Ο πληθωρισμός στην Τουρκία επιβραδύνθηκε για πρώτη φορά εδώ και ενάμιση χρόνο, αν και τα μέτρα για την αναζωογόνηση της οικονομίας ενόψει των εκλογών του 2023 ενδέχεται να τον διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμη.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 84,4% τον Νοέμβριο, από 85,5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg «έβλεπε» τον πληθωρισμό στο 84,8%.

Η στατιστική επίδραση μιας υψηλής βάσης έναν χρόνο νωρίτερα και η δίμηνη σχετική σταθερότητα στο τουρκικό νόμισμα αρχίζουν να συμβάλλουν στη συγκράτηση της αύξησης του κόστους, παρόλο που ο πληθωρισμός «τρέχει» με ρυθμούς 1998. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν 2,9% τον Νοέμβριο.

Ο πληθωρισμός φέτος έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, καθώς η Τουρκία υιοθέτησε πολιτικές που έδιναν προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη και τον φθηνό δανεισμό σε βάρος της λίρας και της σταθερότητας των τιμών. Οι αξιωματούχοι απέδωσαν τις ταχύτερες αυξήσεις των τιμών στο υψηλό κόστος των εμπορευμάτων, που οφείλεται εν μέρει στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και σε άλλους εξωτερικούς παράγοντες.

Διαβάστε ακόμη

Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα – Ποια θα είναι ανοιχτά τις Κύριακες

AWS: Προ των πυλών η λειτουργία της επένδυσης της Amazon στην Ελλάδα

Ο Μητσοτάκης με «Πιερρ» και ο Τσίπρας με… Λαλιώτη, έρχεται φόρος στις τράπεζες και Τούρκος συνέταιρος στον Φουρλή