Ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου κρατικού ταμείου πλούτου στον κόσμο υποστηρίζει ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές αυτή τη στιγμή, αλλά η κύρια ανησυχία των επενδυτών είναι το τι θα μπορούσε να σημαίνει ένα ράλι εμπορευμάτων για τις προοπτικές του πληθωρισμού.

Ο Νικολάι Τάνγκεν, διευθύνων σύμβουλος της Norges Bank Investment Management (NBIM), δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC ότι η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικός πονοκέφαλος για τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες καθώς αυτές συνεχίζουν να καταπολεμούν τον πληθωρισμό.

Σημειωτέον πως ο δείκτης αναφοράς των επιδόσεων των παγκόσμιων πρώτων υλών, S&P GSCI, έχει καταγράψει αύξηση 9% από την αρχή του έτους, ξεπερνώντας τον δείκτη S&P 500.

Οι τιμές του πετρελαίου και του χαλκού έχουν σκαρφαλώσει περίπου 13% από την αρχή του έτους, ενώ ο χρυσός έχει σημειώσει επανειλημμένα νέα υψηλά ρεκόρ τους τελευταίους μήνες.

Ερωτηθείς αν έχει ανησυχίες για τις αγορές εμπορευμάτων, ο Τάνγκεν απάντησε καταφατικά. «Ναι, η μεγάλη ανησυχία των επενδυτών είναι ακριβώς τι μπορεί αυτό να σημαίνει αυτό για τον πληθωρισμό. Αν οι τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, αυτό θα μεταδοθεί στις τιμές των τελικών προϊόντων, οι οποίες θα είναι υψηλότερες. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό».

Η NBIM διαχειρίζεται το λεγόμενο Norwegian Government Pension Fund Global. Το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο πλούτου στον κόσμο, το οποίο αποτιμήθηκε σε 17,7 τρισεκατομμύρια κορώνες (1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια) στα τέλη Μαρτίου, ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 για να επενδύσει τα πλεονάζοντα έσοδα του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας.

Μέχρι σήμερα, το ταμείο έχει επενδύσει σε περισσότερες από 8.800 εταιρείες σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας το έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως.

Μειώσεις επιτοκίων

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε επίσης επισημάνει τον αντίκτυπο των τιμών των εμπορευμάτων την περασμένη εβδομάδα, στο ευρύτερο πλαίσιο της ανακοίνωσης των επόμενων βημάτων νομισματικής πολιτικής.

Η ίδια δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει σε πορεία μείωσης των επιτοκίων, εκτός αν υπάρξουν σημαντικά σοκ, αλλά τόνισε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική όσον αφορά τις κινήσεις των τιμών των εμπορευμάτων.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο στο 2,4% τον Μάρτιο, ενισχύοντας τις προσδοκίες για βραχυπρόθεσμη μείωση των επιτοκίων.

Η τιμολόγηση της αγοράς για τις μειώσεις των επιτοκίων, η οποία ήταν εξαιρετικά ευμετάβλητη τις τελευταίες εβδομάδες, υποδεικνύει τώρα ότι η ΕΚΤ φαίνεται πως θα χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Με τις περισσότερες μετρήσεις να τοποθετούν τον πληθωρισμό των ΗΠΑ γύρω στο 3%, οι αγορές εκτιμούσαν μια πιθανότητα 13% για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων τον Ιούνιο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group. Αυτό είναι μειωμένο από το σχεδόν 70% του περασμένου μήνα.

Ο Τάνγκεν υποστήριξε ότι το ταμείο πλούτου της Νορβηγίας εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα είναι δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες να επιτύχουν τον πληθωριστικό τους στόχο, ενώ τόνισε ότι οι διάφορες, μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα κινηθούν διαφορετικά, ανάλογα με τα εκάστοτε μακροοικονομικά δεδομένα.

Αναγνωρίζοντας τους πολλαπλούς παράγοντες που ενισχύουν τώρα τον πληθωρισμό, ο ίδιος δήλωσε πως «αντιμετωπίζουμε γεωπολιτικές εντάσεις, τα προβλήματα τα οποία δημιουργεί η κλιματική αλλαγή στα τρόφιμα και αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ ο πληθωρισμός των μισθών είναι επίσης υψηλότερος από ό,τι ίσως περιμέναμε».

«Περιμένουμε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων από ό,τι η αγορά. Πρέπει να πω, πάντως, ότι η η αγορά δεν αντέδρασε όσον αρνητικά όσο περίμενα», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: 

Mytilineos: Dual Listing σε Λονδίνο και Αθήνα

Εpsilon Νet: Διαπραγματεύσεις για στρατηγική συνεργασία με ξένο επενδυτή

Αλκοόλ – ηλεκτρονικό τσιγάρο: Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης στα παιδιά 11-15 ετών – Tι ζητά ο ΠΟΥ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ