Με τις ίδιες κατηγορίες προϊόντων θα συνεχιστεί και η νέα εβδομάδα για το «καλάθι του νοικοκυριού»,  η οποία ξεκίνησε από σήμερα, όπως ορίζει εξάλλου η σχετική ρύθμιση. Ήδη τα προϊόντα απ’ τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ είχαν από χθες κοινοποιηθεί στη διαχειρίστρια εταιρεία της πλατφόρμας e-καταναλωτής, η οποία και είχε ξεκινήσει τη διαδικασία ανάρτησης τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και οι 51 κατηγορίες παραμένουν ίδιες, εν τούτοις υπάρχουν διαφοροποιήσεις και εναλλαγές συγκεκριμένων προϊόντων. Παράλληλα, στις 12 αλυσίδες σούπερ μάρκετ και το e-shop e-Fresh.gr, που συμμετείχαν στο μέτρο,  έρχεται πλέον να προστεθεί και η ψηφιακή πλατφόρμα efood με μία λίστα 90+ επώνυμων προϊόντων.

Για να δείτε αναλυτικά τις λίστες με τα προϊόντα ανά σούπερ μάρκετ πατήστε ΕΔΩ

Στο μεταξύ, κατατέθηκε και η τροπολογία του υπ. Ανάπτυξης σε νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης με τις οποίες γίνονται διορθωτικές κινήσεις στο μέτρο του «καλαθιού του νοικοκυριού».

Η πρώτη βασική διόρθωση αφορά στην πρόβλεψη και ευθύνη των αλυσίδων σούπερ μάρκετ για την επάρκεια των προϊόντων που έχουν συμπεριλάβει στις λίστες τους. Κάτι που σημαίνει πως στην περίπτωση εξάντλησης κάποιου προϊόντος, η αλυσίδα θα είναι υπεύθυνη για την αντικατάστασή του με ένα αντίστοιχο ίσης ή χαμηλότερης τιμής. Σύμφωνα με πηγές απ’ το υπ. Ανάπτυξης η συγκεκριμένη διορθωτική κίνηση κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα, κατά τα οποία σε κάποια καταστήματα δεν γινόταν αναπλήρωση προϊόντων που υπήρχαν σε απόθεμα κεντρικά, με στόχο να κατευθυνθεί πελατεία σε γειτονικά καταστήματα της ίδιας αλυσίδας.

Η άλλη βασική διόρθωση αφορά στην υποχρεωτική σήμανση των προϊόντων στο ράφι, φυσικό ή ψηφιακό, αλλά και της λίστας των προϊόντων σε εμφανές σημείο εντός του κάθε καταστήματος. Μάλιστα στη λίστα θα πρέπει να αναγράφονται και οι τιμές διάθεσης των προϊόντων του «καλαθιού». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σε δεύτερη φάση θα καθορίζεται και το μέγεθος του σήματος στο ράφι, το οποίο θα είναι 10χ10 εκατ.

Σύμφωνα με την τροπολογία για οποιαδήποτε παράβαση που αφορά τη σήμανση ή τη μη αναπλήρωση προϊόντος στο κατάστημα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 1.000 ως 5.000 ευρώ.

Διαβάστε την τροπολογία ΕΔΩ

Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπ. Δικαιοσύνης και ως εκ τούτου και της τροπολογίας του υπ. Ανάπτυξης, αναμένεται να γίνει μεθαύριο, Πέμπτη. Με τη δημοσιοποίηση του στο ΦΕΚ αργότερα αναμένεται και η έκδοση της νέας υπουργικής απόφασης, με την οποία θα επικαιροποιηθούν οι κατηγορίες των προϊόντων που θα ισχύσουν απ’ τις 16 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται μια προσπάθεια ώστε στις νέες κατηγορίες που θα καθορίζονται απ’ την υπουργική απόφαση να ενταχθούν και προϊόντα που θεωρούνται απαραίτητα για τους διαβητικούς, όπως π.χ. υποκατάστατα ζάχαρης, δημητριακά ολικής άλεσης κοκ.

Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν πως το επόμενο χρονικό διάστημα δεν αποκλείεται να ενταχθούν και μικρότερες, τοπικές, αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο μέτρο. Κι αυτό καθώς ήδη αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν να ενταχθούν τρεις αλυσίδες που έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα, αλλά δεν έχουν την απαραίτητη τεχνολογική υποδομή, ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που πηγάζουν εκ της ρύθμισης, με κυριότερο τη γνωστοποίηση προϊόντων – τιμών και την παρακολούθησή τους.

Πηγές, πάντως, απ’ το υπ. Ανάπτυξης σημείωναν πως στο μέτρο είναι αδύνατον να συμμετάσχουν αλυσίδες που αναπτύσσονται κατά βάση μέσω franchise, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος του καλαθιού.

Διαβάστε ακόμη

Η Γερμανία κλείνει όλα τα ΑΤΜ με τη δύση του ηλίου – Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων (pics)

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη προκαλεί μπλακ άουτ και ελλείψεις σε όλο τον κόσμο

Οι κορυφαίες γαστρο-ταβέρνες και τα πιάτα που δεν πρέπει να ξεχαστούν