Σε νέο χαμηλό ρεκόρ υποχώρησε η τουρκική λίρα λόγω της πρόσφατης διπλωματικής διαμάχης με τις ΗΠΑ η οποία οδήγησε σε selloff.

Η ισοτιμία της λίρας επέδειξε πτώση 2,5% για τρίτη συνεχόμενη ημέρα τη Δευτέρα, στις 9,7509 λίρες/δολάριο.

Το νόμισμα της γείτονος χώρας ήδη δεχόταν σημαντικότατες πιέσεις λόγω της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων την προηγούμενη εβδομάδα. Παρ’ όλα αυτά το selloff «πυροδοτήθηκε» από την ανακοίνωση του Προέδρου Ερντογάν το περασμένο Σάββατο πως οι πρεσβευτές 10 χωρών που απαιτούσαν την αποφυλάκιση γνωστού επικριτή της κυβέρνησης, αποτελούσαν «personae non gratae». Οι επενδυτές αναμένουν την επισημοποίηση της ανακοίνωσης αυτής από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Ο πιθανός επίσημος χαρακτηρισμός των διπλωματών αυτών χειροτερεύει τη διαχρονικά δύσκολη οικονομική κατάσταση στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ehsan Khoman, στέλεχος της MUFG Bank του Ντουμπάι, προσθέτοντας πως «περαιτέρω μείωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε άτακτη υποτίμηση της τουρκικής λίρας».

Ο Ερντογάν προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να αυτοχαρακτηριστεί ως ο «προστάτης» της Τουρκίας έναντι στις «εχθρικές ξένες χώρες», διευρύνοντας την εθνικιστική βάση των ψηφοφόρων του.

Η απόφασή του για την εκδίωξη των, μεταξύ άλλων, Αμερικανών, Γερμανών και Γάλλων διπλωματών οι οποίοι απαίτησαν την αποφυλάκιση του φιλάνθρωπου και επιχειρηματία Osman Kavala, συμπίπτουν με τα πρόσφατα γκάλοπ που δείχνουν την ολοένα και συρρικνωμένη δημοτικότητα του Ερντογάν.

Το ρίσκο για τον ηγέτη της γειτονικής χώρας έγκειται στο γεγονός πως η εχθρική ρητορική του ενδέχεται να ταρακουνήσει τα σαθρά οικονομικά θεμέλια της χώρας ακόμα περισσότερο.

Η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου έχει επιδείξει πτώση της τάξης του 24% φέτος.

Διπλωματικές συγκρούσεις

Η Τουρκία έχει πολλάκις συγκρουστεί διπλωματικά με ξένες χώρες, προκαλώντας αναταραχές στην οικονομική της σταθερότητα. Πρόσφατο παράδειγμα η φυλάκιση Αμερικανού πάστορα το 2018 η οποία δημιούργησε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Η «συμβιωτική» σχέση μεταξύ του πολιτικού και δικαστικού συστήματος της Τουρκίας οδήγησε στην 4ετή φυλάκιση του Osman Kavala, προκαλώντας τη μήνη πολλών ξένων χωρών.

Η διπλωματική σύγκρουση αυτή αποτελεί εμπόδιο στην προσπάθεια του Ερντογάν για την αγορά δεκάδων νέων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών. Ο Τούρκος Πρόεδρος ήλπιζε πως θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της επερχόμενης Συνόδου των G20 στη Ρώμη, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.

Εθνικιστικό αφήγημα

Οι επενδυτές έχουν συνηθίσει στα εθνικιστικά παραληρήματα του Τούρκου Προέδρου τα οποία προκαλούν τεράστιους διπλωματικούς πονοκεφάλους.

Παρ’ όλα αυτά, οι αγορές αυτές καθεαυτές βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση αυτή τη στιγμή λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Οι ξένοι επενδυτές κατέχουν μόλις το 5% των τουρκικών ομολόγων από 30% το 2013, ενώ το εγχώριο επενδυτικό συναίσθημα είναι πιο ευπαθές στις πολιτικές κρίσεις.

Σύμφωνα, όμως, με τον Hasnain Malik, αναλυτή της Tellimer Research «ο πληθωρισμός του 20% και τα αρνητικά επιτόκια αποτελούν πολύ μεγαλύτερο παράγοντα αποσταθεροποίησης από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης».

Διαβάστε ακόμα: 

Έλον Μασκ: Αποκάλυψε τα κρύπτο που αγοράζει και «γκρέμισε» εκείνο που δημιούργησε εκατομμυριούχους σε μια νύχτα