Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε σήμερα την επέκταση του προγράμματος καταβολής των μισθών σε εργαζόμενους που τίθενται σε άδεια, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να διασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας από το lockdown λόγω του κορωνοϊού.

Ο Σούνακ είπε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα διατήρησης εργασίας (Job Retention Scheme) μέχρι τα τέλη Ιουλίου, όταν θα δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να επιτρέπεται στους εργαζόμενους να εργάζονται με μερική απασχόληση και οι μισθοί τους να μοιράζονται μεταξύ του κράτους και των εργοδοτών. Υποσχέθηκε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο τροποποίησης του προγράμματος έως τα τέλη Μαΐου.

«Αυτό το σχέδιο υπήρξε η κορυφαία παγκοσμίωςν οικονομική παρέμβαση, υποστηρίζοντας τον βιοπορισμό και προστατεύοντας το μέλλον», δήλωσε ο Σούνακ στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τρίτη. «Θα παρέχει οκτώ μήνες υποστήριξης σε όλους τους τομείς και περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και παρέχει μία πολύ καλή και γενναιόδωρη διέξοδο για τις επιχειρήσεις ώστε να καταρτίσουν τα σχέδια τους και να αρχίσουν να επιστρέφουν στη δουλειά όταν έρθει η ώρα».

Όπως είπε ότι 7,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν προστατευτεί από το πρόγραμμα, ωφελώντας σχεδόν ένα εκατομμύριο εργοδότες.

Με τον αριθμό των θανάτων και των νέων κρουσμάτων να μειώνονται, η κυβέρνηση προσπαθεί επανεκκινήσει σταδιακά μεγάλα τμήματα της οικονομίας. Το γεγονός αυτό μεταφράζεται σε μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας για τον Σούνακ που θα πρέπει να μειώσει την επιβάρυνση των κρατικών ταμείων χωρίς παράλληλα να προκαλέσει κύματα απωλειών στις θέσεις εργασίας περιορίζοντας πολύ γρήγορα τα προγράμματα υποστήριξης.

«Τεράστια ανακούφιση»

«Η επέκταση του Σχεδίου διατήρησης εργασίας θα αποτελέσει τεράστια βοήθεια και τεράστια ανακούφιση για τις επιχειρήσεις σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής των Βρετανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων Άνταμ Μάρσαλ. «Οι προγραμματισμένες αλλαγές θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επαναφέρουν τους ανθρώπους τους στη δουλειά μέσω της εισαγωγής ενός προγράμματος μερικής απασχόλησης».

Ο υπουργός – που ανέλαβε καθήκοντα τον Φεβρουάριο – έχει επαινεθεί σε μεγάλο βαθμό για την ανταπόκρισή του στην πανδημία μέχρι σήμερα. Αλλά ο περιορισμός των κονδυλίων ενέχει τον κίνδυνο να τερματίσει αυτή την περίοδο του μήνα του μέλιτος για εκείνον.

Το think tank “Resolution Foundation” ανακοίνωσε σήμερα ότι «Υπό την απειλή μιας τεράστιας ανεργίας που κινδυνεύει να μας σημαδέψει για χρόνια, η προτεραιότητα είναι να μην κάνουμε τίποτα βιαστικό και να αγνοήσουμε τις εκκλήσεις για πρόωρο τερματισμό του προγράμματος. Και καθώς το πρόγραμμα αναγκαστικής άδειας θα απομακρύνεται από τον τρέχοντα κεντρικό του ρόλο, πρέπει να ενταθούν άλλες πολιτικές».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Σούνακ τον Μάρτιο, το κράτος πληρώνει το 80% του μισθού του υπαλλήλου που τίθενται σε αναγκαστική άδεια -έως και 2.500 λίρες το μέγιστο το μήνα- εφόσον δεν υπάρχει απόλυση. Το Γραφείο για τον Προϋπολογισμό εκτιμά ότι το πρόγραμμα θα κοστίσει 49 δισ. λίρες έως τα τέλη Ιουνίου.