά την ανάπτυξη».

Διαβάστε ακόμη 

Ευρωπαϊκά ομόλογα: Γιατί το 2025 είναι η χρονιά τους (διάγραμμα)

Οι δασμοί μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας αναδιαμορφώνουν τη ναυτιλιακή αγορά

Φρανσουάζ Μπετανκούρ Mέγιερς: Η σιδηρά κυρία της L’Oreal παραδίδει τα ηνία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα