Το Διοικητικό Συμβούλιο της Telecom Italia ενέκρινε την πώληση του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας της στην KKR & Co. σε μια συμφωνία που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και η οποία αποτιμάται σε περίπου 22 δισεκατομμύρια ευρώ (23,6 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Το διοικητικό συμβούλιο του τηλεφωνικού παρόχου, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε την

Παρασκευή, ενέκρινε την πώληση του δικτύου στον αμερικανικό γίγαντα ιδιωτικών κεφαλαίων την Κυριακή χωρίς να την εξαρτήσει από την ψήφο των μετόχων, δήλωσαν οι άνθρωποι, ζητώντας να μην κατονομαστούν καθώς η απόφαση δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Η έγκριση ήρθε παρά την αντίθεση του μεγαλύτερου μετόχου του φορέα Vivendi SE, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η KKR αποτίμησε το δίκτυο σε περίπου 22 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά, συμπεριλαμβανομένων όσων μπορούν να κερδηθούν εάν το δίκτυο συγχωνευθεί με αυτό του μικρού αντιπάλου Open Fiber SpA, πρόσθεσαν οι άνθρωποι. Η προσφορά δεν περιλαμβάνει τη μονάδα υποβρυχίων καλωδίων Sparkle της Telecom που αποτιμάται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Η απόφαση σηματοδοτεί μια νίκη για τον διευθύνοντα σύμβουλο Pietro Labriola και είναι ένα ευπρόσδεκτο αποτέλεσμα για την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, καθώς η συμφωνία με την KKR θα επιτρέψει στο άλλοτε κρατικά ελεγχόμενο μονοπώλιο να μειώσει το σωρό του χρέους του, ενώ θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να διατηρήσει την εποπτεία ενός περιουσιακού στοιχείου που θεωρείται στρατηγικό.

Εκπρόσωπος της Telecom Italia και της KKR αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου πρόκειται να προσβληθεί από τη Vivendi, η οποία αντιτίθεται εδώ και καιρό στα σχέδια πώλησης του δικτύου, του πιο πολύτιμου περιουσιακού στοιχείου της Telecom Italia. Ο όμιλος μέσων μαζικής ενημέρωσης έχει ζητήσει έκτακτη συνέλευση των μετόχων όπου θα μπορούσε να προσπαθήσει να συγκεντρώσει υποστήριξη για να σταματήσει την πώληση.

Η Telecom Italia επιδιώκει εδώ και μήνες να πουλήσει το δίκτυο. Παρόλο που η εταιρεία είναι ιδιωτική, η κυβέρνηση της Μελόνι και η κυβέρνηση υπό τον Μάριο Ντράγκι πριν από αυτήν, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη μεθόδευση μιας συμφωνίας που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να διατηρήσει την επιρροή της, δεδομένου του επιπέδου απασχόλησης της εταιρείας και της γεωπολιτικής σημασίας του τηλεπικοινωνιακού δικτύου που ελέγχει.

Μετά την αποτυχία διαφόρων επιλογών, η κυβέρνηση υποστήριξε το σχέδιο της KKR και ετοίμασε κεφάλαια για να επενδύσει απευθείας στην εταιρεία ώστε να διατηρήσει τον έλεγχο.

Το να πάρει το πράσινο φως από το διοικητικό συμβούλιο έγινε ακόμη πιο περίπλοκο στα τέλη του περασμένου μήνα, αφού μια επενδυτική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, η Merlyn Advisors Ltd, παρουσίασε ένα αιφνιδιαστικό σχέδιο για τη διακοπή της πώλησης και την αντικατάσταση του Labriola. Ενώ η Merlyn κατέχει δημοσίως μόνο περίπου το 0,006% της Telecom Italia, το σχέδιο είχε άμεση απήχηση στη Vivendi, η οποία ζητούσε τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια ευρώ για να πουλήσει το περιουσιακό στοιχείο.

Διαβάστε ακόμη

Σαρωτικές αλλαγές: Τρόφιμα, ποτά και… παγωτά με τεχνητή νοημοσύνη και αλγόριθμους

IRIS: Πώς καταργεί τις προμήθειες για καταναλωτές και επιχειρήσεις

Πώς ο πρώην βοηθός του Μπιλ Γκέιτς είναι ο 5ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ