Η οικονομία της Τουρκίας που «αξίζει» 736 δισ. δολάρια κατάφερε να ξεπεράσει τους μεγάλους «ανταγωνιστές» της το τελευταίο τρίμηνο καθώς, η μείωση των επιτοκίων και ο περιορισμός των δαπανών και των πιστώσεων αντιστάθμισαν το αποτύπωμα της πανδημίας στην οικονομία και μάλιστα ακόμη και με την κατάρρευση του νομίσματος.

Τα παραπάνω συμπέρασμα αναμένεται να προκύψει από τα επίσημα στοιχεία για την οικονομία που θα δημοσιευθούν αύριο, Δευτέρα, 1η Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg, το ΑΕΠ πιθανότατα αυξήθηκε κατά 6,9% σε σχέση με πέρυσι, σημειώνοντας την καλύτερη απόδοση από κάθε άλλο κράτος της G-20, ξεπερνώντας και την Κίνα.

Η δυναμική της ανάπτυξης εξασθένισε το νόμισμα κατά 20% το 2020 και διατήρησε τον γενικό πληθωρισμό σε διψήφια νούμερα καθόλη τη διάρκεια του έτους.

 

Τα στοιχεία αναμένεται να αποκαλύψουν την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, ο οποίος επιδιώκει να σταθεροποιήσει τον πληθωρισμό χωρίς όμως να προκαλέσει απότομη επιβράδυνση της δραστηριότητας και άνοδο της ανεργίας.

«Οι βασικοί μοχλοί της οικονομικής δραστηριότητας κατά το τελευταίο τρίμηνο ήταν η βιομηχανική παραγωγή και η πιστωτική επέκταση», σημείωσε ο Καν Αγιαν, οικονομολόγος της Aktif Bank με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Η κατανάλωση και οι κρατικές δαπάνες αναμένεται να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα το πρώτο τρίμηνο του 2021, δίνοντας ώθηση στην ετήσια ανάπτυξη κατά 5,2%, ανέφερε ο Αγιάν. Η κυβέρνηση είχε συστήσει στις τράπεζες να αυξήσουν τον δανεισμό για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η πιστωτική έκρηξη συνδυάστηκε με έναν εμπροσθοβαρή κύκλο χαλάρωσης που συνέβαλε στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο Τούρκος Κεντρικός Τραπεζίτης αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά 675 μονάδες βάσης σε 17% μετά τον διορισμό του το Νοέμβριο, σηματοδοτώντας την επιστροφή σε μια πιο φιλική προς την αγορά νομισματική πολιτική. Η λίρα έχει ενισχυθεί 15% από το διορισμό του.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την οικονομία της Τουρκίας στο 6% το 2021 εν μέσω της διάθεσης εμβολίων για τον κορωνοϊό, ενώ προειδοποίησε ότι η πανδημία επιδείνωσε τους προϋπάρχοντες χρηματοοικονομικούς κινδύνους παρά το γεγονός ότι οδήγησε σε ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

«Με κάποια σταθερότητα στην αγορά συναλλάγματος, οι Τούρκοι εξαγωγείς μπορούν τελικά να επωφεληθούν από την ανταγωνιστικότητα των τιμών που βελτιώνεται τα τελευταία χρόνια», σημείωσε ο αναλυτής της JPMorgan στο Λονδίνο, Yarkin Cebeci. Επιπλέον, «με γνώμονα τον ρυθμό των εμβολιασμών, ο τουρισμός αναμένεται να πάει καλύτερα φέτος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη:

Μαρία Μαυρουδή: Ασφαλιστικές εταιρείες αποσύρονται από τη ναυτασφάλιση

Χρίστος Δήμας: Έρχεται το «Θώραξ» για να αντιμετωπίσει «δύσκολα» γεγονότα στην Ελλάδα και στην Ανατολική Μεσόγειο

CALPAK: Το πρώτο «έξυπνο» ελληνικό εργοστάσιο είναι γεγονός