Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα μπορούσε να πέσει και κάτω από το μηδέν τους επόμενους μήνες, δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιζαμπελ Σνάμπελ, προασπιζόμενη της πολιτικής νομισματικής στήριξης της ΕΚΤ.

Όπως είπε, η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να ενισχύσει το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού οφείλεται στις ανησυχίες ότι η έλλειψη δυναμικής των τιμών θα εδραιωθεί, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρη την νομισματική ένωση.

«Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει κοντά στο 0% έως το επόμενο έτος, ενώ είναι πιθανό να δούμε ακόμη και αρνητικούς ρυθμούς πληθωρισμού. Θα ερχόταν σε αντίθεση με την ίδια την ιδέα πίσω από το κοινό νόμισμα, να μείνουμε αδρανείς παρακολουθώντας την πανδημία να διασπά τη ζώνη του ευρώ και να δημιουργεί βαθιές διαιρέσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή σε μια ενιαία νομισματική πολιτική μακροπρόθεσμα», ανέφερε.

Οι παρατηρήσεις της Σνάμπελ στόχο έχουν να απαντήσουν στους ισχυρισμούς ότι τα έκτακτα νομισματικά μέτρα της ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια είναι επικίνδυνα και γίνονται χωρίς λόγο. Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας αποφάνθηκε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του 2015, θα μπορούσε να είναι παράνομο, επειδή η ΕΚΤ δεν έδειξε να έχει λάβει υπόψη τις δυσμενείς παρενέργειες, όπως τα μειωμένα επιτόκια για τους καταθέτες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συμφώνησε αυτήν την εβδομάδα να δημοσιεύσει απόρρητα έγγραφα στις γερμανικές αρχές για την επίλυση της αντιπαράθεσης. Ωστόσο, τώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διαφωνιών για το νέο πρόγραμμα κατά της πανδημίας.

Σύμφωνα με την Σνάμπελ, ότι χωρίς νέες αγορές ομολόγων, «πιθανότατα θα βρεθούμε εν μέσω μιας σοβαρής χρηματοπιστωτικής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία, την απασχόληση και την εξέλιξη των τιμών και των μισθών στη ζώνη του ευρώ».