Τράπεζες

DBRS: Μόνο ο «Ηρακλής» δεν είναι αρκετός για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών

  • newsroom


Η DBRS επισημαίνει ότι τα NPEs μειώθηκαν περίπου κατά 39% την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2020

Το πρόγραμμα «Ηρακλής» έχει βοηθήσει σημαντικά τις συστημικές τράπεζες να βελτιώσουν την ποιότητα του ενεργητικού τους όμως, η «δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμα», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης DBRS σε σημερινό του σχόλιο.

Ως εκ τούτου, ο οίκος αξιολόγησης, η DBRS Morningstar θεωρεί ότι χρειάζονται επιπλέον λύσεις προκειμένου «να καταστεί δυνατή η σύγκλιση των δεικτών ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Όπως εκτιμά ο οίκος, ένας δεύτερος γύρος του προγράμματος Ηρακλή, με την εφαρμογή του να ξεκινά από τα τέλη της άνοιξης του 2021, είναι το πιθανότερο σενάριο, την ώρα που η Τράπεζα της Ελλάδος προτείνει τη δημιουργία bad bank.

Και αυτό γιατί ακόμα και εάν εξαιρεθούν τα νέα κόκκινα δάνεια που αναμένεται να προκύψουν με την άρση των μορατόρια, οι δείκτες ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών παραμένουν υψηλοί σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Η DBRS επισημαίνει ότι τα NPEs μειώθηκαν περίπου κατά 39% την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2020, καθώς ο Ηρακλής διευκόλυνε σημαντικές τιτλοποιήσεις.

Τελικά, το πρόγραμμα αναμένεται να επιτρέψει στις τράπεζες να ξεφορτωθούν μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις περίπου 30 δισ. ευρώ, καταλήγοντας σε σημαντικά χαμηλότερα NPEs, περίπου στα 35 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι δείκτες ποιότητας ενεργητικού θα βελτιωθούν σημαντικά μετά την ολοκλήρωση του Ηρακλή, όμως θα είναι ακόμα σημαντικά χειρότεροι σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές.

Συγκεκριμένα, η DBRS επισημαίνει ότι ο δείκτης των NPEs, που βρισκόταν στο 35,8% στα τέλη του Σεπτεμβρίου 2020, θα βελτιωθεί περίπου στο 25% όταν ολοκληρωθούν οι τιτλοποιήσεις. Όμως την ίδια ώρα, στις ευρωπαϊκές τράπεζες διαμορφωνόταν στο 2,8% κατά μέσο όρο στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, στα στοιχεία αυτά δεν έχουν συμπεριληφθεί τα νέα κόκκινα δάνεια που θα προκύψουν από την άρση των μορατόρια, τα οποία η ΤτΕ υπολογίζει στα 8-10 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Τα 9 SOS για τα «κουρέματα» – αποζημιώσεις ενοικίων

Pummaro: Από τον Κίκιζα και τη Unilever, στη Μινέρβα και τον Δασκαλόπουλο

The Margi: Το εμβληματικό hotel της Βουλιαγμένης, οι νέες business και οι «ανασχηματισμοί»