Τα προ πανδημίας επίπεδα πλησιάζουν οι καλοκαιρινές κρατήσεις σύμφωνα με την TUI AG, μια ακόμη ένδειξη της ανάκαμψης του ταξιδιωτικού κλάδου παρά τον υψηλό πληθωρισμό που συμπιέζει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας στον κόσμο δήλωσε ότι ο όγκος των κρατήσεων ήταν στο 96% των επιπέδων του 2019, με αιχμή τη ζήτηση για ταξίδια στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Τουρκία. Οι τιμές είναι 26% υψηλότερες σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα, δήλωσε η εταιρεία.

“Η ισχυρή εξέλιξη των κρατήσεων και τα σημαντικά βελτιωμένα τριμηνιαία στοιχεία υπογραμμίζουν τις προσδοκίες μας: θα είναι ένα ισχυρό καλοκαίρι και ένα καλό οικονομικό έτος 2023 με σημαντικά υψηλότερο λειτουργικό αποτέλεσμα”, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Σεμπάστιαν Έμπελ σε δήλωση αποτελεσμάτων.

Η TUI με έδρα το Ανόβερο έλαβε 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικές διασώσεις το 2020, αφού η κρίση του Covid-19 έβαλε στον πάγο την τουριστική βιομηχανία. Η εταιρεία πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα την τελική αποπληρωμή του πακέτου βοήθειας μετά από αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Τώρα, η δίψα των Ευρωπαίων για ταξίδια οδηγεί την ανάκαμψη της TUI. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι λογαριασμοί των νοικοκυριών για ενέργεια και τρόφιμα έχουν εκτοξευθεί στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι καταναλωτές όμως εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν για διακοπές παρά το υψηλότερο κόστος διαμονής και πτήσεων.

Στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, οι ζημιές της TUI μειώθηκαν στα 242,2 εκατ. ευρώ (265,52 εκατ. δολάρια) από 329,9 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ζημίες ύψους 228 εκατ. ευρώ. Η TUI επιβεβαίωσε τις ετήσιες προβλέψεις της για σημαντική αύξηση των υποκείμενων κερδών. Τα έσοδα αυξήθηκαν σε 3,2 δισ. ευρώ από 2,1 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία δήλωσε ότι είχε εξασφαλίσει 8,3 εκατομμύρια κρατήσεις μέχρι σήμερα για το καλοκαίρι και ότι το 55% του προγράμματος για τη σεζόν είχε πωληθεί, κάτι που η TUI χαρακτήρισε “σε γενικές γραμμές σύμφωνο” με την ίδια σεζόν του 2019.

“Τα σχόλια για τις προοπτικές είναι ενθαρρυντικά, με τις κρατήσεις για το καλοκαίρι του ’23 να βρίσκονται κοντά στα προ-πανδημικά επίπεδα», έγραψε σε σημείωμά του ο αναλυτής της Jefferies International. Όπως και οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, η TUI επιδιώκει να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά, καθώς οι υψηλότεροι λογαριασμοί των νοικοκυριών επιβαρύνουν τις καταναλωτικές δαπάνες, ωθώντας τους ανθρώπους προς τις οργανωμένες διακοπές που περιλαμβάνουν πτήσεις, διαμονή, μεταφορές με λεωφορείο και φαγητό και βοηθώντας τους να ελέγχουν το κόστος του ταξιδιού τους.

Διαβάστε ακόμη

Βιργινία Βεντουράκη: Μετά τη βίλα στην Τήνο, στο σφυρί και η μεζονέτα στη Φιλοθέη

Ποιοι μπορούν να «κουρέψουν» ή και να αποφύγουν το τέλος επιτηδεύματος

Η μονιμότης του Αλέξη, η καλή χαρά του Σαμαρά, το νέο ομολογιακό του Ιωάννου, το Hub του Ελληνικού και το «γιοκ» της Absolute

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ