Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρχουν δευτερογενείς επιπτώσεις στον πληθωρισμό από τους μισθούς πριν μειώσουν τα επιτόκια, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μπόρις Βούισιτς.

“Πρέπει να έχουμε υπομονή αυτή τη στιγμή προτού μπούμε στον κύκλο χαλάρωσης, για να βεβαιωθούμε ότι το μισθολογικό κόστος δεν μεταφράζεται σε συνεχή πίεση στους μισθούς”, δήλωσε την Κυριακή.

Μιλώντας στο Warwick Economics Summit στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κεντρικός τραπεζίτης της Κροατίας δήλωσε ότι η υψηλή κερδοφορία των εταιρειών τα τελευταία χρόνια τον οδηγεί στο να αναμένει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να απορροφήσουν “μεγάλο μέρος του μισθολογικού κόστους μέσω των περιθωρίων κέρδους τους” και ως εκ τούτου να μην αυξήσουν τόσο πολύ τις τιμές.

“Αλλά δεν μπορείτε να είστε σίγουροι γι’ αυτό μέχρι να το δείτε”, είπε, προτρέποντας για μια στάση αναμονής “προκειμένου να μην επαναλάβουμε τα λάθη που έκαναν μερικές φορές οι κεντρικές τράπεζες στο παρελθόν”.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ βρίσκονται σε στάση αναμονής, ενώ περιμένουν πρόσθετα στοιχεία για να δουν αν οι εξελίξεις στον πληθωρισμό και τους μισθούς θα τους επιτρέψουν να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια. Οι αγορές στοιχηματίζουν ότι μια τέτοια κίνηση θα γίνει ήδη από τον Απρίλιο, αν και οι αξιωματούχοι φαίνεται να κλίνουν περισσότερο προς τον Ιούνιο.

Πορεία επιτοκίων

“Αν κοιτάξετε αυτό που ορίζουμε ως εγχώριο πληθωρισμό, είναι προς το παρόν ακόμη ανθεκτικός, οπότε αυτό είναι ένα κομμάτι που πρέπει να δείτε να χαλαρώνει πριν αποφασίσετε να μπείτε στον κύκλο χαλάρωσης”, δήλωσε ο Βούισιτς.

Η οικονομία της Ευρώπης θα είναι το κύριο σημείο εστίασης για να καθοριστεί η έναρξη, η ταχύτητα και ο τελικός ρυθμός αυτού του κύκλου, είπε, προσθέτοντας ότι “τίποτα από αυτά δεν χρειάζεται να είναι το ίδιο όπως στις ΗΠΑ – σαν να μην ήταν στην πραγματικότητα σε πορεία ανόδου”.

Κληθείς να συγκρίνει την τρέχουσα κατάσταση με την εκτίναξη μισθών-τιμών που παρατηρήθηκαν πριν από μισό αιώνα, ο κ. Βούισιτς δήλωσε ότι “οι μισθολογικές πιέσεις εξακολουθούν να είναι ισχυρές, ωστόσο δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε έναν κόσμο της δεκαετίας του 1970”.

Αυτό οφείλεται στη χαμηλότερη τιμολογιακή δύναμη των εταιρειών χάρη στον ισχυρότερο ανταγωνισμό, τη μειωμένη πυκνότητα των συνδικάτων και τις λιγότερες συμβάσεις που έχουν πλέον αναπροσαρμογή του πληθωρισμού, είπε.

Διαβάστε ακόμη

Κεντρικές τράπεζες: Πότε αναμένονται οι μειώσεις επιτοκίων – Οι κίνδυνοι και το πιθανότερο σενάριο

Διώρυγα Σουέζ: Βυθίστηκαν τα έσοδα τον Ιανουάριο – Στα $428 εκατ.

Πιστοποιητικά: Για ποια καταργείται η έκδοση και προσκόμιση από την άνοιξη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ