Ο συνασπισμός του ΟΠΕΚ θα διεξάγει τη Δευτέρα μια ηλεκτρονική συνάντηση μεταξύ των μελών του αλλά ενδεχομένως και με τη συμμετοχή επιπλέον χωρών παραγωγής πετρελαίου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να ζητάει την Πέμπτη μια συντονισμένη περικοπή παραγωγής πετρελαίου με σκοπό να επανέλθουν οι τιμές.

Η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ΟΠΕΚ, Θα είναι ανοιχτή σε όλους τους παραγωγούς πετρελαίου – όχι μόνο σε εκείνους που ανήκουν στον Οργανισμό και στους συμμάχους τους, ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα παραστεί. Οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής δεν έχουν δώσει καμία ένδειξη ότι είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν.

Ο κατάλογος των προσκεκλημένων είναι κρίσιμος, καθώς η Σαουδική Αραβία έχει καταστήσει σαφές ότι θα μειώσει την παραγωγή μόνο εάν άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αναλάβουν το μέρος της επιβάρυνσης από τη μείωση της παραγωγής. Η Σαουδική Αραβία ζήτησε να διεξαχθεί αυτή η συνάντηση, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει στόχος για μια “δίκαιη συμφωνία”.

Ο Τραμπ σόκαρε τις αγορές την Πέμπτη με ένα τουίτ του ότι αναμένει από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία να μειώσουν την παραγωγή κατά περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές εξοικειωμένες με την κατάσταση, ο πρόεδρος θέλει επίσης να μειώσουν την παραγωγή και άλλοι σημαντικοί «παίκτες» του κλάδου.

Ωστόσο, υπάρχουν τεράστια εμπόδια για κάθε είδους ενδεχόμενη συμφωνία: Η Ρωσία γρήγορα αρνήθηκε την Πέμπτη ότι έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία. Ακόμα κι αν επιτευχθεί συμφωνία, μια περικοπή της τάξεως των 10 εκατομμυρίων βαρελιών θα αποδυνάμωσε ελάχιστα τον κορεσμό του πετρελαίου καθώς η ζήτηση μειώθηκε με τον κορωνοϊό. Οι έμποροι εκτιμούν ότι η μείωση της ζήτησης μπορεί να φθάσει τα 35 εκατομμύρια βαρέλια.

Το αργό πετρέλαιο Brent, το οποίο σημείωσε άνοδο άνω του 40% την Πέμπτη μετά το τουίτ του Τραμπ, στη συνέχει πήρε πίσω τα πολλά κέρδη με μία άνοδο: 7,2% την Παρασκευή. Ωστόσο, έχει χάσει 52% σε σχέση με την τιμή του πάνω από τα 50 δολάρια, καθώς ο ιός έχει παγώσει τα πάντα.

Σε ορισμένες γωνίες της αγοράς, οι τιμές έχουν καταστεί αρνητικές και ορισμένοι παραγωγοί αναμένεται να αρχίσουν να αναστέλλουν την παραγωγή πετρελαίου, καθώς δεν υπάρχει αρκετός χώρος για την αποθήκευση του πλεονάζοντος αργού. Τα δεξαμενόπλοια γεμίζουν γρήγορα καθώς τα πλοία χρησιμοποιούνται ως αποθήκες αντί να μεταφέρουν πετρέλαιο.

Οι παραγωγοί σε όλο τον κόσμο αισθάνονται τον πόνο του πολέμου των τιμών, ο οποίος ξεκίνησε πριν από ένα μήνα, αφού η Ρωσία αρνήθηκε να συμμετάσχει σε ένα γύρο περικοπών.

Οι παραγωγοί σχιστόλιθου στις ΗΠΑ δέχονται επίσης πιέσεις, όπως και η οικονομία εν γένει. Η Ρωσία, για παράδειγμα, αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα βρεθούν στα 20 δολάρια το βαρέλι το 2020 και η ίδια θα αυξήσει το δανεισμό της για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Οι επιλογές της Ουάσιγκτον

Ο Τραμπ θα συναντηθεί την Παρασκευή με στελέχη πετρελαϊκών, για τη χάραξη κοινής πολιτικής.

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει δασμούς για τις ξένες εισαγωγές πετρελαίου για την προστασία των αμερικανών παραγωγών, αν και η ιδέα δεν φαίνεται να μην αρέσει σε ορισμένους συμβούλους του, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η ιδέα μιας περικοπής παραγωγής στην Αμερική, πιθανώς εκτελούμενη με πλαφόν στις εξαγωγές, βρίσκεται επίσης στο τραπέζι του Λευκού Οίκου, αν και πολλοί εκπρόσωποι της πετρελαϊκής βιομηχανίας προειδοποίησαν ότι η προσέγγιση θα αναγκάσει τις ΗΠΑ να παραχωρήσουν την ίδια την «κυριαρχία τους στην ενέργεια».

Ο Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι αναμένεται συμφωνία – αλλά δεν ανέφερε τι ρόλο θα παίξουν οι ΗΠΑ

Στο τουίτ του, ο Τραμπ δήλωσε ότι είχε μιλήσει με τον Πρίγκιπα Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος με τη σειρά του μίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η συζήτηση δεν έχει συμβεί και ότι δεν είχε συμφωνηθεί καμία περικοπή παραγωγής με τους Σαουδάραβες.

Η Ρωσία δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της στη συνάντηση του ΟΠΕΚ+, σύμφωνα με εκπρόσωπο που επικαλείται το Bloomberg.