To «πράσινο φως» για την έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ άναψε με πλειοψηφία 68,24% ψήφων η γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ. Κατά ψήφισε το 31,75%.

Είχε προηγηθεί η ψήφιση με αντίστοιχα ποσοστά της μείωσης κεφαλαίου κατά 212 εκ. ευρώ με παράλληλη μείωση της ονομαστικής αξίας του συνόλου των μετοχών.

Κατά την διάρκεια της τεσσάρων ωρών εξ’ αναβολής γενική συνέλευση των μετόχων, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Άρης Ξενόφος, μίλησε για την σπουδαιότητα της αύξησης για να αποκατασταθεί η ρευστότητα της εταιρείας και αναφέρθηκε στην κατανομή των κονδυλίων. Τα 100 εκατ. θα διοχετευτούν στις κατασκευές και 20,5 εκατ. για την επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Θα ακολουθήσει η έκδοση ομολογιακού δανείου 50 εκατ. για ενδιάμεση χρηματοδότηση, με συντονιστή της Eurobank.

Το αποτέλεσδμα της ψηφοφορίας αποτελεί καθαρή επικράτηση νίκη του στρατοπέδου της Reggeborgh έναντι των Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη , οι προτάσεις των οποίων δεν έγιναν αποδεκτές από τους μετόχους. Μετά την επικράτηση της Reggeborgh στη μετοχική «μάχη» του Ελλάκτωρα, η μετοχή του Ομίλου κατέγραψε ισχυρή άνοδο και έκλεισε στο +14,34%.

Τι προηγήθηκε

Κατά τη διάρκεια της ΓΣ, ο κ. Ξενόφος ανέφερε ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων με τους προμηθευτές στον τομέα της κατασκευής, αναφέρθηκε σε νέα οργανωτική δομή για την καλύτερη παρακολούθηση του κλάδου αλλά και σε πώληση μη λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων των κατασκευής. Η αποκατάσταση σταθερότητας και ανταγωνιστικότητας της ΑΚΤΩΡ, με βελτίωση εποπτείας και εκτέλεσης των έργων θα βρεθούν επίσης στην πρώτη γραμμή.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο κ. Ξενόφος «Απευθύνω μια τελευταία προτροπή στους μετόχους να εγκρίνουν την πρόταση του Δ.Σ. για αύξηση κεφαλαίου. Μην έχετε καμία αμφιβολία για την κρισιμότητα της σημερινής συνεδρίασης. Οι αποφάσεις που θα πάρετε σήμερα θα καθορίσουν το μέλλον του ομίλου».

Προηγουμένως τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της Pemanoaro (συμφερόντων Σ. Καλλιτσάντση) κ. Σ. Μπρέγιαννος, λέγοντας πως στην γενική συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου, η Reggeborgh καταψήφισε την αύξηση επειδή δεν είχε υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο και πως το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. «Ζητάτε χρήματα χωρίς να ξέρουμε που και πως θα πάνε». Έδωσε μάλιστα και εναλλακτικές κατευθύνσεις στην διοίκηση λέγοντας ότι αν πουλούσε το χαρτοφυλάκιο στις ΑΠΕ, θα εισέπραττε περισσότερα από το ομόλογο που σήμερα έχει δεσμεύσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάκτωρ και θα συνέβαλλε στην εξυγίανση του ομίλου. «Διαφορετικά σε 6 μήνες θα ζητάτε πάλι αύξηση κεφαλαίου και θα οδηγήσετε στην απαξίωση της περιουσίας τη εταιρείας».

Ο εκπρόσωπος της Greenhill, των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη κ. Ι. Βενιέρης επανέλαβε πως δεν μπορεί να ψηφίσει την αύξηση με μια διοίκηση που δεν εμπιστεύεται. Τόνισε πως εφόσον «η αύξηση εγκριθεί νόμιμα» οι δύο εφοπλιστές θα συμμετέχουν και με την άσκηση των δικαιωμάτων που διαθέτουν και με τυχόν αδιάθετα.

Νωρίτερα, στην εξ’ αναβολής γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιηθηκε με απαρτία 81,98%% κυριάρχησε το θέμα της ανάκληση του παρόντος διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ και τα επιχειρήματα περί σύγκρουσης συμφερόντων που διατύπωσε το στρατόπεδο της Greenhill, συμφερόντων των κ.κ. Μπάκου –Καυμενάκη και η Pemanaoro του κ. Σ. Καλλιτσάνστη.

Στην ψηφοφορία για το πρώτο θέμα της γενικής συνέλευσης που αφορούσε την αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου, η πρόταση των εφοπλιστών απορρίφθηκε. Υπέρ της αντικατάστασης του Δ.Σ. ψήφισε το 31,76% των μετόχων και κατά της πρότασης το 66,70%.

Σχεδόν με τα ίδια ποσοστά καταψηφίστηκε και το τρίτο θέμα που αφορούσε την αντικατάσταση της Επιτροπής Ελέγχου. 

Διαβάστε ακόμα: 

Πασχαλινή «έκρηξη» στις μισθώσεις Airbnb για εξοχικά και παραθαλάσσιες κατοικίες στην Αττική