Bloomberg

Το Σουηδικό παράδοξο μόλις τελείωσε: Απαγορεύει τις δημόσιες συγκεντρώσεις

  • newsroom


Η χώρα είχε επικριθεί για την «χαλαρή» ανταπόκρισή της έναντι του ιού καθώς δεν είχε επιβάλλει μέχρι τώρα lockdown και αυστηρούς περιορισμούς επιλέγοντας αντίθετα τις συστάσεις προς τους πολίτες

Tους αυστηρότερους περιορισμούς που έχει επιβάλλει μέχρι τώρα ανακοίνωσε η Σουηδία σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού που έχει οδηγήσει σε άλμα τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Από τις 24 Νοεμβρίου, απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις περισσότερων από οκτώ ατόμων, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι το «άνευ προηγουμένου» μέτρο είναι απαραίτητο προκειμένου η Σουηδία να «περιορίσει τη μετάδοση».

«Πρόκειται για ένα πολύ σαφές και ισχυρό μήνυμα προς όλους σε αυτήν τη χώρα και σε ολόκληρη την κοινωνία για το τι μέτρα θα ισχύσουν από εδώ και πέρα», δήλωσε ο Λεβέν.

Η Σουηδία ήταν μια από τις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως που δεν επέβαλε lockdown στις αρχές της πανδημίας επιλέγοντας αντ’ αυτού τα εθελοντικά μέτρα συμμόρφωσης. Η προσέγγιση αυτή συνέπεσε με ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό θανάτων από οπουδήποτε αλλού στη σκανδιναβική περιοχή, αλλά οι σουηδικές αρχές επέμειναν στη στρατηγική τους, η οποία όπως ανέφεραν θα αποδεικνύονταν αποτελεσματική μακροπρόθεσμα.

Ωστόσο, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και οι θερμοκρασίες μειώνονται, τα νέα κρούσματα στη Σουηδία καταγράφουν ραγδαία αύξηση. Τη Δευτέρα, 150 ασθενείς εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αριθμός εξαπλάσιος από αυτόν που είχε καταγραφεί στις αρχές Οκτωβρίου (αν και τα νούμερα παραμένουν χαμηλότερα από αυτά που καταγράφονταν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο).

«Ζούμε σε δύσκολους καιρούς, και η κατάσταση θα επιδεινωθεί», είπε ο Λεβέν. «Μην πηγαίνετε σε γυμναστήρια, μην πηγαίνετε σε βιβλιοθήκες. Μην διοργανώνετε δείπνα, μην διοργανώνετε πάρτι. Ακυρώστε τα όλα αυτά».

Το αριθμητικό όριο των 8 ατόμων σε δημόσιες συναθροίσεις έρχεται μετά την απόφαση της περασμένης εβδομάδας για απαγόρευση της πώλησης αλκοόλ μετά τις 10 μ.μ. Η Σουηδία είχε επιδιώξει να συγκρατήσει την εξάπλωση του ιού συστήνοντας στους πολίτες να αποφέυγουν τον συγχρωτισμό με άτομα εκτός του νοικοκυριού τους, αλλά οι συστάσεις φαίνεται ότι δεν είχαν αποτέλεσμα.

«Η σουηδική στρατηγική συνδύαζε πάντα τις απαγορεύσεις με τις συστάσεις», δήλωσε ο Λεβέν. «Τώρα βλέπουμε ότι η συμμόρφωση είναι χαμηλότερη, κάτι που είναι κατανοητό εν μέρει, επειδή πολλοί άνθρωποι έχουν κουραστεί από αυτήν την κατάσταση».

Η οικονομία της Σουηδίας παρουσιάζεται σε καλύτερη κατάσταση από ότι πολλές άλλες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά οι περιορισμοί που πλέον τίθονται σε ισχύ είναι πιθανό να εμποδίσουν την ανάκαμψη. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Bloomberg η οικονομία της Σουηδίας αναμένεται να συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Κι όμως οι Τούρκοι γυρίζουν την πλάτη στη λίρα παρά το ράλι της περασμένης εβδομάδας

Νέα εποχή στη Viohalco: Στα χέρια του Γιάννη Στασινόπουλου τα ηνία του ιστορικού Ομίλου

Μπουρλά (Pfizer): Πώς σχολίασε τις ανακοινώσεις της ανταγωνίστριας Moderna