Bloomberg

Take the (digital) money and run… made in Turkey: Ο Τούρκος CEO και οι ανήσυχοι επενδυτές

  • newsroom


Τι συμβαίνει με την πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Thodex που υπόσχονταν τη διανομή εκατομμυρίων Dogecoin σε νέους συνδρομητές - Αφαντος ο CEO

Έχοντας χάσει κάθε δυνατότητα να πάρουν πίσω τα ποσά που έχουν επενδύσει, Τούρκοι χρήστες της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Thodex έχουν υποβάλει καταγγελία για πιθανή απάτη, με τον δικηγόρο τους να υποστηρίζει ότι εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ενδεχομένως να έχουν κλαπεί.

Μάλιστα, κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει τον CEO της πλατφόρμας ο οποίος φέρεται να έχει εγκαταλείψει τη χώρα.

«Την Τετάρτη κινηθήκαμε νομικά», ανέφερε ο Oguz Evren Kilic, ο οποίος εκπροσωπεί έναν απροσδιόριστο αριθμό χρηστών Thodex. Με ενεργούς χρήστες που αριθμούν περίπου τους 390.000, τα περιουσιακά στοιχεία που δεν μπορούν ανακτήσουν μπορεί να αξίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, είπε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα.

Ο δικηγόρος των χρηστών ισχυρίζεται ότι ο Faruk Fatih Ozer, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του Thodex, εγκατέλειψε αεροπορικώς τη χώρα την Τετάρτη. Ο Ozer δεν απαντά στο κινητό του τηλέφωνο. Το πρακτορείο ειδήσεων Demiroren ανέφερε ότι πήγε στην Αλβανία, δημοσιεύοντας μάλιστα μία φωτογραφία του από το αεροδρόμιο.

Καθώς οι αρχές και οι πελάτες προσπαθούν να καταλάβουν του τι συνέβη στον Ozer, στο Thodex και τα χρήματα που επενδύθηκαν σε αυτό, αξιωματούχοι ζητούν την ταχεία ρύθμιση της αγοράς crypto. Η άνοδος των τιμών των ψηφιακών νομισμάτων συνοδεύτηκε από την ανάγκη προστασίας των επενδυτών παγκοσμίως από πιθανές απάτες αλλά και από έντονη συζήτηση γύρω από την ανάγκη αυστηρότερων ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές.

Η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει δράση «το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο στο πρακτορείο Bloomberg την Πέμπτη ο Cemil Ertem, ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του Tούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Απάτες τύπου πυραμίδας δημιουργούνται σε αυτόν τον τομέα. Η Τουρκία θα εφαρμόσει αναμφίβολα έναν κανονισμό που να ευθυγραμμίζεται με την οικονομία της αλλά και να παρακολουθεί τις παγκόσμιες εξελίξεις».

Η Εκστρατεία Dogecoin

Στα μέσα Μαρτίου η Thodex ανακοίνωσε μια καμπάνια για την αύξηση των χρηστών της υποσχόμενη ότι θα διανείμει εκατομμύρια Dogecoin σε νέους συνδρομητές. Ο ιστότοπος της πλατφόρμας αναφέρει ότι έχουν διανεμηθεί 4 εκατομμύρια Dogecoins, αν και πολλοί άνθρωποι αναφέρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν έχουν λάβει τίποτα.

Η αναστολή των εργασιών στην πλατφόρμα οφείλεται σε μία «προσφορά συνεργασίας», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της. Οι υπηρεσίες θα ανασταλούν για «περίπου τέσσερις-πέντε εργάσιμες ημέρες», ενώ η πώληση μεριδίου έχει ολοκληρωθεί και οι χρήστες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τις επενδύσεις τους, ανέφερε.

Διαβάστε ακόμα:

Διαβάστε ακόμη:

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου των €120,5 εκατ.- Επικράτηση της Reggeborgh

Youtuber εξόφλησε χρέος $200.000 και πιστωτικές σε δύο χρόνια ακολουθώντας 3 απλούς κανόνες

Τουρκική λίρα: Σε χαμηλό μήνα με απώλειες άνω του 2%