Έως και 5,5 δισ. αυστραλιανά δολάρια (3,7 δισ. ευρώ) θα υποχρεωθεί να πληρώσει η Αυστραλία για να σπάσει τη συμφωνία της με τη Γαλλία για τα υποβρύχια, αφού προτίμησε τελικά να προμηθευτεί πυρηνοκίνητα υποβρύχια από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ με τη συμφωνία AUKUS.

Πέρυσι, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, είχε ακυρώσει το συμβόλαιο της χώρας με τον γαλλικό όμιλο Naval Group για τη ναυπήγηση υποβρυχίων κλασικού τύπου (με κινητήρες ντίζελ), επιλέγοντας ως εναλλακτική λύση τα πυρηνοκίνητα, στο πλαίσιο της ιστορικής συμφωνίας για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Σήμερα, αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας που ρωτήθηκαν σχετικά από μία γερουσιαστή της αντιπολίτευσης, αποκάλυψαν ότι η εγκατάλειψη της σύμβασης με τη Γαλλία συνεπάγεται την καταβολή υψηλής ρήτρας.

«Οι φορολογούμενοι θα πρέπει επομένως να πληρώσουν 5,5 δισ. δολάρια (Αυστραλίας) για υποβρύχια που δεν υπάρχουν;», ρώτησε η Πένι Γουόνγκ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην Καμπέρα.

Το ποσό που θα προκύψει κατόπιν διαπραγμάτευσης «θα κυμαίνεται σε αυτά τα επίπεδα», απάντησε ο υφυπουργός Άμυνας, Τόνι Ντάλτον. Διευκρίνισε ότι το ακριβές ποσό δεν έχει αποσαφηνιστεί, επειδή οι διαπραγματεύσεις με τη Naval Group συνεχίζοναι.

Πηγή προσκείμενη στον γαλλικό όμιλο επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται και «δεν έχει ακόμη καθοριστεί κάποιο ποσό». Τα 5,5 δισ. δολάρια που αναφέρθηκαν στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας «αντιστοιχούν στο σύνολο των δαπανών» που έχουν γίνει από το 2016, όχι μόνο από τη Naval Group, αλλά και από τη Lockheed Martin (τον κατασκευαστή των αμυντικών συστημάτων των υποβρυχίων), καθώς επίσης και το κόστος κατασκευής ενός ναυπηγείου στο Όσμπορν, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας, Σάιμον Μπέρμιγχαμ, επέμεινε ότι η απόφαση ακύρωσης της σύμβασης με τη Γαλλία ήταν «αναγκαία για τις επόμενες δεκαετίες», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «γνώριζε ότι οι συνέπειες θα ήταν σημαντικές».

Σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο από το αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής, το πρόγραμμα AUKUS θα στοιχίσει περισσότερα από 80 δισ. δολάρια και θα χρειαστούν δεκαετίες μέχρι να μπει σε φάση λειτουργίας. Ωστόσο, αναμένεται να δώσει σημαντικό πλεονέκτημα στην Αυστραλία, όσον αφορά τη δυνατότητά της να αποκρούσει μια επίθεση.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ για Ελλάδα: Εύσημα για την ανάπτυξη αλλά βάζει «μπλόκο» σε μειώσεις φόρων και παροχών

Ρωσία: Επιθεωρήσεις – «καψόνι» δεξαμενόπλοιων στα τρία ρωσικά λιμάνια της Βαλτικής

Ερντογάν προς Χέρτζογκ: Αμοιβαία επωφελής η συνεργασία στην ενέργεια