H νίκη της Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό του Champions League εναντίον της Ίντερ ήταν ιστορική για πολλούς λόγους.

Ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός θρίαμβος για την αγγλική ομάδα η οποία εκπλήρωσε και το «όνειρο» του τρεμπλ, έχοντας κατακτήσει την πρώτη θέση στην Premier League και το FA Cup.

Ήταν, παράλληλα, και η πρώτη φορά που ομάδα Αράβων ιδιοκτητών κατάφερε να κατακτήσει την κορωνίδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Σημειωτέον πως, η Μάντσεστερ Σίτι ανήκει στον Σεΐχη Μανσούρ Μπιν Ζαγιέντ, αδερφό του Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ, προέδρου των ΗΑΕ και ηγέτη του Άμπου Ντάμπι.

O Σεΐχης Μανσούρ Μπιν Ζαγιέντ

Η νίκη της Σίτι η οποία στηρίζεται στους πακτωλούς χρημάτων των ΗΑΕ έρχεται τη στιγμή που τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και το Κατάρ προσπαθούν να αυξήσουν την παρουσία τους στη «βασίλισσα των σπορ». Τα κράτη του Περσικού έχουν χρησιμοποιήσει τις επενδύσεις αυτές ως τρόπο διαφοροποίησης της οικονομίας τους αλλά και βελτίωσης της διεθνούς τους εικόνας.

Ο Σεΐχης Μανσούρ αγόρασε τον ποδοσφαιρικό όμιλο το 2008 και από τότε, έχει προχωρήσει στις ακριβότερες μεταγραφές σε σχέση με οποιαδήποτε άλλα κλαμπ. Σύμφωνα με δεδομένα της Transfermarkt.com η οποία εξειδικεύεται στο θέμα των μεταγραφών αυτών, τα καθαρά έξοδα του ομίλου από το 2008 και ύστερα ξεπερνούν τα αντίστοιχα του «αιωνίου αντιπάλου» της, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κατά $200 εκατομμύρια, αγγίζοντας τα $1,64 δισ. 

Το εύρος της επένδυσης αυτής έχει προκαλέσει και πολλές κριτικές, όπως αυτή της Διεθνούς Αμνηστίας η οποία κατηγορεί τα ΗΑΕ πως προσπαθούν να «στιλβώσει την καθ’ όλα άσχημη εικόνα της χώρας με επενδύσεις στα σπορ».

Σύμφωνα με τον καθηγητή σπορ και γεωπολιτικής οικονομίας του Skema Business School, Σάιμον Τσάντγουικ, «η επιτυχία της Σίτι δεν είναι μόνο καλή για τα οικονομικά της αλλά και για το όνομά της, τη φήμη της και το brand της».

Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία είναι άλλο ένα κράτος του Περσικού το οποίο προσπαθεί να φέρει τα αθλήματα στο προσκήνιο. Το κρατικό ταμείο πλούτου Public Investment Fund (PIF), εξαγόρασε πλειοψηφικό μερίδιο στην Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ το 2021. 

Παράλληλα, χρηματοδότησε και το LIV Golf, πριν ανακοινωθεί η συγχώνευσή του με το γνωστότερο και ιστορικότερο PGA Tour. 

Ο Καρίμ Μπενζεμά παίζει, πια, στην Αλ-Ιτιχάντ

Τις τελευταίες εβδομάδες, το PIF έχει αγοράσει μετοχικά μερίδια 75% σε τέσσερις εκ των συλλόγων της χώρας, προσπαθώντας να προχωρήσει και σε «ηχηρές» μεταγραφές.

Ο διεθνής άσος Καρίμ Μπενζεμά υπέγραψε συμβόλαιο 100 εκατομμυρίων ευρώ/σεζόν με την Αλ-Ιτιχάντ, η οποία φαίνεται πως «πολιορκεί» και πολλά άλλα γνωστά ονόματα του ποδοσφαίρου.

Σε συνέντευξή του με το CNBC την προηγούμενη εβδομάδα, ο επικεφαλής του PIF, Γιάσερ Αλ-Ρουμαγιάν τόνισε πως «στο παρελθόν, πριν από πέντε με οκτώ χρόνια, είχαμε δημιουργήσει ομοσπονδίες για κάθε λογής άθλημα. Ενδιαφερόμαστε για όλα τα αθλήματα, όχι μόνο για το γκολφ, το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ».

Κατάρ

Ο γαλλικός ποδοσφαιρικός όμιλος Paris Saint-Germain εξαγοράστηκε από την Qatar Sports Investments, θυγατρική του κρατικού ταμείου πλούτου του Κατάρ, το 2011.

Τώρα πια, η Ντόχα προσπαθεί να προχωρήσει στην εξαγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την αμερικανική οικογένεια των Γκλέιζερ, η οποία έχει ανακοινώσει πως μελετά «στρατηγικές επιλογές».

Ο σχετικά άγνωστος Σεΐχης Γιασίμ Μπιν Χαμάντ αλ Θάνι έχει ήδη καταθέσει πρόταση για τον όμιλο, με ανταγωνιστή τον ιδρυτή της INEOS, Τζιμ Ράτκλιφ. 

Το άγαλμα των Τζορτζ Μπεστ, Ντένις Λο και Μπόμπι Τσάρλτον στο Old Trafford

Εάν το Κατάρ επιτύχει με την πρόταση εξαγοράς η οποία εκτιμάται στα $6,3 δισ., θα πρόκειται για μεγάλη νίκη της χώρας, δεδομένης της δημοφιλίας της Γιουνάιτεντ και της ιστορικής σημασίας της.

Όποιος και να καταλήξει στην εξαγορά των «Κόκκινων Διαβόλων», το πρόσφατο ενδιαφέρον των χωρών της Μέσης Ανατολής για το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν πρόκειται, σύντομα, να τελειώσει σύμφωνα με τον Τσάντγουικ.

Διαβάστε ακόμη

Πώς o βρετανικός κολοσσός της BP τα βρήκε σκούρα στην Κοζάνη σε επένδυση 160 εκατ. ευρώ