Το ράλι του χρυσού σε διαδοχικά ιστορικά υψηλά δεν έχει τελειώσει, σύμφωνα με τους διαχειριστές μακροοικονομικών κεφαλαίων οι οποίοι έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg, με τους παράγοντες που τροφοδότησαν την άνοδο του 20% από τα μέσα Φεβρουαρίου να αναμένεται να πυροδοτήσουν και νέα κέρδη.

Η άνοδος του πολύτιμου μετάλλου έχουν υποστηριχθεί από τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκιά της φέτος. Εν τω μεταξύ, οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία υποστηρίζουν τη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία και οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες ενισχύουν την ανοδική τάση.

Η τρέχουσα δυναμική αποτελεί έναυσμα για την αύξηση των επενδύσεων σε χρυσό, σύμφωνα με το στέλεχος της GAMA Asset Management SA, Ρατζίβ ντε Μέλο. Όπως ανέφερε, οι τιμές μπορεί τώρα να είναι ευάλωτες σε μια μικρή διόρθωση αλλά οποιαδήποτε υποχώρηση είναι πιθανό να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές.

Η απότομη και συνεχής ανοδική κίνηση του χρυσού έχει προβληματίσει ορισμένους αναλυτές, αφού λαμβάνει χώρα τη στιγμή που οι πραγματικές αποδόσεις παραμένουν αυξημένες.

Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές δεν έχουν αποθαρρυνθεί. Στην προθεσμιακή αγορά χρυσού Comex της Νέας Υόρκης, οι διαχειριστές κεφαλαίων προχωρούν σε πιο ανοδικά στοιχήματα στον χρυσό, με τις καθαρές θέσεις αγοράς να αυξάνονται πρόσφατα σε υψηλό σχεδόν τεσσάρων ετών.

Ένας βασικός παράγοντας ήταν ο ενθουσιασμός των κεντρικών τραπεζών, ενθαρρύνοντας αγοραστές όπως το στέλεχος της Quantix Commodities, Μάθιου Σουάμπ. Το μακροπρόθεσμο αμοιβαίο κεφάλαιο της εταιρείας είναι overweight στον χρυσό από το 2022, με τη στάθμιση των ράβδων χρυσού να κυμαίνεται γύρω στο 30% σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 15% του δείκτη Bloomberg Commodity Index.

Οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες ανήλθαν συνολικά σε περισσότερους από 1.000 τόνους το 2022 και το 2023, με μεγάλο μέρος αυτών να κατευθύνεται από μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα, όπου οι προσπάθειες απαγκίστρωσης από το δολάριο ΗΠΑ έχουν επιταχυνθεί.

«Αυτό που πιστεύω πως αυξάνει σημαντικά τις τιμές του χρυσού είναι πως οι ουγγιές του πολύτιμου μετάλλου τις οποίες πολλοί επενδυτές αγοράζουν δε θα επιστρέψουν ποτέ στην αγορά. Αυτό είναι σαφώς πολύ διαφορετικό από τον τρόπο λειτουργίας των ETFs», δήλωσε ο διευθυντής επενδύσεων της Ruffer Investment Co., Ντάνκαν ΜακΊνες. Τον περασμένο μήνα αύξησε την έκθεσή του σε χρυσό και ασήμι στο περίπου 8% σε δύο χαρτοφυλάκια του, τα οποία συνολικά έχουν υπό διαχείριση περίπου 3 δισ. δολάρια.

Υπάρχει ένας ακόμη λόγος για την περαιτέρω ώθηση των τιμών του πολύτιμου μετάλλου. Αν και ασυνήθιστο φαινόμενο σε αυτό το περιβάλλον, η ζήτηση των επενδυτών για τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs) του χρυσού, κάτι το οποίο τυπικά αποτελεί έναν βασικό μοχλό για την τιμή του, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Στην πραγματικότητα, οι συνολικές τοποθετήσεις βρίσκονται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Σύμφωνα με τον Mπεν Ρος, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 410 εκατομμύρια δολάρια για την Cohen & Steers, αυτό εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τους επενδυτές που κυνηγούν αποδόσεις στις χρηματαγορές.

Παρ’ όλα αυτά, μόλις η Fed προχωρήσει πραγματικά με τις προγραμματισμένες μειώσεις των επιτοκίων της, θα προκαλέσει τελικά νέες εισροές σε ETFs και θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις τιμές του χρυσού. Αυτό με τη σειρά του, όπως υποστηρίζει ο ΜακΊνες, θα δημιουργήσει υψηλή πίεση στην αγορά. 

Φυσικά, δεν είναι όλοι σίγουροι όσον αφορά τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία του χρυσού. Ο διευθύνων σύμβουλος της Infrastructure Capital Advisors, Τζέι Χάτφιλντ, δεν σχεδιάζει να επενδύσει περαιτέρω σε χρυσό τους επόμενους 12 μήνες, επιλέγοντας αντ’ αυτού μετοχές, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να μειώνουν τα επιτόκια.

«Υπάρχουν μετοχές εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης που διαπραγματεύονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και οι οποίες θα τα πάνε πολύ καλύτερα από τον χρυσό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βραχυπρόθεσμα, ο ξαφνικός επενδυτικός πυρετός στην εν λόγω αγορά θα μπορούσε να προκαλέσει διόρθωση. Η ραγδαία άνοδος του χρυσού έχει ανεβάσει τον δείκτη σχετικής ισχύος δύο εβδομάδων σε ένα επίπεδο το οποίο υποδεικνύει ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί υπερβολικά και πολύ γρήγορα.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν εξαρτάται από τις αποφάσεις της FED – Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να μειωθεί ο πληθωρισμός (vid)

Δίκη Folli Follie – Καίτη Κουτσολιούτσου: «Ο άνδρας μου είναι πανέξυπνος και συγκεντρωτικός – Δεν ήξερα για τα παραποιημένα στοιχεία»

Χίλντερμπραντ (BlackRock): Η Ελλάδα πέτυχε την πιο εκπληκτική ιστορία μακροοικονομικής επανόδου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ