(last update 12.30) Θρυαλλίδα εξελίξεων για την αναδιάρθρωση της Credit Suisse αποτέλεσαν τα άκρως αρνητικά οικονομικά μεγέθη του γ’ τριμήνου, με την ελβετική τράπεζα να «αρπάζει» την τελευταία σανίδα σωτηρίας, προτού προλάβουν να την «καταπιούν» τα σκάνδαλα, τα χρέη και οι μεγάλες ζημιές.  

Αφού παρουσίασε ζημιές – μαμούθ 4,03 δισ. ελβετικών φράγκων (4,09 δισ. δολάρια), η διοίκηση έκανε γνωστό το πολυαναμενόμενο σχέδιο σωτηρίας, το οποίο προβλέπει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), «διάλυση» του επενδυτικού βραχίονα και περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Αναλυτικά:

  • AMK 4 δισ. φράγκων
  • Διάσπαση του επενδυτικού βραχίονα, με απόσχιση των μονάδων συμβουλευτικής και κεφαλαιαγοράς, με παράλληλη πώληση του μεγαλύτερου τμήματος
  • Αναβίωση του brand First Boston
  • Περικοπές 9.000 θέσεων εργασίας

Συγκεκριμένα, η εμβληματική τράπεζα της Ζυρίχης διαβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να υλοποιήσει ΑΜΚ 4 δισ. φράγκων, μέσω της έκδοσης και της πώλησης νέων μετοχών σε διάφορους επενδυτές, ανάμεσα στους οποίους και η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας.  

Ταυτόχρονα, θα προχωρήσει σε πλήρη ανασυγκρότηση του επενδυτικού βραχίονα, διαχωρίζοντας το τμήμα συμβουλευτικής από το τμήμα των κεφαλαιαγορών, καθώς και πουλώντας την πλειονότητα των μετοχών στο Apollo Global Management και στην Pimco.  

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια ύστατη προσπάθεια αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Credit Suisse, η οποία εδώ και χρόνια ταλαιπωρείται από μια σειρά σκανδάλων και ύποπτων υποθέσεων.  

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Ούλριχ Κόρνερ, καθώς και ο πρόεδρος, Άξελ Λέμαν, ανέλαβαν τα ηνία της τράπεζας πριν λίγους μήνες, έχοντας να διανύσουν ένα βουνό… προβλημάτων. «Η νέα Credit Suisse θα καταστεί κερδοφορία από το 2024 και μετέπειτα» διαβεβαίωσε ο CEO, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι τα διαδοχικά σκάνδαλα, όπως η κατάρρευση των funds Archegos – Greensill, το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στη Βουλγαρία, η βιομηχανική κατασκοπεία και ύποπτη πελατεία με εμπόρους όπλων και ναρκωτικών, έχουν οδηγήσει σε μια τεράστια εκροή κεφαλαίων και πελατών

Η μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης υποχωρεί κατά τουλάχιστον 15% και κατακρημνίζεται στα 4,04 φράγκα (ιστορικό χαμηλό τα 3,5 φράγκα), ενόσω οι επενδυτές σπεύδουν να αποτιμήσουν το έκτακτο σχέδιο αναδιάρθρωσης, καθώς και τις μεγάλες ζημιές του γ’ τριμήνου. Άλλωστε, για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια, η διοίκηση θα καταβάλλει πολύ μικρά μερίσματα προς τους μετόχους.  

Όσον αφορά τον προβληματικό επενδυτικό βραχίονα, ο οποίος θα υποστεί ολικό «λίφτινγκ», αποφασίστηκε η αποχώρηση του επικεφαλής Κρίστιαν Μίσνερ, αλλά και η αναβίωση του αμερικανικού brand First Boston (είχε εξαγοραστεί στις αρχές της δεκαετίας του ‘90). Ταυτόχρονα, θα υπάρξει απόσχιση τόσο της συμβουλευτικής μονάδας όσο και της μονάδας μόχλευσης, οι οποίες θα διαφοροποιούνται πλέον από τη μονάδα κεφαλαιαγορών.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στο ανθρώπινο δυναμικό, με την εταιρεία να περικόπτει 2.700 θέσεις εργασίας στο δ’ τρίμηνο. Συνολικά έως το 2025, θα «κοπούν» 9.000 θέσεις εργασίας (από 52.000 σήμερα σε 43.000 το 2025). Στόχος είναι άλλωστε, η μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 15% ή κατά 2,5 δισ. φράγκα εντός της επόμενης διετίας.  

Διαβάστε επίσης

Συστάσεις Μητσοτάκη, το reality του Χάρη, η Accor πάει στη Μύκονο και το Βουκουρέστι βουίζει για τη ΔΕΗ

Μπάκος, Καϋμενάκης και Εξάρχου μπαίνουν στην Παγκρήτια – Καλύπτουν το υπόλοιπο της ΑΜΚ

Φίλιππος Νιάρχος: Τα γενέθλια του μεγιστάνα – Σπάνιες στιγμές στη δημοσιότητα (pics)