(last update 23:50) Αποχώρησε η Binance Holdings Ltd από το σχέδιο για τη διάσωση του ανταλλακτηρίου FTX.com, λίγα 24ωρα αφότου γνωστοποίησε το σχέδιο εξαγοράς του, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

«Η ελπίδα μας ήταν να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τους πελάτες της FTX για την παροχή ρευστότητας, αλλά τα ζητήματα είναι πέρα από τον έλεγχό μας ή την ικανότητά μας να βοηθήσουμε», ανέφερε η Binance στην ανακοίνωσή της.

Εκπρόσωπος του FTX αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Binance, η μεγαλύτερη εταιρεία συναλλαγών κρυπτονομισμάτων του κόσμου, είχε ανακοινώσει ότι σκόπευε σύντομα να εξαγοράσει τον ανταγωνιστή FTX, ενοποιώντας δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας αγοράς crypto. Αν και η πρόταση εξαγοράς δεν ήταν δεσμευτική, η πιθανή αυτή ανακατάταξη επρόκειτο να ταράξει την αγορά κρυπτονομισμάτων και να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα του οικοσυστήματός της.

Οι Binance και FTX είναι δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων τις οποίες οι επενδυτές χρησιμοποιούν για τις αγοραπωλησίες των tokens τους.

Οι ηγέτες των εταιρειών είναι, παράλληλα, δύο από τα γνωστότερα ονόματα του κλάδου των crypto. Ο επικεφαλής της Binance είναι ο Τσανγκπένγκ Ζάο, γνωστός και ως «CZ» ενώ ο επικεφαλής της FTX είναι ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, γνωστός και ως «SBF».

Ο 30χρονος SBF είναι γνωστός για τις πρόσφατες επενδύσεις του στις BlockFi, Voyager Digital και Celsius, ενώ ο CZ  ο οποίος μετανάστευσε από την Κίνα στον Καναδά όταν ήταν 12 ετών, ίδρυσε την Binance το 2017 και μετατράπηκε γρήγορα σε κολοσσό των crypto.

Η σύγκρουση

Το 2019 η Binance επένδυσε στην FTX η οποία τότε αποτελούσε εταιρεία συναλλαγών παραγώγων. Το 2020, όμως, η Binance λανσάρισε τον δικό της τομέα συναλλαγών παραγώγων και σύντομα απορρόφησε μεγάλο ποσοστό της αγοράς.

Οι δύο εταιρείες είχαν αντιδιαμετρικά αντίθετη πορεία όσον αφορά τη σχέση τους με τους ρυθμιστές. O Μπάνκμαν-Φριντ κατέθετε στο αμερικανικό Κογκρέσο, τη στιγμή που η Binance βρισκόταν στο «μικροσκόπιο» των αρχών.

Οι δύο εταιρείες ήταν πάντοτε ανταγωνιστές, ενώ πρόσφατα «συγκρούστηκαν» στην δημοπρασία των περιουσιακών στοιχείων της Voyager Digital, με νικήτρια την FTX.US.

Oι CZ και SBF έχουν, επίσης, πολλές φορές ανταλλάξει αιχμές στο Twitter, ενώ παράλληλα κατηγορούσαν ο ένας τον άλλον για χειραγώγηση των αγορών.

Η πρόταση εξαγοράς

Το περασμένο σαββατοκύριακο ο Ζάο προχώρησε σε ανάρτηση στο Twitter, βάσει της οποίας η Binance θα ρευστοποιούσει τα tokens του κρυπτονομίσματος FTT, το οποίο εκδίδει η FTX. Το tweet ακολουθήθηκε από ρεπορτάζ της CoinDesk σύμφωνα με το οποίο η Alameda Research, της οποίας επικεφαλής είναι ο SBF, είχε σημαντική έκθεση στο FTT, δημιουργώντας ανησυχίες όσον αφορά τη βιωσιμότητα της FTX και οδηγώντας σε μία «μίνι-έξοδο» των επενδυτών. Η αξία του FTT κατέρρευσε κατά 72% την Τρίτη ενώ συνέχισε την πτωτική της πορεία και την Τετάρτη. Ο Μπάνκμαν-Φριντ τόνισε, από την πλευρά του, πως τα περιουσιακά στοιχεία της FTX ήταν «μια χαρά» και κατηγόρησε την Binance για διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι επενδυτές, όμως, παρέμειναν αβέβαιοι. Παρά την πρόταση εξαγοράς της FTX από την Binance, οι κινήσεις των κρυπτονομισμάτων ενδέχεται να επιδεινώσουν την κατάσταση. Το bitcoin κατέγραψε πτώση σε χαμηλό διετίας, ενώ το solana, στο οποίο έχει επενδύσει ο Μπάνκμαν-Φριντ κατέγραψε πτώση της τάξης του 23% την Τρίτη.

Οι δύο επικεφαλείς των εταιρειών τόνισαν πως η εξαγορά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί για την προστασία των επενδυτών, αν και κανείς δε γνώριζε τις λεπτομέρειές της συμφωνίας. Δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις όσον αφορά τους λογαριασμούς της FTX ενώ οι πελάτες της εταιρείας προφανώς δεν είναι ευχαριστημένοι με τις πρόσφατες μεταβολές των crypto assets τους. Σημειωτέον πως η εταιρεία FTX.US δεν αποτελεί μέρος της προσφοράς εξαγοράς.

Ο νέος «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων

Ο CZ μετατρέπεται σε νέο ηγέτη της παγκόσμιας αγοράς κρυπτονομισμάτων, εξασφαλίζοντας τον «θρόνο» του. Ο Μπάνκμαν-Φριντ, από την άλλη, ο οποίος κάποτε θεωρούνταν σημαντικός παίκτης της αγοράς, έχει τώρα πια χάσει την πάλαι ποτέ αυξημένη επιρροή του στον κόσμο των cryptos.

Η πορεία των περιουσιών των δύο επιχειρηματιών υποδεικνύει και τις αλλαγές των ισορροπιών. Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, ο προσωπικός πλούτος του Μπάνκμαν-Φριντ μετά την εξαγορά θα κυμανθεί στο $1 δισ., σε σχέση με τα $15,6 δισ. της περασμένης Τρίτης. Η περιουσία του CZ εκτιμάται στα $16,4 δισ., έχοντας πληγεί από την πρόσφατη κατάρρευση της παγκόσμιας αγοράς των κρυπτονομισμάτων.

Άγνωστο μέλλον

Η όλη αυτή κατάσταση και η ταχύτητα με την οποία έλαβε χώρα αποτελούν ένα τρανό παράδειγμα της έλλειψης ελέγχου και εποπτείας στη συγκεκριμένη αγορά. Ορισμένες κυβερνήσεις οι οποίες μελετούσαν σχέδια χαλάρωσης των ελέγχων στην αγορά τώρα πια φαίνεται πως αναγκάζονται να επικαιροποιήσουν τα σχέδιά τους, ανησυχώντας για μια νέα κατάσταση παρόμοια με αυτή της χρεοκοπίας της Three Arrows Capital (3AC) λόγω της κατάρρευσης των stablecoins Terra/Luna. 

Αν και η πρόταση εξαγοράς δεν είναι δεσμευτική, η Binance θα μπορούσε είτε να προχωρήσει σε takeover της FTX, να αποχωρήσει από την πρόταση ή απλά να εξαγοράσει ορισμένα κομμάτια της. Άγνωστο παραμένει το εάν η FTX θα επιβιώσει ως ξεχωριστή οντότητα μετά από την εξαγορά, κάτι που θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της Binance και του CZ.

Διαβάστε ακόμη

«Μαύρη Τετάρτη» για τους εργαζόμενους της Meta – 11.000 απολύσεις και «mea culpa» από τον Ζούκερμπεργκ

Καλάθι του νοικοκυριού: Στον «αέρα» η νέα λίστα με τα προϊόντα (upd)

Πλειστηριασμοί: Ένα ακίνητο-φιλέτο στην Πλάκα αναζητεί την «επόμενη μέρα» (pics)