Αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα των ΗΠΑ (Κεφάλαιο 11) υπέβαλε το FTX του επιχειρηματία Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ο οποίος καλείται να πληρώσει το «μάρμαρο» της τελευταίας μεγάλης κρίσης στην παγκόσμια αγορά των κρυπτονομισμάτων. 

Το -μέχρι πρότινος- τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο cryptos παγκοσμίως, δέχθηκε ισχυρότατες πιέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με την αμερικανική εταιρεία να χάνει το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητάς της και τον ιδρυτή – ιδιοκτήτη να βλέπει την περιουσία του να… μηδενίζεται (από 16 δισ. σε…$1).

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε λίγες ημέρες, το FTX «στέγνωσε» από κεφάλαια, καθώς οι πελάτες έσπευσαν να «σηκώσουν» τα χρήματά τους, ενώ οι επενδυτές απέσυραν την εμπιστοσύνη τους, σε μία από τις ταχύτερες καταρρεύσεις των τελευταίων ετών. 

Το «δράμα» για τον Μπάνκμαν-Φριντ ξεκίνησε μόλις την Κυριακή, μετά την κίνηση της Binance -Νο.1 ανταλλακτηρίου παγκοσμίως και επενδυτή του FTX- να ρευστοποιήσει όλα τα assets που διατηρούσε στο αμερικανικό ανταλλακτήριο. 

Αυτό, όπως ήταν λογικό, πυροδότησε ένα μπαράζ εκροών κεφαλαίων, το οποίο με τη σειρά του δημιούργησε έναν φαύλο κύκλο ανατροφοδότησης και μεγέθυνσης του προβλήματος. Αποτέλεσμα ήταν το έλλειμμα φερεγγυότητας να αναγκάσει άπαντες να σηκώσουν τα χρήματά τους, υπό τον φόβο μιας άτακτης κατάρρευσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Twitter, ο Μπάνκμαν-Φριντ παραιτείται από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Καθήκοντα νέου επικεφαλής αναλαμβάνει ο Τζον Ρέι.  

Άλλωστε, σαν να μην έφθαναν όλα τα παραπάνω, ο ιδρυτής του FTX ερευνάται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξαν πιθανές παραβιάσεις των κανονισμών της αγοράς.  

Διαβάστε επίσης

Το χθεσινό γκάλοπ του Μαξίμου, το Predator, η Ραφήνα και το efood, το κρυφό deal της Εθνικής και η αγορά ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Vinci της γέφυρας του Ρίου 

Η… αποκαθήλωση της μεζονέτας – Ποια σπίτια και γιατί πωλούνται ακριβότερα (γραφήματα)

Το Red Bull δίνει… λεφτά: Ο κληρονόμος του ιδρυτή είναι ο πλουσιότερος 30άρης της Ευρώπης