Ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ραμίτ Σέθι συζητά σε συνέντευξή του με το CNBC Make It τις προσωπικές του απόψεις και συμβουλές σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών των ζευγαριών. Προτείνει να μελετήσουν τις δαπάνες τους και να κάνουν περικοπές για να αξιοποιήσουν καλύτερα τα χρήματά τους.

Ο Ραμίτ Σέθι είναι ο οικοδεσπότης της σειράς του Netflix «Θα σας διδάξω πώς να γίνετε πλούσιοι» και συγγραφέας του best-seller «Θα σας διδάξω πώς να γίνετε πλούσιοι». Για περισσότερα από 20 χρόνια, μοιράζεται ένα μοναδικό μείγμα χρημάτων και ψυχολογίας με ένα κοινό εκατομμυρίων ανθρώπων. Το νέο του βιβλίο, «Χρήματα για ζευγάρια», κυκλοφορεί τώρα.

«Σε εκατομμύρια σπίτια σε όλο τον κόσμο, πραγματοποιούνται καβγάδες όσον αφορά τα χρήματα. Δεν είναι ασυνήθιστο σε αυτή την εποχή να νιώθει κανείς άγχος για τα οικονομικά του, αλλά παρ’ όλα αυτά να ξοδεύει τα χρήματά του σε ό,τι θέλει.

Συνήθως οι άνθρωποι αποφεύγουν συζητήσεις που αφορούν τα οικονομικά τους, πράγμα το οποίο παρατηρείται περισσότερο ανάμεσα σε ζευγάρια. Όσο συνεχίζεται όμως αυτό, στην πορεία τα χρήματα αποτελούν ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα στη σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων. Στο νέο μου βιβλίο, «Χρήματα για ζευγάρια», προσφέρω ένα πρόγραμμα 10 βημάτων για την οικοδόμηση ενός κοινού οράματος γύρω από τα χρήματα, ακόμη και αν εσείς και ο/η σύντροφός σας βλέπετε τα χρήματα εντελώς διαφορετικά.

Βασική προϋπόθεση για να επιτύχετε στο πρόγραμμα, είναι το να κατανοήσετε τις καταναλωτικές συνήθειες, τόσο τις δικές σας, όσο και του/της συντρόφου σας. Για το 90% των ανθρώπων με τους οποίους μιλάω, το φαγητό -είτε τρώνε έξω είτε παραγγέλνουν- είναι η μεγαλύτερη κατηγορία στην οποία μπορούν να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα. Μειώνοντας τα χρήματα τα οποία ξοδεύετε στο φαγητό, μπορείτε να κάνετε αποταμίευση και να τα αξιοποιήσετε σε κάτι που έχει μεγαλύτερη σημασία».

Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι δαπάνες για το εστιατόριο δεν είναι τόσο εύκολα διαχειρίσιμες. Η αγορά δείπνου έχει να κάνει με πολλά περισσότερα από την πείνα. Έχει να κάνει με την ευκολία, την παρορμητικότητα, την ανταμοιβή και πολλά άλλα.

Για τα ζευγάρια, η παρακολούθηση των δαπανών για εστιατόρια και φαγητό μπορεί να είναι αρκετά περίπλοκη, καθώς το ένα άτομο  μπορεί να αγοράζει μεσημεριανό γεύμα στη δουλειά, ενώ το άλλο μπορεί να έχει ένα μηνιαίο δείπνο με φίλους. Αν αγοράσετε για παράδειγμα μια πίτσα για τα παιδιά σας πληρώνετε με τα 20 δολάρια που έχετε στην τσέπη του παλτού σας. Παίρνετε κάτι στο δρόμο για το σπίτι και δεν έχετε μαζί σας τη σωστή πιστωτική κάρτα, οπότε πληρώνετε με αυτή που έχετε μαζί σας. Ίσως έχετε μεγαλύτερα παιδιά και τους στέλνετε χρήματα μέσω Venmo για να πάνε για φαγητό με κάποιους φίλους.

Με αυτόν τον τρόπο, είναι εύκολο να χάσετε τον έλεγχο για το πόσα χρήματα ξοδεύετε σε φαγητό, καθώς απορρέουν από πολλές διαφορετικές πηγές».

Πώς να το αλλάξετε

«Πρέπει να είστε προσεκτικοί όσον αφορά τη χρήση της πιστωτικής σας κάρτας, ειδικά εάν έχετε μία κοινή πιστωτική με τον/την σύντροφό σας, για οτιδήποτε μετράει ως φαγητό εκτός σπιτιού. Αυτό θα βοηθήσει. Δεύτερον, να είστε ευγενικοί και υποστηρικτικοί μεταξύ σας – η αλλαγή συνηθειών γύρω από το φαγητό μπορεί να είναι δύσκολη.

Αυτές είναι μερικές περιπτώσεις, στις οποίες άνθρωποι με τους οποίους έχω συνεργαστεί μείωσαν τα έξοδά τους για φαγητό ή παραγγελίες – και αξιοποίησαν τα χρήματά τους αλλιώς:

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βρήκαμε ένα κρεοπωλείο που κάνει παραδόσεις στα σπίτια και παραγγέλναμε για κάθε μήνα. Καταψύχουμε το κρέας, ώστε να έχουμε πάντα νόστιμα γεύματα έτοιμα για μαγείρεμα κάθε βράδυ. Πλέον, αντί να βγούμε για φαγητό έξω, φτιάχνουμε ωραίο φαγητό στο σπίτι και δεν ανησυχούμε για το αν θα τρώμε έξω τα Σαββατοκύριακα». -Μαίρη

«Νομίζω ότι το δυσκολότερο μέρος του να μην τρως έξω είναι ότι χάνεις την ατμόσφαιρα. Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω πώς να αποκτήσω την ενέργεια του να βρίσκομαι σε ένα εστιατόριο με πολύ κόσμο – αυτό είναι που αγαπώ περισσότερο όταν τρώω έξω. Ένας από τους στόχους μου είναι να καλώ φίλους στο σπίτι και να τρώμε μαζί λιχουδιές που μπορεί να φέρει ο οποιοσδήποτε. Είναι οικονομικά αποδοτικό, το φαγητό είναι πιο φρέσκο και έχεις την κοινωνική ατμόσφαιρα». -Λόρεν

«Τρώγαμε έξω σχεδόν κάθε μέρα – το μόνο που μαγειρεύαμε στο σπίτι ήταν το πρωινό! Τώρα, μαγειρεύουμε κάθε Τετάρτη και Κυριακή και τρώμε έξω μια φορά την εβδομάδα, κάτι που μας εξοικονομεί πολλά χρήματα. Εγώ έχω αναλάβει να ξεπληρώνω το χρέος μου με τα χρήματα που εξοικονομώ. Είναι δύσκολο να μαγειρεύεις και να καθαρίζεις μετά από μια κουραστική μέρα, αλλά το να βλέπεις το χρέος να μειώνεται είναι πολύ ικανοποιητικό». -Ροζάνα

Ο στόχος είναι να γίνετε ειλικρινείς σχετικά με τα έξοδα και τις υπερβολικές δαπάνες σας. Ξεκινήστε κάνοντας μια ειλικρινή συζήτηση με τον/την σύντροφό σας: Σε τι ξοδεύετε πάρα πολλά; Πού μπορείτε να κάνετε περικοπές;

Όσο περισσότερο κάνετε ανοιχτές, ειλικρινείς συζητήσεις για αυτά τα πράγματα, τόσο πιο εύκολο θα είναι να μην ξοδεύετε απερίσκεπτα».

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμιο χρέος: Εφτασε στο ιστορικό υψηλό των 318 τρισ. δολ. – Οι δυσοίωνες προβλέψεις για το 2025 (tweets)

Ο χάρτης των μισθών στην Ελλάδα – Αντίστροφη μέτρηση για αυξήσεις (πίνακας)  

Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι προμηθευτές απορρόφησαν την αύξηση κατά 14% – Αυτές είναι οι τιμές για τον Μάρτιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα