Περισσότερα από τα δύο τρίτα των παθητικών funds που προωθούνται ως βιώσιμα συμβάλλουν στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, κάτι που, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, αποτελεί κατά κόρον αντίθετο αφήγημα σε σχέση με την προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Από τα 430 παθητικά funds με χαρακτηρισμό ESG τα οποία ανήκουν σε πέντε μεγάλους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, το 70% «ήταν εκτεθειμένο σε εταιρείες που αναπτύσσουν νέα έργα εξόρυξης υδρογονανθράκων», σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την Reclaim Finance.

«Αυτές οι επενδύσεις τροφοδοτούν και υποδαυλίζουν την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός για το κλίμα με έδρα το Παρίσι.

Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα της εταιρείας ερευνών Morningstar Inc. και καλύπτει συνολικά σχεδόν 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία. 

Η ανάλυση αυτή επικεντρώνεται σε εταιρείες οι οποίες εξακολουθούν να δαπανούν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση νέων έργων εξόρυξης ορυκτών καυσίμων.

«Ακόμη και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων οι οποίοι ισχυρίζονται ότι έχουν θέσει εν ενεργεία φιλικές για το κλίμα πολιτικές αποτελούν μέρος του προβλήματος, καθώς οι περισσότεροι δεν εφαρμόζουν τα μέτρα αυτά στα παθητικά funds τους», δήλωσε η υπεύθυνη εκστρατείας για τις βιώσιμες επενδύσεις στην Reclaim Finance, Λάρα Κουβελιέ, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Είναι ώρα οι θεσμικοί επενδυτές και οι ρυθμιστικές αρχές να αφυπνιστούν και να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν αυτούς τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς», προσέθεσε.

Ορισμένες ρυθμιστικές αρχές κρατούν σκληρότερη στάση από άλλες. Στα τέλη του περασμένου έτους, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπει στα ταμεία να χρησιμοποιούν μια «ετικέτα» περιβαλλοντικής και κοινωνικής εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) μόνο αν βάζουν σε μαύρη λίστα τις εταιρείες υδρογονανθράκων οι οποίες εξακολουθούν να επεκτείνουν την αλυσίδα παραγωγής τους. 

Η ετικέτα αυτή, γνωστή ως SRI, έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε αποεπενδύσεις, όπως εκτίμησε η Morningstar τον Νοέμβριο.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός κάλεσε επίσης τις εταιρείες να ασκήσουν πίεση στους διαχειριστές των επενδυτικών funds για την τήρηση των δεσμεύσεών τους ως προς την επίτευξη των στόχων net zero.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Αυξάνει τις τιμές – στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Κατώτατος μισθός: Πόσο θα αυξηθεί – Ποια επιδόματα επηρεάζονται

Ποιες καλύψεις αφορά η ασφάλιση γραφείου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ