Bloomberg

Το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης είναι ο νέος στόχος της ιταλικής μαφίας

  • newsroom


Πέρυσι, κατά τη διάρκεια των πρώτων lockdowns, η μαφία άρχισε να διεισδύει σε εταιρείες με πρόβλημα ρευστότητας, προσπαθώντας να αρπάξει μέρος του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης

Οι εγκληματικές οργανώσεις -όπως και οι νόμιμες- έχουν υποφέρει κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού. Η Ιταλική μαφία, όμως, έχει θέσει τα θεμέλια μιας τεράστιας εγκληματικής ανάκαμψης. 

Σύμφωνα με τον Μαουρίτσιο Βαλόνε, πέρυσι, κατά τη διάρκεια των πρώτων lockdowns, η μαφία είχε ξεκινήσει να διεισδύει σε εταιρείες με πρόβλημα ρευστότητας προσπαθώντας να αρπάξει μέρος του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης και των 1,8 τρισ ευρώ, μέρος των οποίων θα ξεκινήσει να διαχέεται στις προβληματικές εταιρείες μέσα στο 2021.

Εγκληματικές οργανώσεις όπως η καλαβρέζικη N’drangheta και η σισιλιάνικη Cosa Nostra προσπάθησαν να εισέλθουν σε εταιρείες οι οποίες θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας, συγκεκριμένα σε περιβαλλοντικές και ψηφιακές επιχειρήσεις.

Ο Βαλόνε από την πλευρά του ήταν κατηγορηματικός σε συνέντευξή του στο Bloomberg: «Θα προσπαθήσουν να κλέψουν τα πάντα. Είμαστε παρόντες για να σιγουρευτούμε πως δε θα πάρουν ούτε ένα ευρώ». Η Ιταλία αποτελεί προφανή στόχο αφού θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο παραλήπτη της ευρωπαϊκής βοήθειας.

Η νέα κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι σχεδιάζει ένα πλάνο δαπανών για τα 209 δισ. ευρώ που πρόκειται να παραλάβει από την ΕΕ, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση από το τέλος του Β’ ΠΠ. Οι ιταλικές εταιρείες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, αφού -σύμφωνα με τον Βαλόνε- η κυβερνητική βοήθεια κρύβεται πίσω από μεγάλα εμπόδια γραφειοκρατίας.

Τα διάφορα εγκληματικά γκρουπ “μυρίστηκαν” χρήμα και άρπαξαν την ευκαιρία μετά τα τοπικά και γενικά lockdowns. Ετειναν “χείρα βοηθείας” προς επιχειρήσεις με πρόβλημα ρευστότητας, με προφανή σκοπό.

Οι μαφιόζοι συνήθως προσπαθούν να αρπάξουν μετοχικό μερίδιο των επιχειρήσεων μέσω τοκογλυφίας ή κρυφών συνεργατών, σύμφωνα με τον Βαλόνε. Το ποσοστό των ύποπτων χρηματοοικονομικών συναλλαγών που ανακάλυψε η Τράπεζα της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 7% πέρυσι, στις 113.000. Ο Βαλόνε πιστεύει πως πίσω απ’ όλα αυτά κρύβονται εγκληματικά στοιχεία.

Ο Βαλόνε θέλει να θεσπιστούν νέα μέτρα καταπολέμησης του εγκλήματος και της μαφίας στα κυβερνητικά πρότζεκτ. Μέχρι τώρα, οι έρευνες των νικητών διαγωνισμών γίνονται πριν ξεκινήσει το πρότζεκτ. Ο Βαλόνε ανέφερε πως πρόκειται να αποστείλει νέα πρόταση στο υπουργείο Εσωτερικών της χώρας τον επόμενο μήνα, το οποίο θα επιτρέπει στην task-force κατά της μαφίας την παρακολούθηση συναλλαγών και υπεργολαβιών αλλά και προμηθευτών κατά τη διάρκεια των πρότζεκτ.

Οι νέοι κανόνες πρέπει να θεσπιστούν βάσει και πιέσεων από τις Βρυξέλλες. «Η Κομισιόν δεν μπορεί να περιμένει τους… αιώνες που μπορεί να πάρει κάποιος διαγωνισμός, αλλά θέλει να δώσει τα χρήματα και να δει αποτελέσματα σε εύλογο χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βαλόνε.

Από την άλλη, μπορεί να υπάρξει και μειονέκτημα σε αυτή τη νέα τακτική. Η Ιταλία, η οποία ήδη υποφέρει από τεράστια γραφειοκρατία, δεν καταφέρνει να αξιοποιήσει τα χρήματα της ΕΕ σε εύλογο χρονικό διάστημα. Η χώρα είχε χρησιμοποιήσει μόλις το 30,7% των funds μέχρι το τέλος του 2019, σύμφωνα με έρευνα, σε σχέση με το 66,2% της ευρωπαϊκής ηγέτιδος Φινλανδίας.

Στην σισιλιάνικη πρωτεύουσα του Παλέρμο, πολλοί επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η Πατρίτσια Ντι Ντίο, του Confcommercio business lobby των 13.000 μελών αναφέρει πως «όταν ένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να θρέψει την ίδια του την οικογένεια θα βρει κάποιον μαφιόζο για να αποκτήσει ρευστότητα. Εάν η κυβέρνηση θέλει να υποστηρίξει την οικονομία θα πρέπει να κάνει τα δάνεια πιο προσιτά και να καταργήσει τους φόρους. Είναι τρελό και υποκριτικό να μην βοηθούν και παράλληλα να μας φορτώνουν με επιπλέον φόρους».

Διαβάστε ακόμη:

«Στροφή» σε μέτρα ανάκαμψης όταν τελειώσουν τα lockdown

DBRS: Μόνο ο «Ηρακλής» δεν είναι αρκετός για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών

Τα νεύρα του Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες, ο νέος κύκλος της Mondelez με την Chipita και η… αθάνατη Ελλαδάρα με τα αυθαίρετά της