Οι τιμές του ελαιολάδου συνεχίζουν να αυξάνονται, παρασύροντας προς τα πάνω και το κόστος των παραδοσιακών  πιάτων σε Ιταλία και Ισπανία, ακόμη και όταν ο γενικός πληθωρισμός υποχωρεί σε όλη την Ευρώπη.

Οι μηνιαίοι δείκτες του Bloomberg για την πίτσα και την παέγια, οι οποίοι υπολογίζουν πόσο πρέπει να ξοδέψουν τα ιταλικά και ισπανικά νοικοκυριά για τα υλικά παρασκευής των δύο αυτών χαρακτηριστικών μεσογειακών πιάτων, αυξήθηκαν κατά 8,2% και 20,6% αντίστοιχα τον Σεπτέμβριο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Οι αυξήσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τον γενικό πληθωρισμό ο οποίος διαμορφώθηκε σε 5,6% στην Ιταλία και 3,3% στην Ισπανία. Τα ιταλικά και τα ισπανικά νοικοκυριά πλήρωσαν επίσης περισσότερα για λαχανικά, ενώ μειώθηκε το κόστος για αλεύρι, μοτσαρέλα και ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για το μαγείρεμα του φαγητού. Χαμηλότερες ήταν οι τιμές σε θαλασσινά και ψάρια.

«Φωτιά» το ελαιόλαδο

Αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει, ωστόσο, είναι το κόστος του ελαιολάδου: Στην Ιταλία, αυξήθηκε κατά 43% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και στην Ισπανία σημειώθηκε ακόμη μεγαλύτερο «άλμα» κατά 67%.
Η εκτίναξη των τιμών του ελαιολάδου στην Ευρώπη θα διατηρηθεί για ακόμη μια σεζόν, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να «κόψουν» το αγαπημένο βασικό τρόφιμο, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα.

Στην Ευρώπη παράγονται τα δύο τρίτα της παραγωγής ελαιολάδου διεθνώς και είναι τεράστιος καταναλωτής. Οι τιμές έχουν περίπου διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο μετά την ξηρασία που έπληξε τις καλλιέργειες. Τα παράσιτα και οι ασθένειες στα ελαιόδεντρα ευδοκίμησαν καθώς το κλίμα θερμαίνεται. Η άνοδος αυτή διατήρησε υψηλό το κόστος παρασκευής παραδοσιακών πιάτων όπως η πίτσα και η παέγια, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός αρχίζει να υποχωρεί ευρέως για τα ακατέργαστα τρόφιμα.

Το κόστος των τροφίμων αποτελεί μοχλό του πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη. Παρόλα αυτά, ένας παγκόσμιος δείκτης του κόστους των τροφίμων-εμπορευμάτων που δημοσιεύθηκε νωρίτερα τον Οκτώβριο είχε μικρή μεταβολή το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα φθηνότερα φυτικά έλαια, καθώς οι συγκομιδές ηλίανθων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και οι καλλιέργειες φοινίκων στη Νοτιοανατολική Ασία μείωσαν τις τιμές σχεδόν κατά 4%.

Οι Ιταλοί και οι Ισπανοί είναι πιθανό να απορρίψουν την αντικατάσταση του ελαιολάδου με μια άλλη παραλλαγή στα παραδοσιακά τους πιάτα.

Διαβάστε ακόμη

Standard & Poor’s: Τι θα ανακοινώσει σήμερα για την Ελλάδα – Επενδυτική βαθμίδα «βλέπουν» οι αναλυτές

Νέο Voucher ΔΥΠΑ: Αρχισαν οι αιτήσεις για άνεργους στην Αττική – Ολες οι οδηγίες

Το οικονομικό έγκλημα της δεκαετίας: Ο άνθρωπος που έκλεψε και έχασε 3 δισ. δολάρια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ