Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 έχει εκτιναχθεί η τιμή του σιταριού που ξεπέρασε σήμερα τα 12 δολάρια ανά μπουσέλ ($12,09). Αιτία οι αυξανόμενοι φόβοι για παγκόσμια έλλειψη σιτηρών, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει διακόψει το 25% των εξαγωγών βασικών αγαθών που χρησιμοποιούνται στα πάντα, από το ψωμί μέχρι τα μπισκότα και τα ζυμαρικά.

Οι τιμές αναμένεται να καταγράψουν σήμερα εβδομαδιαία κέρδη 40%, μετά τη ρωσική εισβολή και τις κυρώσεις που επέβαλαν στη Μόσχα, ΗΠΑ και Ευρώπη.

Ο πόλεμος έκλεισε μεγάλα λιμάνια της Ουκρανίας, καθώς και τις εφοδιαστικές συνδέσεις, ενώ οι μάχες που μαίνονται συνιστούν απειλή και για την επερχόμενη φύτευση καλλιεργειών τους επόμενους μήνες.

Οι συναλλαγές με τη Ρωσία σχεδόν σταμάτησαν, καθώς οι αγοραστές φοβούνται την πολυπλοκότητα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, την ώρα που έχουν εκτιναχθεί τα κόστη ασφάλισης και ναύλων.

Ρωσία και Ουκρανία είναι επίσης σημαντικοί προμηθευτές καλαμποκιού, κριθαριού και ηλιελαίου, με το καλαμπόκι να έχει ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2012, ενώ το σογιέλαιο και το φοινικέλαιο σημειώνουν επίσης ρεκόρ. Η Κίνα που εισάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες καλαμποκιού και σόγιας και προμηθεύεται μεγάλες ποσότητες σίτου, επιχειρεί να εξασφάλιση βασικές προμήθειες στις παγκόσμιες αγορές, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση των τιμών.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του σιταριού πραγματοποίησαν σήμερα νέο άλμα καλύπτοντας το ανώτατο ημερήσιο όριο διακύμανσης, σημειώνοντας άνοδο 6,6% στα 12,09 δολάρια το μπούσελ. Η Citigroup εκτιμά μάλιστα ότι στο ακραίο σενάριό της, κατά το οποίο οι εξαγωγές της Μαύρης Θάλασσας θα παραμείνουν κλειστές, οι τιμές θα φτάσουν έως και τα 14 με 14.5 δολάρια το μπούσελ.

Την ίδια ώρα, το καλαμπόκι βλέπει την τιμή του να ενισχύεται σήμερα κατά 1,4% και να διαμορφώνεται στα 7,57 δολάρια το μπούσελ, ενώ κινείται για τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη του από το 2008 με συνολική άνοδο κατά 17% στην εβδομάδα.

Υπάρχουν προβλέψεις για ακόμη υψηλότερες τιμές, αυξάνοντας τις πιέσεις στον πληθωρισμό των τροφίμων και ενώ βαθαίνει το δίλημμα των κεντρικών τραπεζών για το πόσο πολύ θα αυξήσουν τα επιτόκια σε μια εποχή που ο πόλεμος και οι κυρώσεις βλάπτουν την ανάπτυξη και ρίχνουν τη σκιά τους στην παγκόσμια οικονομία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την Citigroup οι τιμές μπορεί να αυξηθούν ακόμα και στα 14 δολάρια ή ακόμα και στα 14,5 δολ. αν η Μαύρη Θάλασσα παραμείνει κλειστή. Ακόμα και τα συμβόλαια ρυζιού στο Σικάγο βρίσκονται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2020.

Διαβάστε ακόμη:

Πετρέλαιο: Στα 111 δολάρια το μπρεντ

Βυθίζονται ξανά οι αγορές: Ο πυρηνικός συναγερμός σπέρνει τρόμο στους επενδυτές

Το κονβόι των Ελλήνων συνεχίζει την πορεία του: Έφυγε από Ντνίπρο μαζί με άλλα αυτοκίνητα