Όλο και πιο συχνά χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες οι καταναλωτές στην Τουρκία για να αγοράσουν βασικά είδη την ώρα που ο ταχύτερα αυξανόμενος πληθωρισμός των τελευταίων 24 ετών «χτυπά» τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα, οι αγορές τροφίμων με πιστωτικές κάρτες αυξήθηκαν περισσότερο από 137% τον Αύγουστο και οι καταναλωτικές δαπάνες σε σούπερ μάρκετ και εμπορικά κέντρα αυξήθηκαν κατά 116%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Interbank Card Center με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών – που αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του καλαθιού του καταναλωτή- έχει υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη του περασμένου έτους και ξεπέρασε το ετήσιο 99% τον Οκτώβριο.

Συνολικά, οι καταναλωτές είχαν δημιουργήσει 364 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια) σε χρέη πιστωτικών καρτών έως τις 28 Οκτωβρίου, σχεδόν το διπλάσιο ποσό σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε η τουρκική τραπεζική επιθεώρηση.

Το αυξανόμενο κόστος σε όλα σχεδόν τα προϊόντα, από παντοπωλεία μέχρι βενζίνη, αναγκάζει πολλούς Τούρκους να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες για να τα βγάλουν πέρα. Η επιδίωξη μιας αντισυμβατικής νομισματικής πολιτικής από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) έχει ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις τιμές καταναλωτή καθώς η τουρκική λίρα παραπαίει μετά από τρεις γύρους περικοπών επιτοκίων.

Ενώ χρησιμοποιούνται ως «δεκανίκι» ώστε κάποιος να εξακολουθήσει να ξοδεύει, οι πιστωτικές κάρτες γίνονται επίσης ουσιαστικά μια εναλλακτική λύση στον δανεισμό από τις τράπεζες οι οποίες προσφέρουν δυσβάσταχτα επιτόκια, σύμφωνα με τον Τσααντάς Ντογάν, διευθυντή ερευνών της Tera Yatirim με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

«Τα υπόλοιπα πιστωτικών καρτών αυξάνονται γρήγορα λόγω πολλών παραγόντων, όπως ο υψηλός πληθωρισμός των καταναλωτών, η αυξημένη προτίμηση για δόσεις και οι πελάτες που επιλέγουν να πληρώνουν μόνο την ελάχιστη απαίτηση, με άλλα λόγια, να δανείζονται αποτελεσματικά από τις τράπεζες με πολύ ευνοϊκό κόστος που κυμαίνεται περί το 20% ετησίως», είπε ο Ντογάν.

Ο ετήσιος πληθωρισμός ξεπέρασε το 85% τον περασμένο μήνα, μια αύξηση που σύμφωνα με την TCMB οφείλεται κυρίως στις τιμές των τροφίμων.

Παράλληλα με τις μειώσεις επιτοκίων που οδήγησαν σε χαλάρωση 350 μονάδων βάσης από τον Αύγουστο, η κεντρική τράπεζα έχει θέσει επίσης ανώτατα όρια στο πόσα μπορούν να χρεώσουν οι τράπεζες για δαπάνες πιστωτικών καρτών. Επίσης, μειώνει τα επιτόκια για ληξιπρόθεσμες πληρωμές με κάρτα.

Διαβάστε ακόμη:

Νταν Πένια: Ο «συμβουλάτορας» των κροίσων που έφτιαξε μια περιουσία 50 δισ. δολαρίων

Intrakat: Ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία το Αιολικό Πάρκο ισχύος 15MW στην Άνδρο

Φραγκίσκος Κανελλάκης: «Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα της Pantheon Tankers»