Οι τίτλοι τέλους πέφτουν οριστικά για την ΤΕΞΑΠΡΕΤ, την εταιρεία χημικοτεχνικής επεξεργασίας προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας που μεσουράνησε επί δεκαετίες, εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1998 και σταμάτησε ουσιαστικά τη δραστηριότητά της από το 2009.
Η εταιρεία της οικογένειας Καρασσό, που έχει τις ρίζες της στο μακρινό 1880, τώρα πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα των πλειστηριασμών.

Έτσι, όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, στις 20 Οκτωβρίου θα βγει στο σφυρί το μεγάλο βιομηχανικό συγκρότημα της «Αφοι Καρασσό Α.Ε.» στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης με επισπεύδουσα της doValue και τιμή πρώτης προσφοράς στα 5 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα ακίνητο συνολικής έκτασης 64.051 τ.μ., που είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ενώ επ’ αυτού έχει αναγερθεί ένα βιομηχανικό κτίριο-βαφείο με διώροφο κτίριο γραφείων, εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, αποθήκες, λεβητοστάσιο, δεξαμενές και άλλες υποδομές, συνολικής επιφάνειας 27.507,05 τ.μ.

Η εταιρεία παραμένει έως σήμερα ενεργή με πρόεδρο την Εύα Καρασσό, ενώ τον Απρίλιο του 2020 το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε την αίτηση που είχε καταθέσει (από τον Ιανουάριο του 2019) το Ελληνικό Δημόσιο, ζητώντας να διαταχθεί η λύση της.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση 01/07/2017 έως 30/06/2018 η ΤΕΞΑΠΡΕΤ είχε κύκλο εργασιών 35.803,01 ευρώ (έναντι 43.386,50 ευρώ την προηγούμενη χρήση), καταγράφοντας ζημιές 279.711,34 ευρώ και με το σύνολο των υποχρεώσεων (κυρίως τραπεζικά δάνεια) να φτάνουν τα 8,23 εκατ. ευρώ.

Η ιστορική διαδρομή 141 ετών

Η δραστηριοποίηση της οικογένειας Καρασσό στον κλάδο των βαφείων χρονολογείται από το 1880, όταν ο Ιάκωβος Καράσσο ίδρυσε ένα από τα πρώτα βαφεία που λειτούργησαν στη περιοχή της Θεσσαλονίκης και έβαφε κυρίως νήματα “τσιλέ” (κούκλες), κάλτσες και ρούχα. Η επιχείρηση βρισκόταν αρχικά στην οδό Αγίου Νικολάου, ενώ αργότερα στην στενή τότε οδό Αριστοτέλους μέχρι την καταστροφή των εγκαταστάσεων της κατά την μεγάλη πυρκαγιά του 1917.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην οδό Βασιλέως Πέτρου 64 (την σημερινή οδό Σκρά, πίσω από την εκκλησία της Αγ. Σοφίας), που αποτελούσε τότε μια μικρή βιομηχανική ζώνη της εποχής με εγκατεστημένες αρκετές μονάδες.

Κατά τη δεκαετία του 1920 το βαφείο εκσυγχρονίσθηκε όταν εισήλθε στην επιχείρηση ο γιος του ιδρυτή, Ιωσήφ Καράσσο, που έφερε νέα μηχανήματα, ενώ αρκετά από αυτά τα κατασκεύαζε ο ίδιος.

Το 1935 επειδή η περιοχή που ήταν εγκατεστημένη αναπτυσσόταν οικιστικά, η εταιρεία μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο επί της οδού 26ης Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής το βαφείο επιτάχθηκε από τους Γερμανούς και αργότερα καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς. Άρχισε να ανασυγκροτείται και να λειτουργεί και πάλι από το 1945, για να μεταφερθεί το 1972 στις σημερινές εγκαταστάσεις στην περιοχή Καλοχωρίου,  λειτουργώντας ήδη από το 1952 με την μορφή της Ομόρρυθμης Εταιρίας και την επωνυμία Αφοι Καρασσό Ο.Ε.

Το 1985 έγινε η μετατροπή της  σε ανώνυμη με μετοχικό κεφάλαιο 425 εκατ. δρχ.

Έκτοτε, μέσω σημαντικών επενδύσεων, οι ρυθμοί ανάπτυξης της επιταχύνθηκαν. Έτσι, υπερδιπλασίασε την έκταση των εγκαταστάσεών της και με συνεχείς αγορές νέου εξοπλισμού αύξησε τη δυναμικότητα της και την ποικιλία των παρεχομένων υπηρεσιών της, με αποτέλεσμα να καταστεί ένα από τα κορυφαία βαφεία φινιριστήρια της χώρας.

Το 1998 οι μετοχές της εταιρείας ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2000 η ΤΕΞΑΠΡΕΤ έκανε κύκλο εργασιών ύψους 1,491 δισ. δρχ. με κέρδη προ φόρων 82,4 εκατ. δρχ.

Η αρχή του τέλους

Όταν, όμως, η χώρα εισήλθε στην περιπέτεια της οικονομική κρίσης, ο χρόνος άρχισε να μετράει αντίστροφα και για εκείνη. Έτσι, στα τέλη του 2009 η διοίκηση ανακοίνωσε ότι οι συνθήκες στην αγορά ετοίμου ενδύματος ήταν τέτοιες (ο κύκλος εργασιών του πρώτου εξαμήνου της χρήσης 2009-2010 ήταν μειωμένος κατά 35% σε σχέση με την προηγούμενη, με τις επισφάλειες να αυξάνονται), που ήταν αναγκασμένη να κατεβάσει τους διακόπτες των εγκαταστάσεων στο Καλοχώρι.

Η επίσημη ανακοίνωση περιέγραφε ανάγλυφα τις συνέπειες της κρίσης.

«Παραδοσιακοί πελάτες της εταιρείας, για λόγους μείωσης του εργατικού κόστους τους, μετέφεραν την παραγωγή ενδυμάτων σε γειτονικές χώρες, με συνέπεια τον περιορισμό της συνολικής ζήτησης για υπηρεσίες βαφής και χημικοτεχνικής επεξεργασίας των υφασμάτων. Το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τους τελευταίους μήνες προχώρησε σε επώδυνα μέτρα διαχείρισης και αντιμετώπισης της κρίσης, όπως η μείωση του αριθμού του προσωπικού και του χρόνου εργασίας του. Ο ορθολογισμός του κόστους των αναλωθέντων χημικών και των χρωμάτων της παραγωγής που επετεύχθη και η επιμέρους μείωση των δαπανών ωστόσο δεν μπόρεσαν να φέρουν την εταιρεία σε τροχιά ανάκαμψης» αναφερόταν χαρακτηριστικά.

Το αποτέλεσμα ήταν οι 90 περίπου εργαζόμενοι να οδηγηθούν στην ανεργία, με τη διοίκηση να επιχειρεί αφενός να αξιοποιήσει τα ακίνητα της εταιρείας, αφετέρου να προχωρά σε δανεισμό για την κάλυψη των αποδοχών και αποζημιώσεων του προσωπικού.

Το ισχυρό οικογενειακό «δένδρο»

Η οικογένεια Καρασσό ήταν μια από τις παλαιότερες και πλέον ισχυρές εβραϊκές οικογένειες της Θεσσαλονίκης, που άφησε τη «σφραγίδα» και με την ομώνυμη Στοά της συμπρωτεύουσας όπου ακόμη και σήμερα αποτελεί το «κέντρο» για την εμπορία κλωστών, κουμπιών και άλλων ειδών κλωστοϋφαντουργίας.

Ένα παρακλάδι της οικογένειας, με πατριάρχη τον Χαΐμ Καρασσό, έφυγε από την Θεσσαλονίκη μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, βάζοντας τα θεμέλια ενός από τους ισχυρότερους σήμερα επιχειρηματικούς ομίλους του Ισραήλ, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την Carasso Motors Ltd, αποκλειστική αντιπρόσωπο της Alliance Renault-Nissan και την Carasso Real Estate Ltd που δραστηριοποιείται στην αγορά ακινήτων.

Τον Ιούλιο του 2018 μάλιστα στη Στοά Καράσσο συγκεντρώθηκαν 20 περίπου μέλη της τέταρτης γενιάς της οικογένειας, που ήρθαν από το Ισραήλ, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά τον τόπο των προγόνων τους.

Ο Πωλ Καράσσο και η νέα γενιά

Τον περασμένο Απρίλιο, πάντως, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού ο Πωλ Καράσσο, που για χρόνια είχε θητεύσει σε θέσεις ευθύνης στην ΤΕΞΑΠΡΕΤ.

Βέβαια, το επιχειρηματικό πνεύμα εξακολουθεί να βρίσκεται στο dna της νέας γενιάς της οικογένειας. Έτσι, ο Τζάκο Καρασσό, γιός του Σόλωνα Καρασσό, από το 2014 έχει ανοίξει τα δικά του φτερά στο επιχειρείν με την εταιρεία Agnotis, η οποία εμπορεύεται διαδικτυακά πάνες, ενδύματα και διάφορα άλλα βρεφικά προϊόντα.

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος «οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην Ελλάδα δεν μου επέτρεψαν να συνεχίσω τη δουλειά των παππούδων μου, η οποία επιβίωσε από δύο παγκόσμιους πολέμους, δεν άντεξε όμως από την αποβιομηχανοποίηση του κλάδου στη χώρα μας»…

Το 2016 ο Τζάκο Καράσσο έλαβε από τα χέρια του επιχειρηματία Στέλιου Χατζηιωάννου ένα από τα 7 βραβεία νεανικής επιχειρηματικότητας, το οποίο συνοδευόταν από το ποσό των 10.000 ευρώ.

H Αgnotis συνεργάζεται σήμερα με σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, αλυσίδες βρεφικών καταστημάτων, ενώ προϊόντα της μπορεί κάποιος να βρει ακόμη και στην Amazon.

Διαβάστε ακόμη:

Η ενεργειακή κρίση βάζει «βόμβα» στα θεμέλια του EU Green Deal

Οικογένεια Βαλιώτη: Από τις ΗΠΑ στη Λακωνία για επενδύσεις σε τουρισμό και αγροδιατροφή (pics)

BofA: Προς τη σωστή κατεύθυνση οι ελληνικές τράπεζες – Οι τιμές στόχοι