Η ταχεία επέκταση της αγοράς ομολόγων σε δολάρια της Ασίας τα τελευταία χρόνια προκάλεσε πολλές συγκρούσεις μεταξύ των διεθνών επενδυτών, με επιχειρήματα που εκτείνονταν από την έλλειψη τεκμηρίωσης για τους εκδότες των αξιογράφων, έως την κυρίαρχη παρουσία κινέζων αγοραστών.

Τώρα, τουλάχιστον σε ένα βαθμό, έχουν έναν σύμμαχο σε μια μεγάλη ομάδα διεθνών εμπορικών συναλλαγών. Μια ασιατική επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Κεφαλαιαγοράς τον περασμένο μήνα ενθάρρυνε τους managers να αποκαλύψουν τις δικές τους παραγγελίες για πωλήσεις ομολόγων που εποπτεύουν, σύμφωνα με πηγές που είναι εξοικειωμένες με το θέμα. Παρά το ότι η ομάδα δεν συμφώνησε σε συγκεκριμένους κανόνες, η συζήτηση που διεξήχθη στη συγκέντρωση της 3 Μαΐου αντανακλούσε την ανησυχία για το θέμα, μεταξύ των επενδυτών.

Στις ΗΠΑ, όσοι διευθετούν αγοραπωλησίες ομολόγων έχουν συνήθως στόχο να μην κοινοποιούν τις συμφωνίες στις οποίες εμπλέκονται – τελικά, η ιδέα είναι να βρεθούν αγοραστές για τους τίτλους. Ωστόσο, στην αγορά ομολόγων ύψους 1,3 τρισ. Δολαρίων που κυριαρχείται από την Κίνα, στην Ασία, η έλλειψη τυποποιημένης προσέγγισης για την αποκάλυψη παραγγελιών έχει αφήσει υποψίες ότι οι ανάδοχοι αγοράζουν μέρος της ίδιας της πώλησης υπό την πίεση αυτών που εκδίδουν ομόλογα με βάση το μέγεθος των παραγγελιών. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να παραγάγει φαινόμενα ντάμπινγκ σύντομα μετά την πώληση, βλάπτοντας άλλους αγοραστές. Κάποιες τέτοιες πρακτικές παρατηρήθηκαν σε ομόλογα υψηλής απόδοσης πέρυσι.

339184785_2.jpg