Μια νέα αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων περιπλέκει τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζιτών για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή των προοπτικών για σημαντικές μειώσεις των επιτοκίων.

Ακόμα και πριν η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο υποδαυλίσει τους φόβους για έναν ευρύτερο πόλεμο και διαταραχές στην αγορά πετρελαίου, το αργό είχε ήδη αυξηθεί σημαντικά φέτος.

Αυτή η άνοδος, σε συνδυασμό με την ανανεωμένη δυναμική των τιμών στις αγορές πολύτιμων μετάλλων και άλλων πρώτων υλών, ώθησε τον δείκτη Bloomberg Commodity Spot Index σε υψηλό σχεδόν επτά μηνών.

Το ράλι στο πετρέλαιο καθιστά τη βενζίνη ακριβότερη στις ΗΠΑ, όπου οι τιμές αποτελούν ένα βασικό πολιτικό θέμα, ιδίως δεδομένων των επερχόμενων εκλογών.

Ο χαλκός βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά στα μέσα του 2022. Οι τιμές του καφέ έχουν επίσης εκτοξευθεί φέτος, ενώ η άνοδος του κακάο σε ιστορικό υψηλό έχει προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές.

Την περασμένη εβδομάδα, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, καθυστερώντας τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Δύο από τους μεγαλύτερους παράγοντες ήταν οι αυξημένες τιμές της βενζίνης και της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Αυτό το τελευταίο ράλι καθιστά πολύ πιο δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια», δήλωσε ο Τρέβορ Γουντς, επικεφαλής επενδύσεων της Northern Trace Capital LLC, η οποία έχει τοποθέτηση long σε διάφορα εμπορεύματα.

Οι επενδυτές επιστρέφουν στα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που παρακολουθούν δείκτες εμπορευμάτων, με τα 20 μεγαλύτερα ETF εμπορευμάτων να αντλούν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Ταυτόχρονα, οι επενδυτές που εγκατέλειψαν τα εμπορεύματα κατά τη διάρκεια του sell-off στα τέλη του 2023, προσπαθούν τώρα να επιστρέψουν.

«Ο δυσκολότερα αντιμετωπίσιμος από το αναμενόμενο πληθωρισμός αποτελεί μεγάλο μέρος της αύξησης των τιμών στα εμπορεύματα, δημιουργώντας ζήτηση για αντιστάθμιση των επενδυτικών χαρτοφυλακων», δήλωσε ο ανώτερος στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων της Marex, Ράιαν Φιτζμόριτς, προσθέτοντας πως «μια περαιτέρω στροφή των επενδυτών στα εμπορεύματα δεν θα με εξέπληττε, δεδομένης της πρόσφατης αστοχίας του ΔΤΚ των ΗΠΑ».

Ενώ ο τομέας των εμπορευμάτων περιλαμβάνει μια ποικιλόμορφη ομάδα πρώτων υλών που εξορύσσονται, εξάγονται ή συγκεντρώνονται σχεδόν σε όλα τα σημεία του πλανήτη, πολλά από τα σημαντικότερα στοιχεία του δείκτη σημειώνουν έντονο ράλι.

Οι υψηλότερες τιμές των πρώτων υλών τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και απειλούν να τον διατηρήσουν αυξημένο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το πετρέλαιο, η μεγαλύτερη και πιο σημαντική αγορά πρώτων υλών, έχει καταγράψει άνοδο φέτος εν μέσω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή σε συνδυασμό με την υψηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση και την αμετάβλητη προσφορά.

Τα βιομηχανικά μεταλλεύματα τα οποία παίζουν ρόλο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα κέντρα δεδομένων έχουν καταγράψει άνοδο. Κανένα, όμως, εμπόρευμα δεν έχει καταγράψει τόσα κέρδη όσο το κακάο, το οποίο κάνει τους κατασκευαστές γλυκών να συρρικνώνουν τις συσκευασίες και τους λάτρεις της σοκολάτας να προετοιμάζονται για τα χειρότερα.

Συλλογικά, όλα αυτά καταλήγουν σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές. Η Pacific Investment Management Co. προειδοποίησε πρόσφατα ότι η Fed θα μπορούσε να καταφύγει σε αυξήσεις επιτοκίων αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να καλπάζει ανεξέλεγκτος. Οι αγορές εκτιμούν επί του παρόντος πως τα επιτόκια θα κυμανθούν στο 4,9% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου της Fed, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του 3,8%.

Αντίθετα, ο χρυσός σημειώνει νέα υψηλά σε σχεδόν καθημερινή βάση, καθώς η αυξανόμενη ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις οδηγεί τους επενδυτές σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Από την άλλη, οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ είναι τόσο χαμηλές που ορισμένοι παραγωγοί σταματούν τη λειτουργία ορισμένων μονάδων. Εκτός από το κακάο, πολλές αγροτικές αγορές ήταν πιο ήπιες λόγω των άφθονων προοπτικών προσφοράς, κάτι το οποίο υποδεικνύει χαμηλότερο κίνδυνο για τις τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, αβέβαιο είναι και το ενδεχόμενο πως το πετρέλαιο μπορεί να σημειώσει πολύ μεγαλύτερο ράλι από εδώ και πέρα, ακόμη και αν οι εντάσεις συνεχίσουν να αυξάνονται στη Μέση Ανατολή. Παρά το γεγονός ότι το Ιράν εκτόξευσε περισσότερους από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ, οι τιμές του Brent κατέγραψαν ελάχιστες μεταβολές το πρωί της Δευτέρας.

«Οποιαδήποτε άνοδος των τιμών του πετρελαίου λόγω των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων μπορεί να αμβλυνθεί από τους παραγωγούς πετρελαίου που αποφασίζουν να αντισταθμίσουν τους κινδύνους», ανέφεραν την Κυριακή σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc.

Παρ’ όλο που οι αναλυτές της Macquarie Group Ltd. δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι η ενέργεια και τα εμπορεύματα εισέρχονται στην «πρώτη φάση μιας κυκλικής ανάκαμψης», οι περισσότεροι ειδικοί δεν προβλέπουν την αρχή ενός νέου υπερκύκλου.

Εάν οι τιμές των εισροών αποδειχθούν πολύ υψηλές, αυτό μπορεί τελικά να περιορίσει τη ζήτηση των καταναλωτών για τελικά προϊόντα. Επιπροσθέτως, κάθε είδους οικονομική επιβράδυνση λόγω του πληθωρισμού θα μπορούσε να αποτελέσει άσχημα νέα για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, καθώς προσπαθεί να πείσει τους ψηφοφόρους ότι διαχειρίστηκε καλά την οικονομία κατά τη διάρκεια της 4ετούς θητείας του στον Λευκό Οίκο.

«Τα εμπορεύματα αποτελούν σημαντικό παράγοντα για πολλές βιομηχανίες και η άνοδος των τιμών θα αρχίσει να πλήττει την ανάπτυξη εάν οι υψηλότερες τιμές δεν είναι σε θέση να προωθηθούν στους καταναλωτές», ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος της CIBC Private Wealth, Ρεμπέκα Μπάμπιν.

Διαβάστε ακόμη

Ευρύ sell off στις διεθνείς αγορές εν αναμονή των αντιποίνων του Ισραήλ (γραφήματα)

Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις

Μελίνα Τραυλού: Η Ναυτιλία των Ελλήνων αποτελεί φάρο της βιώσιμης ανάπτυξης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ