Δεν αποσύρονται αλλά συνεχίζουν και το 2022 τα έκτακτα μέτρα στήριξης λόγω πανδημίας, όπως ήθελε και επεδίωκε η Ελλάδα. Ο πρώτος στόχος του Χρήστου Σταϊκούρα για χαλάρωση της λιτότητας για τουλάχιστον  ένα έτος επιπλέον μετά το 2021, επετεύχθη. Η επόμενη μάχη θα δοθεί στις Βρυξέλλες  με τις χώρες του Βορρά, για το πόσο μεγάλη θα είναι η βοήθεια και με ποιους κανόνες θα δίδεται, στην εποχή των εμβολίων και της σταδιακής επαναφοράς της κανονικότητας και των δημοσιονομικών κανόνων.

Το περίγραμμα για ό,τι θα συμβεί, έθεσε εχθές η Κομισιόν. Το πλαίσιο για την κατάρτιση του πολυετούς Προϋπολογισμού (Πρόγραμμα Σταθερότητας) καθορίζει τα περιθώρια παροχών τόσο για φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Και για την Ελλάδα ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2022 απαλείφθηκε.

Δικαιούχοι

Την ίδια ημέρα, εχθές στην Αθήνα, το ελληνικό δημόσιο πλήρωνε και άλλα 162,6 εκατ. ευρώ σε 108.762 δικαιούχους Επιστρεπτέας 6 και σε 30.867 ιδιοκτήτες ακινήτων για αποημιώσεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020.

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός που τότε είχε εγκριθεί και εκτελείται σήμερα,  προέβλεπε ότι αυτές οι δαπάνες θα κόβονταν τον Απρίλιο. Προφανώς  όμως έχει ήδη πια ανατραπεί, καθώς τα μέτρα καλύπτουν ήδη ολόκληρο το 2021 –με επιδότηση παγίων δαπανών κλπ.

Ωστόσο στη μετά-την-καραντίνα περίοδο που διανοίγεται, σε Ευρώπη και Ελλάδα οι δικαιούχοι μέτρων στήριξης θα λιγοστεύουν: θα είναι μόνον οι βιώσιμες επιχειρήσεις ή και –κατά περίπτωση- όσες τυχόν κλείνουν ξανά με κρατική εντολή.

Ποια μέτρα στήριξη επιτρέπονται

Αν και το παζάρι θα κρατήσει καιρό, τουλάχιστον ως τον Μάιο, ο οδικός χάρτης που προτείνει η Κομισιόν περιλαμβάνει μέτρα στοχευμένα μόνο στην στήριξη βιώσιμων επιχειρήσεων, που έχουν μέλλον και προσθετική αξία στην οικονομία.

Στις κατευθυντήριες οδηγίες της Κομισιόν ξεκαθαρίζεται ότι τα Κράτη θα πρέπει να αποφεύγουν τη δημιουργία μόνιμης επιβάρυνσης για τα δημόσια οικονομικά. Η παροχή ρευστότητας πρέπει να αποσυρθεί σταδιακά για να εξασφαλιστεί ότι οι υποχρεώσεις που συσσωρεύονται δεν θα δημιουργήσουν νέο πρόβλημα στην αποπληρωμή τους στο μέλλον. Παρεμβάσεις όμως όπως η μείωση φόρων ή η επιδότηση μισθού θα μπορούσαν να συνεχιστούν.

Στο εξής, όποιο κράτος υιοθετήσει μόνιμα μέτρα, θα πρέπει αυτά να είναι δημοσιονομικά ουδέτερα. Εφόσον η υγειονομική κρίση αρχίζει να υποχωρεί, τότε και τα μέτρα στήριξης πρέπει να περιορίζονται και να υποκαθίστανται από μέτρα ανάκαμψης. Η απόσυρση τους θα πρέπει να γίνεται σταδιακά.

Ελλείμματα δικαιολογούνται και το 2022, αλλά κυρίως ως συνέπειες της ύφεσης και όχι από δαπάνες στήριξης. Υποκαθίστανται από μέτρα ανάκαμψης για όσες επιχειρήσεις θεωρούνται βιώσιμες αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας λόγω της πανδημίας. Για αυτές κρίνεται απαραίτητη η διατήρηση των μέτρων στήριξης προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωπες με το κίνδυνο της πτώχευσης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, καθώς η οικονομία σταδιακά θα ανακάμπτει, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να δίνουν έμφαση στην λήψη μέτρων για την προστασία της απασχόλησης και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με ιδιαίτερη έμφαση στους ανέργους. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης, παροχή κινήτρων για αύξηση των προσλήψεων.

Διαβάστε ακόμη: 

Pummaro: Από τον Κίκιζα και τη Unilever, στη Μινέρβα και τον Δασκαλόπουλο

Τα 9 SOS για τα «κουρέματα» – αποζημιώσεις ενοικίων

Τι φέρνει η επόμενη μέρα για τη Χαλυβουργική