Η περιουσία του πρώην βοηθού του Μπιλ Γκέιτς, Στιβ Μπάλμερ, εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 29 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και ανήλθε σε περίπου 115 δισεκατομμύρια δολάρια, κατατάσσοντάς τον στην πέμπτη θέση του Bloomberg Billionaires Index. Πλέον υπολείπεται του Μπιλ Γκέιτς – στην τέταρτη θέση με 121 δισεκατομμύρια δολάρια – μόλις κατά 6 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από τρεις μήνες. Ο Μπάλμερ είναι σήμερα πλουσιότερος από τον Λάρι Έλισον (114 δισ. δολάρια), τον Γουόρεν Μπάφετ (111 δισ. δολάρια), τον Λάρι Πέιτζ (110 δισ. δολάρια), τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ (108 δισ. δολάρια) και τον Σεργκέι Μπριν (105 δισ. δολάρια), σύμφωνα με τον δείκτη.

Ο Μπάλμερ εντάχθηκε στη Microsoft το 1980 ως βοηθός του προέδρου, αν και υπηρέτησε περισσότερο ως επιχειρηματικός διευθυντής παρά ως προσωπικός βοηθός. Αρχικά διαπραγματεύτηκε έναν βασικό μισθό 50.000 δολαρίων συν το 10% της αύξησης των κερδών που παρήγαγε, αλλά όταν το μερίδιό του από τα κέρδη αυξήθηκε υπερβολικά, συμφώνησε να το ανταλλάξει με μια σημαντική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, σύμφωνα με το Forbes.

Ο έμπιστος σύμβουλος του Γκέιτς αναρριχήθηκε σταθερά στην ιεραρχία και έγινε διευθύνων σύμβουλος της Microsoft το 2000. Αποσύρθηκε από αυτόν τον ρόλο το 2014 με 333 εκατομμύρια μετοχές ή μερίδιο 4%, όπως δείχνουν τα ρυθμιστικά αρχεία. Το Bloomberg υποθέτει ότι έχει διατηρήσει τις περισσότερες από αυτές τις μετοχές, δίνοντάς του μια θέση που αποτιμάται σήμερα σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής της Microsoft. Πιθανότατα έχει εισπράξει και μερίσματα δισεκατομμυρίων δολαρίων με την πάροδο των ετών, σύμφωνα με το Business Insider.

Ο πλούτος του Μπάλμερ αυξήθηκε φέτος εν μέρει λόγω της εκρηκτικής ανόδου της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία ενίσχυσε τη μετοχή της Microsoft. Η επένδυση του γίγαντα της πληροφορικής στην OpenAI, τη μητρική εταιρεία της ChatGPT, αυτή την άνοιξη τροφοδότησε τις ελπίδες ότι μπορεί να διαταράξει την κυρίαρχη θέση της Alphabet, ιδιοκτήτριας της Google, στην αναζήτηση στο διαδίκτυο, στέλνοντας τις μετοχές της Microsoft σε άνοδο 38% τους τελευταίους 10 μήνες.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι ο Μπάλμερ αποτελεί μια «εξαίρεση» μεταξύ των 10 πλουσιότερων ανθρώπων στη λίστα πλουσίων του Bloomberg. Ο Έλον Μασκ, ο Μπερνάρ Αρνό, ο Τζεφ Μπέζος και οι υπόλοιποι οφείλουν τον πλούτο τους σε συμμετοχές σε εταιρείες που ίδρυσαν ή διοικούν ακόμη, ενώ ο Μπάλμερ δεν είναι ιδρυτής ή σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Microsoft.

Αν όντως ξεπεράσει τον Γκέιτς, ο οποίος έχει διαφοροποιήσει την περιουσία του από τις μετοχές της Microsoft και έχει δωρίσει μεγάλα ποσά στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και σε άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις, αυτό θα είναι μια πραγματικά σπάνια περίπτωση όπου ένας υπάλληλος καταλήγει πλουσιότερος από τον ιδρυτή της εταιρείας του.

Διαβάστε ακόμη

Μέγαρο Μαξίμου: Κυβερνητικό «γκάζι» για μετρήσιμο αποτέλεσμα κάθε μήνα

Νυχτερινό ρεύμα 2023-2024: Πού θα κάνετε αίτηση – Το ωράριο

Αυξάνονται και πληθύνονται τα μέλη της Intercargo (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ