Η 29η Σεπτεμβρίου θεσπίστηκε πέρυσι ως Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Φαγητού, από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως αναγνώριση της σημασίας της σπατάλης τροφίμων.

Με αυτήν την αφορμή, η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Μπορούμε» ανακοινώνει πως, από την ίδρυση της το 2012 ως σήμερα, έχει σώσει και προσφέρει περισσότερες από 50 εκατομμύρια μερίδες τρόφιμα, από χιλιάδες δωρητές κάθε είδους προς περισσότερους από 600 κοινωφελείς φορείς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αποδεικνύοντας ότι η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι εφικτή.

Δημιουργώντας ένα καινοτόμο μοντέλο άμεσης δικτύωσης δωρεών τροφίμων, το «Μπορούμε» έχει καταστήσει τη δωρεά τροφίμων εύκολη, ασφαλή και διαφανή διαδικασία για όσους επιθυμούν να προσφέρουν ότι τους περισσεύει για καλό σκοπό. Αυξάνοντας συνεχώς την αποτελεσματικότητα του μοντέλου, είναι σε θέση σήμερα να σώζει και να προσφέρει 55 μερίδες τροφίμων και κάθε 1€ λειτουργικού κόστους.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η πρόληψη είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, το «Μπορούμε» καθημερινά ευαισθητοποιεί, μέσω εκδηλώσεων, ενημερωτικών βίντεο, παρουσιάσεων, διαδικτυακών εκστρατειών και σεμιναρίων, την κοινή γνώμη για τη σημασία αυτού του φαινομένου.

«Μπορούμε στο Σχολείο»

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενημέρωση μαθητών μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μπορούμε στο Σχολείο», το οποίο έχουν παρακολουθήσει ως σήμερα περισσότερα από 22.000 μαθητές κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας. Η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία του «Μπορούμε», η Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων, αποτυπώνει την ανάγκη δημιουργίας συνεργειών και διατομεακών συνεργασιών όλων των εμπλεκόμενων μερών με στόχο την ουσιαστική μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα. Η Συμμαχία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για τις παραπάνω δράσεις το «Μπορούμε»έχει βραβευτεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2017.

«’Εχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι τη ριζική αλλαγή καθημερινών συμπεριφορών που συμβάλλουν στη σπατάλη τροφίμων»

Ο συνιδρυτής και διαχειριστής του «Μπορούμε» κ. Αλέξανδρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα του Μπορούμε μας γεμίζουν χαρά και αισιοδοξία σχετικά με το τι είναι εφικτό στην Ελλάδα στο θέμα της μείωσης της σπατάλης τροφίμων, δε γίνεται να μην αναγνωρίσουμε πως όλα όσα έχουμε καταφέρει δεν είναι παρά μερικές σταγόνες σε έναν απέραντο ωκεανό σπατάλης τροφίμων.

Ως χώρα, υπολειπόμαστε άλλων σε θέματα πρόληψης, διαχειριστικής ετοιμότητας και αναγνώρισης της σημασίας του φαινόμενου για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία. Ως πολίτες/καταναλωτές, ενώ υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια βελτίωσης, δυστυχώς, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι τη ριζική αλλαγή καθημερινών συμπεριφορών που συμβάλλουν στη σπατάλη τροφίμων».

Ενδεικτικά –παγκόσμια- στοιχεία σπατάλης τροφίμων

  • Περίπου 14% της παραγωγής τροφίμων χάνεται κατά τα στάδια μεταξύ παραγωγής και λιανικού εμπορίου (FAO Food Loss Index FAO, 2019 ), ενώ περίπου 17% της παραγωγής τροφίμων σπαταλάται (UNEP Food Waste Index, UNEP 2021)
  • Για το 2019 η παγκόσμια σπατάλη τροφίμων εκτιμάται σε περίπου 931 εκατ. τόνους (61% προήλθε από νοικοκυριά, 26% από την εστίαση, και 13% από το λιανικό εμπόριο
  • Αν η σπατάλη τροφίμων ήταν χώρα, θα ήταν η 3η πιο ρυπογόνος σε παραγωγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ
  • 8% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου οφείλονται στη σπατάλη τροφίμων

Ενδεικτικά -ελληνικά- στοιχεία σπατάλης τροφίμων

  • Η ετήσια σπατάλη τροφίμων στα νοικοκυριά στην Ελλάδα εκτιμάται στα 142kg ανά άτομο
  • Μόλις το 36% των νοικοκυριών δηλώνει πως δεν πετάει τρόφιμα
  • Η σπατάλη τροφίμων συνυπάρχει με μεγάλο ποσοστό επισιτιστικής ανασφάλειας στην Ελλάδα, καθώς 1,35 εκατ. άτομα = 12,4% του πληθυσμού είναι αντιμέτωπα με επισιτιστική ανασφάλεια (2020).
  • Βρισκόμαστε στην 3η χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μόλις 22% των πολιτών) ως προς την ορθή κατανόηση της ένδειξης «ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από».

Διαβάστε ακόμα

ΡΑΕ: Από αρχές του 2022 οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος

Πρόεδρος βενζινοπωλών: «Φωτιά» τα καύσιμα – Έχουμε την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη (Vid)

ΤΕΞΑΠΡΕΤ: Το σφυρί που ρίχνει τίτλους τέλους σε μια ιστορία 141 ετών