Η ύφεση πλησιάζει και οι επενδυτές στον τομέα ESG ενδέχεται να πληγούν ιδιαίτερα, τουλάχιστον σύμφωνα με τον βετεράνο του κλάδου και chief investment officer της ΤΑΜ Asset Management, Τζέιμς Πένι. 

«Οδηγούμαστε προς μία ύφεση εάν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά και ο πληθωρισμός αποδειχθεί δύσκολα αντιμετωπίσιμος» ανέφερε ο Πένι ο οποίος δεν επενδύει άμεσα σε μετοχές και ομόλογα, αλλά αγοράζει funds, προσθέτοντας πως «το β’ εξάμηνο του έτους θα αποδειχθεί πολύ ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την δύναμη των καταναλωτών».

Το στέλεχος της TAM Asset Management επισημαίνει πως ο συνδυασμός του υψηλού πληθωρισμού, των υψηλών επιτοκίων και της ύφεσης θα αποτελέσει ένα «εμπρηστικό κοκτέιλ» για τις επιχειρήσεις οι οποίες φαίνεται πως αποτελούν επιλογή των επενδυτών στον τομέα ESG.

«Πολλές εταιρείες ESG βασίζονται στο χρέος και τη χρηματοδότηση. Το περιβάλλον αυτό δε θα είναι φιλικό προς αυτές», υποστήριξε ο Πένι.

Πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των πληθωριστικών δεδομένων. Η Fed, για παράδειγμα, άφησε απαράλλακτα τα επιτόκιά της μετά από τη συνεδρίαση της FOMC τον Ιούνιο, αλλά έχει δώσει ενδείξεις περαιτέρω αυξήσεων μέχρι το τέλος του έτους. Η ΕΚΤ, από την πλευρά της, θα συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής τους επόμενους μήνες.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, Γερμανία, έχει ήδη περάσει σε καθεστώς ύφεσης φέτος. Στη Βρετανία, οι αναλυτές αναμένουν πως τα επιτόκια της ΒοΕ θα αγγίξουν το 6,25%, σε υψηλό είκοσι και πλέον ετών.

Μέχρι στιγμής, τα στελέχη των κεντρικών τραπεζών υποστηρίζουν πως η οικονομία είναι αρκετά στιβαρή και θα αντέξει τον «φόρτο» επιπλέον αυξήσεων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, η δημιουργία ύφεσης στις ΗΠΑ είναι, μεν, πιθανή, αλλά δεν αποτελεί το βασικό σενάριο της κεντρικής τράπεζας.

Σύμφωνα, παράλληλα, με έρευνα του ΙΕΑ, η ενεργειακή μετάβαση και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σημαίνει πως οι εταιρείες οι οποίες θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες αυτές θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση, ιδιαίτερα σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Παράλληλα, ο Οργανισμός υπογράμμισε πως οι εταιρείας παραγωγής καθαρής ενέργειας «θα αναγκαστούν να βασιστούν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα χρέους από αυτές άλλων τομέων».

Επιπροσθέτως, οι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα μόχλευσης από τα αντίστοιχα των εταιρειών υδρογονανθράκων. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η αναλογία χρέους προς ίδια κεφάλαια των εταιρειών καθαρής ενέργειας βρίσκεται κοντά στο 1, κάτι το οποίο υποδεικνύει πως έχουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό χρέους με αυτό των ιδίων κεφαλαίων τους. Για τις εταιρείες υδρογονανθράκων, η αναλογία αυτή κυμαίνεται στο 0,6.

Δεδομένης της αύξησης των επιτοκίων, οι εταιρείες αυτές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αύξηση του κόστους χρηματοδότησής τους, αναλόγως με τα προφίλ αποπληρωμών τους.

Ο Πένι τόνισε πως «υπάρχουν πολλές εταιρείες οι οποίες ακόμα επιβιώνουν αλλά το μέλλον αποδεικνύεται ακόμα δυσκολότερο».

Όσο αυξάνεται η πιθανότητα δημιουργίας ύφεσης «τόσο περισσότερο θα υπάρξουν παραδείγματα εταιρειών οι οποίες δεν έχουν ακόμα αρκετά υψηλό εισόδημα για να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή κρίση, ιδιαίτερα αφού δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους», προσέθεσε.

Όσο για τους επενδυτές οι οποίοι, όμως, θα καταφέρουν να ξεπεράσουν την κρίση αυτή, οι επενδύσεις σε ESG θα αποδειχθούν εξαιρετικά προσοδοφόρες αφού το ενδιαφέρον στον κλάδο πρόκειται να αυξηθεί δραματικά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

«Η ανθρωπότητα χρειάζεται τις εταιρείες αυτές εάν θέλει να περάσει στο επόμενο κεφάλαιό της», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Πένι.

Διαβάστε ακόμη

«Πράσινη Συμφωνία» στο Ευρωκοινοβούλιο: Ψηφίστηκε ο νόμος με τις πιο «ανίερες» συμμαχίες στην ιστορία της ΕΕ

Πλειστηριασμοί: Τι «κλήρωσε» για Γ. Γλου, Μαμιδάκη και Μ. Αγούδημου (pics)

Τι συμβαίνει με τα παλιά διαμερίσματα – Οι λόγοι πίσω από το ράλι στις τιμές (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ