Οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες σχεδιάζουν να επενδύσουν στο πρόγραμμα ελληνικής κυβέρνησης γνωστό ως σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο στοχεύει να βοηθήσει τις εγχώριες τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια στους ισολογισμούς τους, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών.

“Οι επενδυτές μας είπαν στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι θα επενδύσουν στον Ηρακλή”, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το τραπεζικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, σε συνέντευξή του που δημοσίευσε σήμερα το Bloomberg.

Τα στελέχη της BlackRock Inc., της Deutsche Bank AG, της Credit Suisse Group AG, της JPMorgan Chase & Co. και της HSBC Holdings Plc ήταν μεταξύ αυτών με τα οποία είχε συνομιλίες, όπως ανέφερε ο ίδιος.

Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας παρεμποδίζεται από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) που βαραίνουν τις τράπεζες της, μια κληρονομιά της οικονομικής κρίσης. Οι τράπεζες της χώρας επιβαρύνονται με συνολικά κόκκινα δάνεια περίπου 75 δισ. ευρώ και πρέπει να τα μειώσουν κατά 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2021.

“Όλες οι συστημικές τράπεζες της Ελλάδας έχουν πει στην κυβέρνηση ότι θα χρησιμοποιήσουν τον «Ηρακλή» για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους”, δήλωσε ο Ζαββός. “Η σημαντικότερη συμβολή του «Ηρακλή» είναι ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια ένα μηδενικό κίνδυνο για τα ομόλογα που θα εκδίδουν οι τράπεζες”.

Ο «Ηρακλής» μπορεί επίσης να βοηθήσει την Ελλάδα να βελτιώσει την αξιολόγηση όλης της χώρας, δήλωσε ο Ζάββος. Η Standard & Poor’s αναμένεται να αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στις 25 Οκτωβρίου.

Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο, κατόρθωσε να λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Ηρακλή μέσα σε δύο μήνες. Τώρα, συνεργάζεται με τις τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με τις λεπτομέρειες της νομοθεσίας, η οποία χρειάζεται κοινοβουλευτική έγκριση.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφισθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. “Στους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες, θα επικεντρωθούμε στο να διασφαλίσουμε ότι ο «Ηρακλής» θα λειτουργήσει”, δήλωσε ο Ζαββός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρέχει περισσότερα κίνητρα στους επενδυτές για να συμμετάσχουν.

“Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει το φορολογικό συντελεστή του 15% για την έκδοση ομολόγων για να δώσει περισσότερα κίνητρα στους επενδυτές να χρησιμοποιήσουν τον «Ηρακλή»”, ανέφερε ο υφυπουργός. “Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αλλάξουν το επιχειρησιακό τους μοντέλο, καθώς θα πρέπει να λειτουργήσουν σε ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Το τραπεζικό σύστημα δεν θα είναι το ίδιο μετά την εφαρμογή του σχεδίου”, πρόσθεσε.

Επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία μιας αποτελεσματικής δευτερογενούς αγοράς για τα NPLs, με μέτρα όπως η βελτίωση του πτωχευτικού δικαίου  και εξασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας της αγοράς των εταιρειών που αγοράζουν το χρέος των τραπεζών, ανέφερε ο Ζάββος.

Μόλις οι ελληνικές τράπεζες έχουν υπό έλεγχο τα κόκκινα δάνεια, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ποιότητας του κεφαλαίου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του εποπτικού τους κεφαλαίου αποτελείται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις έναντι της κυβέρνησης.

Υβριδικά εργαλεία

“Θα ασχοληθούμε με την ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών με συστηματικό τρόπο”, δήλωσε ο Ζαββός. “Υπάρχουν λύσεις με νέα υβριδικά εργαλεία που μπορούν να απορροφήσουν τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις”.

Η κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να θέσει σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις της κεφαλαιαγοράς μετά από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Folli Follie.

“Οι αλλαγές στην κεφαλαιαγορά θα αφορούν κυρίως την εταιρική διακυβέρνηση, ώστε οι επενδυτές να αισθάνονται ασφαλείς ότι η αγορά λειτουργεί σωστά και είναι καλά ρυθμισμένη”, ανέφερε ο υπουργός. “Η εποπτεία θα είναι αυστηρότερη, καθώς και κυρώσεις”.