Η αλλαγή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας και ο σταθερότερος πληθωρισμός δημιούργησαν τα περιθώρια για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, για τις οποίες -η τράπεζα υπό την πρώην διοικητή της, Χαφίζε Γκαγιέ Ερκάν- είχε επισημάνει ότι θα έληγαν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Deutsche Bank.

«Λαμβάνοντας υπόψιν τις πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις βραχυπρόθεσμα σε συνδυασμό με τον διορισμό του νέου διοικητή, βλέπουμε περιθώριο για άλλες 250 μονάδες βάσης ή ακόμη και 500 μονάδες βάσης για εμπροσθοβαρή σύσφιξη. Το τελευταίο δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί», έγραψαν σε σημείωμά τους οι στρατηγικοί αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Christian Wietoska. Από την Παρασκευή, η αγορά swap τιμολογούσε σχεδόν καμία αλλαγή στα επιτόκια μέχρι τον Μάιο.

Ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρξουν πρόσθετες αυξήσεις, οι αναλυτές δήλωσαν ότι δεν βλέπουν μειώσεις φέτος λόγω των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές και αναμένουν ότι η αγορά θα τιμολογήσει έναν πιο σταδιακό κύκλο χαλάρωσης για το 2025.

Στην πρώτη γραπτή δήλωσή του μετά τον διορισμό του, ο νέος διοικητής Φατίχ Καραχάν δήλωσε ότι η σταθερότητα των τιμών αποτελεί «προτεραιότητα» για την κεντρική τράπεζα. Το Bloomberg ανέφερε επίσης ότι οι μειώσεις των επιτοκίων αναμένεται να αναβληθούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους υπό την ηγεσία του Καραχάν.

Η κεντρική τράπεζα υπό την Ερκάν αύξησε το επιτόκιο αναφοράς στο 45% από 8,5% σε διάστημα οκτώ μηνών. Τον περασμένο μήνα, η τράπεζα δήλωσε ότι τερματίζει τον κύκλο σύσφιξης, αλλά διατηρεί τη «γερακίσια» στάση της.

«Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρησιμοποιήσει πρόσθετα μακροπροληπτικά μέτρα για να αντιμετωπίσει την πτώση των επιτοκίων καταθέσεων της λίρας και να αποκαταστήσει την υγιή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank.

Διαβάστε ακόμη

H επανάσταση του resale: «Χρυσάφι» για την αγορά των second hand

Ανοιχτές θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στην πλατφόρμα Rebrain Greece

Conde Nast Traveler: Ποια ελληνικά νησιά «ψηφίζει» για το 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ