Το τουρκικό νόμισμα σημείωσε πτώση σήμερα καθώς η ευφορία γύρω από τη χθεσινή jumbo αύξηση των επιτοκίων υποχώρησε, καθώς οι επενδυτές αναρωτιούνται εάν η επιθετική κίνηση έχει την ευλογία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η λίρα αποδυναμώθηκε έως και 2,7% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ την Παρασκευή, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση σε όλες τις αναδυόμενες αγορές. Η πρωινή διολίσθηση διέγραψε περίπου τα μισά από τα κέρδη του νομίσματος από την Πέμπτη.

Τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν ράλι αφού η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, με επικεφαλής τη Χαφιζέ Γκέι Έρκαν, εξέπληξε τους επενδυτές με μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου repo μίας εβδομάδας κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 25%.

Ωστόσο, το ράλι μπορεί να αποδειχθεί βραχύβιο, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για τον κίνδυνο μεγαλύτερης πολιτικής ανάμειξης στη νομισματική πολιτική. Ο Ερντογάν έχει καρατομήσει τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας από το 2019, προκαλώντας φυγή κεφαλαίων που έχει επιβαρύνει σημαντικά τη λίρα.

«Εάν τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος Ερντογάν σχολιάσει την τελευταία απόφαση-έκπληξη και υποδείξει έντονα ότι η Ερκάν και η ομάδα της έχουν την πλήρη υποστήριξή του, η λίρα μπορεί να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή νομίσματα των αναδυόμενων αγορών»., δήλωσε ο Πιοτρ Μάτις, αναλυτής νομισμάτων στην InTouch Capital Markets. «Τουλάχιστον μέχρι ο Τούρκος πρόεδρος να αποφασίσει να αλλάξει και πάλι τη σύνθεση των μελών της τουρκικής κεντρικής τράπεζας».

Στις 10:18 π.μ. στην Κωνσταντινούπολη, η λίρα διαπραγματευόταν στα 26,503 έναντι του δολαρίου, με πτώση 2,6% την ημέρα, σε τροχιά για τη χειρότερη συνεδρίαση από τον Ιούνιο.

Διαβάστε ακόμη

Απολύσεις για το 7% του προσωπικού της ετοιμάζει η T-Mobile ΗΠΑ

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,558 δισ. ευρώ – Tι δείχνουν τα τελικά στοιχεία 7μήνου

Morgan Stanley: Ανεβάζει τον πήχη για την Mytilineoς με τιμή στόχο στα 45 ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ