Το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό έχει καταστήσει την καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ – επικεφαλής της ομάδας της Οξφόρδης που το δημιούργησε – μία από τους πιο διάσημους επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα, και έχει κάνει το όνομα της αγγλο-σουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας γνωστό σε όλον τον κόσμο. Όμως, όπως επισημαίνει ο Guardian, σχεδόν οι μισές από τις δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, που προορίζονται για εκαντοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη, παράγονται από έναν 40χρονο Ινδό δισεκατομμυριούχο, ο οποίος λατρεύει τα ιδιωτικά τζετ, την τέχνη και τα γρήγορα αυτοκίνητα.

Ο Αντάρ Πουναγουάλα, αυτοαποκαλούμενος «πρίγκιπας των εμβολίων», είναι διευθύνων σύμβουλος του Serum Institute of India (SII), του μεγαλύτερου παραγωγού εμβολίων στον κόσμο, που παρασκεύαζε – προτού καν η πανδημία του κορωνοϊού χτυπήσει τον πλανήτη – περισσότερες από 1,5 δισ. δόσεις εμβολίων τον χρόνο για ένα μεγάλο εύρος ασθενειών, από πολιομυελίτιδα και διφθερίτιδα, μέχρι τέτανο, ηπατίτιδα Β και MMR (το εμβόλιο για ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά).

Τα εμβόλια έχουν «χαρίσει» στον Πουναγουάλα και την οικογένειά του τεράστιο πλούτο. Σήμερα αποτελούν την έκτη πλουσιότερη οικογένεια στην Ινδία, με εκτιμώμενη περιουσία που αγγίζει τα 15 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους Times of India.

Στα περιουσιακά τους στοιχεία συγκαταλέγεται το Lincoln House, ένα αρχοντικό στο Μουμπάι που φιλοξενούσε στο παρελθόν την αμερικανική πρεσβεία στην Ινδία. Όταν το αγόρασαν το 2015 για 113 εκατομμύρια δολάρια, ήταν το πιο ακριβό σπίτι που είχε πουληθεί ποτέ στην Ινδία.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema