BLOOMBERG

Στον κυβερνοχώρο επεκτείνεται ο πόλεμος στο Ισραήλ – Ανέλαβαν δράση και οι χάκερς

Ομάδες χάκερς που ειδικοί συνδέουν με τη Ρωσία έχουν ήδη εξαπολύσει επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων - Ωστόσο και φιλοισραηλινές ομάδες προχώρησαν σε κυβερνοεπιθέσεις κατά της Χαμάς - Ο πόλεμος και στο διαδίκτυο μόλις ξεκίνησε...

Ομάδες χάκερς, κάποιες από τις οποίες συνδέονται με τη Ρωσία, έχουν επιδοθεί ήδη σε κυβερνοεπιθέσεις κατά της ισραηλινής κυβέρνησης και μιντιακών ιστοσελίδων, παίρνοντας θέση υπέρ των Παλαιστινίων και της Χαμάς στον πόλεμο που έχει ξεκινήσει, υποστηρίζει το Bloomberg. Όμως, και φιλοισραηλινοί χάκερς δεν μένουν με… σταυρωμένα τα χέρια!

Η ομάδα Killnet, που έχει δηλώσει ότι απαρτίζεται από Ρώσους… πατριώτες, ήταν από τις πρώτες που ανακοίνωσε ήδη από χθες, Κυριακή, ότι σκοπεύει να στοχοποιήσει ισραηλινά κυβερνητικά συστήματα, θεωρώντας πως το Τελ Αβίβ φταίει για την αιματοχυσία. Επίσης κατηγόρησε το Ισραήλ ότι υποστηρίζει την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ.

Η ομάδα ισχυρίστηκε ότι κατάφερε να επιτεθεί επιτυχώς στην κεντρική ιστοσελίδα της ισραηλινής κυβέρνησης, αλλά και να «κατεβάσει» για κάποιες ώρες την σελίδα της υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet.

Παράλληλα μια ακόμη ομάδα χάκερς, ονόματι Anonymous Sudan, που ειδικοί της κυβερνοασφάλειας υποψιάζονται ότι είναι «βιτρίνα» Ρώσων, ανακοίνωσε τη στήριξη της προς την «παλαιστινιακή αντίσταση» και ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση προς την ιστοσελίδα της Jerusalem Post, που έμεινε εκτός λειτουργίας για κάποια ώρα το πρωί της Δευτέρας.

Η ίδια η Jerusalem Post, σε ανακοίνωση της, ισχυρίστηκε ότι δέχτηκε πολλαπλές κυβερνοεπιθέσεις.

Οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι μοναδικές, καθώς κι άλλες εγκληματικές οργανώσεις που δρουν στο Διαδίκτυο έχουν υποστηρίξει πως έχουν προχωρήσει ή θα προχωρήσουν σε κυβερνοεπιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων και ιστοσελίδων, καθώς και βασικών υποδομών της χώρας.

Για παράδειγμα η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Group IB επιβεβαίωσε ότι μια ομάδα χάκερς με την ονομασία AnonGhost κατάφερε να δημιουργήσει προβλήματα σε μια εφαρμογή τηλεφώνων που χρησιμοποιείται συχνά από τις αρχές για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους πολίτες σε περιπτώσεις κρίσης, όπως η τωρινή. Οι χάκερς εκμεταλλεύτηκαν μια αδυναμία στο app και δημοσίευσαν ψεύτικα μηνύματα και φράσεις προς τους Ισραηλινούς πολίτες, όπως «θάνατος στο Ισραήλ» και «έρχεται πυρηνική βόμβα».

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ είναι συχνά στόχος κυβερνοεπιθέσεων κυρίως από Ιρανούς χάκερς. Όμως, το δημοσίευμα του Bloomberg υποστηρίζει πως δεν είναι σαφές αν Ιρανοί χάκερς έχουν αναμειχθεί στον τωρινό γύρο κυβερνοεπιθέσεων.

Πάντως, και φιλοισραηλινές ομάδες διεξάγουν τον δικό τους… πόλεμο στον κυβερνοχώρο, στρέφοντας τα πυρά τους κατά παλαιστινιακών οργανώσεων και φιλικά προσκείμενων κυβερνήσεων και ομάδων. Ενδεικτικά μια ομάδα με την ονομασία Indian Cyber Force «κατέβασε» την ιστοσελίδα της Palestinian National Bank, όπως και την σελίδα της Χαμάς, την Κυριακή.

Διαβάστε ακόμη

Fitch Ratings: Tι βλέπει για την Ελλάδα πριν την αναθεώρηση του Δεκεμβρίου

Χρυσές λίρες: Σε χαμηλό οκταετίας οι πωλήσεις – Γιατί οι Έλληνες πάτησαν φρένο στις συναλλαγές (πίνακας)

«Μαύρες» προβλέψεις της ΕΕ για το λάδι – Πότε θα σταματήσει το ράλι στην τιμή (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""