Ο δεύτερος τη τάξει αξιωματούχος της Κίνας Λι Κιάνγκ προσγειώθηκε στη Γερμανία την Κυριακή, πραγματοποιώντας το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που έγινε πρωθυπουργός, σε μία προσπάθεια η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να αποτρέψει την επιδείνωση των σχέσεών της με την Ευρώπη.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σήμερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα του τελευταίου. Ο Λι θα καθίσει επίσης στο ίδιο τραπέζι με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στο πλαίσιο της έβδομης διακυβερνητικής διαβούλευση Κίνας-Γερμανίας.
Στη συνέχεια, ο Λι θα μεταβεί στη Γαλλία για συνομιλίες με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Θα μπορούσε επίσης να έχει την ευκαιρία να μιλήσει με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ευρώπη, καθώς και οι δύο έχουν προγραμματίσει να λάβουν μέρος σε σύνοδο κορυφής για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης στο Παρίσι αυτήν την εβδομάδα.
Το ταξίδι του Λι στην Ευρώπη πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο σε μία προσπάθεια να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, υπογραμμίζοντας τις τρέχουσες εντάσεις που αποσταθεροποιούν τις διπλωματικές σχέσεις της Κίνας με τις δυτικές δημοκρατίες.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός συνοδεύεται στην Ευρώπη από τον Σενγκ Σανζί, επικεφαλής της υπηρεσίας οικονομικού σχεδιασμού της Κίνας, και τον υπουργό Εμπορίου Ουάνγκ Ουενγκτάο. Σύμφωνα με το Bloomberg, η απουσία τους από την Κίνα μπορεί να σημαίνει ότι η όποια ανακοίνωση των αναμενόμενων οικονομικών κινήτρων αναβάλλεται για μετά την προγραμματισμένη επιστροφή του Λι την Παρασκευή.
Το ταξίδι έρχεται μετά τις επισκέψεις του Σολτς και του Μακρόν στην Κίνα πέρυσι και καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να αποκαταστήσει τους δεσμούς με την Ευρώπη που έχουν πληγεί από την κινεζική υποστήριξη προς τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Κίνα προσπαθεί επίσης να προσελκύσει επενδύσεις από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και να ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες μέλη της να μην κινηθούν από κοινού με τις ΗΠΑ στον περιορισμό των εξαγωγών τεχνολογίας και του εμπορίου.
Οι συνομιλίες έρχονται επίσης σε μια ευαίσθητη στιγμή για την Ευρώπη, καθώς η ΕΕ επιχειρεί να διαμορφώσει μια συνεκτική προσέγγιση για την Κίνα, με τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ, να έχουν περιγράψει την Κίνα ως εταίρο, ανταγωνιστή και αντίπαλο ταυτόχρονα.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να ανακοινώσει τη νέα στρατηγική οικονομικής ασφάλειας του μπλοκ την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να «απεξαρτηθεί» από την Κίνα.
Διαβάστε ακόμη
Έκθεση: Δεν μπορεί να αποκλειστεί επίθεση της Ρωσίας στη Σουηδία
Πώς η Μέση Ανατολή αρπάζει τα ηνία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.